T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç kişilere verilen evde bakım maaşı, maddi durumu iyi olmayan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için verilmektedir. Evde bakım maaşından yararlanabilmek için devlet tarafından belirlenmiş şartlar bulunmaktadır. Evde bakım maaşı almak için başvuru yapacak kişinin bulunduğu durum ne olursa olsun eğer evde bakım maaşı alma şartlarını taşımıyorsa başvurusu kabul edilmez. Buna bağlı olarak evde bakım maaşı alma şartları şu şekilde sıralanabilir:
Evde Bakım Maaşı Alma Şartları
Evde bakım maaşı almak isteyenler tarafından, evde bakım maaşı için nereye başvurulur sorusu çok merak edilmektedir.
1- Bakım maaşı alacak ailenin gelir kriterine uygun olması: Evde bakım maaşından yararlanmak için, ailede bulunan ve nüfus kaydında başvuru yapan ailede ikamet ettiği görülen kişilerin, kişi başına düşen ortalama gelir hesaplanır. Bu noktada SGK 2/3 şartı getirmiştir. Yani ailenin asgari ücretin 3’te 2’sini aşan kişi başı geliri bulunuyorsa evde bakım maaşı alma hakları yoktur.
2- Bakım maaşı alacak kişinin sağlık kurulu raporu olması: Tam teşekküllü bir hastanede yapılan tetkikler sonucu %40 oranına sahip raporu alan kişiler engelli olarak nitelendirilmektedir. Fakat sağlık kurulu tarafından verilen raporda engelli raporuna sahip kişinin ağır engelli olup olmadığını belirten bir bölüm vardır. Bu bölümün işaretlenmesi için de sağlık kurulunda yer alan bütün doktorların onayının alınması gereklidir. Fizik tedavi, dâhiliye, genel cerrahi, kalp damar vb. bölüm doktorlarının kontrol sırasında bir puanlama cetvelleri bulunmaktadır. Puanlama cetvelinde BALTHAZAD adında bir puanlama tablosu yer alır. Bölüm doktoru teşhisi koyar, teşhisin denk geldiği puanı tespit eder ve hastaya verilecek raporda puanlama yapar.
3- Bakım maaşı verilecek hastanın bakıma muhtaç olması: Evde bakım maaşı almak için başvuru yapan kişi her ne kadar engelli olsa da kendine bakabilecek durumdaysa, başka birine ihtiyaç duymuyorsa bu kişilere bakım aylığı bağlanmamaktadır. Evde bakım maaşının verilmesinde ki en önemli amaç günlük ihtiyaçlarını karşılamada ikinci bir kişiye ihtiyaç duyan, yaşantısını tek başına idam ettiremeyen, başkalarının yardımı ile gereksinimlerini karşılayan kişilere destek olmaktır. Fakat tuvalet ve beslenme ihtiyacını kendisi karşılayabilen, beden temizliğini kendi yapabilen, yemek pişirebilen, merdiven inip çıkabilen, alışveriş yapabilen, çevresinde ki kişilere ve kendisine zarar vermeyen, tehlikeli durumlarda uzaklaşması gerektiğinin bilincinde olan kişiler evde bakım maaşı alamıyorlar.
Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?
Evde bakım maaşı alma ve şartları nedir ve nasıl yapılır diye merak eden kişiler için şunları sıralayabiliriz:
- Evde bakım maaşından yararlanmak isteyen kişiler öncelikle İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ ne başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra başvuru sırasında başvuru için istenen belgeleri de giderken götürmek gereklidir.
- Evden çıkamayacak derece de engelliliği bulunan ya da hasta, yatalak kişilerin başvuruları vasiler veya aile bireylerinden herhangi biri tarafından yapılabilmektedir.
- Bakım maaşı almak için gereken belgeleri vermeniz halinde başvuru süreci başlar.
- Başvuru sürecinden hemen sonra Sosyal Hizmetler Bakanlığı teslim edilen belgelerin doğruluğu için hemen gerekli araştırmalara başlamaktadır.
- Belgelerin doğru olduğu tespit edildikten kısa bir süre içinde hastaya evde bakım maaşı bağlanır.
Evde Bakım Maaşı İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Evde bakım maaşı başvurusu için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Engelli sağlık kurulu raporu,
- Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış bakıcı ve engelli adına adres bilgilerini içeren nüfus örneği ile yerleşim yerine dair belge,
- 1 adet fotoğraf,
- Evde bakım maaşı alacak kişi ile aynı yerde yaşayan iş yeri sahibi varsa kişiye ait vergi beyannamesi,
- Boşanma gerçekleşmişse boşanma kararı,
- Hasta ya da engelli kişi üzerinde tarla, tarım arazisi veya ekili ürün bulunuyorsa bunlara dair arazilerin yer aldığı Tarım Müdürlüklerinden gelir belgesi,
- Eğer engelli vatandaş 18 yaşını doldurmuşsa, yatılı olmak kaydıyla özel veya resmi bir bakım merkezine yatırılması uygun bulunuyorsa ve kişi velayet altında bulunmuyorsa kişiye vasi atanmasını gerektiren mahkeme kararı,
- Eğer engelli vatandaş 18 yaşını doldurmuşsa fakat hastalığı ya da akli dengesinin yetersizliğinden dolayı çevresine ve kendisine karşı tehlikeli olabileceği söz konusuysa bir bakım evine yerleştirilmesine dair mahkeme kararı gereklidir.
- Evde bakım maaşı başvuru dilekçesi örneğini yazımızın sonundan indirebilirsiniz.

2023 Evde Bakım Maaşı Ne Zaman Yatar?
Evde bakım parası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ayın 15’i ile 31’i arasında hesaplara yatırılıyor.
Buna göre Nisan ayı ödemeleri de 15 Nisan itibarıyla başlayacak ve ay sonuna kadar devam edecek.
2022 yılında 3 bin 336 TL olarak ödenen evde bakım aylığı zam oranı belli oldu.
2023 yılında hak sahiplerine ödenecek yeni evde bakım maaşı 4 bin 337 TL oldu.
Evde Bakım Maaşı Yatan İller
Evde bakım maaşı yatan iller ve güncel listeyi öğrenmek için aşağıdaki sorgulama işlemi butonunu kullanabilirsiniz. Ne zaman hesaba yatacağına dair tüm detayları aşağıdaki E-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
Evde Bakım Maaşı Başvuru Dilekçesi
Başvuru yapabilmek için SGK tarafından yayınlanan evde bakım maaşı başvuru dilekçesi, bakım talep formu, bakım talep denetim formu, bireysel bakım formu belgelerini excel formatından aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Başvuru dilekçesini kendinize göre düzenleyerek başvuru yapabilirsiniz.
Evraklar