Birçok avantajı beraberinde getiren Esnaf odalarına kayıt olmak için belli şartların yerine getirilmesi ve belli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Kayıt için önceden belirtilmiş olan evrakların teslim edilmesinin ardından firma yetkilisinin ödemeyi yapıp dekontu teslim etmesi gerekmektedir. Yine kayıt işleminin bitmesinin ardından esnaflar için belli dönemlerde aidat tutarının da ödenmesi beklenmektedir. Esnaf Odası Kayıt Ücreti 2022 Yılı Tutarı açıklanan genelgeyle birlikte bildirildi. Bu genelgeyle beraber ücretler şu şekilde belirlenmiştir.
Yeni Başvuru Kayıt Ücreti Fiyatı
2022 yılı itibariyle kendi dükkânınızı açarak esnaflık yapmak istiyorsanız mutlaka esnaf sicil kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir. Bu sicil kaydının yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık ediyor olmanız gerekmektedir. Haklarınızdan yararlanabilme ehliyetine sahip olan ve vergi mükellefi olanların yanında aynı zamanda vergi muafları kişilerde esnaf odalarına kayıt yaptırabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde yaşamakta odalara kayıt için gerekliliklerden birisidir.
Tüm bu gereklilikleri karşılayan kişilerin esnaf odalarına kayıt yaptırabilmesi için yeni kayıt ücretini yatırmaları gerekmektedir. Bu ücreti bağlı olduğunuz bölgede bulunan Esnaf ve Sanatkârlar odasına kayıt olurken belgelerin tesliminden sonra ödemeniz gerekir. Bu odalara kayıt olmak zorunludur. İşletmenizin resmi bir hale gelmesi için gerekli olan ruhsatı alabilmek için başvurduğunuz belediyenin istedikleri evraklar içerisinde esnaf odasına kayıt olduğuna dair bir belge bulunmaktadır. Ayrıca dükkânınızın açılışından sonrada çalıştırma ruhsatı alabilmek için esnaf sicil kaydının yaptırılması gerekmektedir. Esnaf Odası Kayıt Süreci ve Ücreti için yapmanız gerekenler aşağıda yazıldığı şekilde olmaktadır.
Esnaf Odalarına Kayıt İşlemleri
Türkiye devleti sınırları içerisinde esnaflık yapmayı planlayan herkes Esnaf odalarına üye olabilmektedir. Esnaf odalarına kayıt olan firmaların, TOBB ( Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ) bünyesinde hizmet veren herhangi bir odaya üye olmaması gerekmektedir. Kayıt işlemlerinin bitmesinden sonra sicil tasdiknamesi alınarak sicil kaydınızı tamamlamış olursunuz.
Esnaf Odası Kayıt Sürecinde İstenilecek Belgeler
Esnafların yasal bir şekilde hizmet verebilmesi adına gerekli belgelerin temini için gerekli olan ve birçok destek projesi bulunan esnaf odalarına kayıt için şu evrakların hazır edilmesi gerekmektedir.
l Kimlik kartınızın aslı ve fotokopisi
l Vergi levhasının fotokopisi varsa işletmeye ait araçların ruhsat fotokopisi
l 2 adet vesikalık fotoğraf
l Faaliyet yürütülecek olan alanda gerekli Ustalık belgesi
Başvuruların vekâlet verilerek yapılması durumunda vekâletin önceden aslıyla birlikte bildirilmiş olması ve fotokopisinin bu belgelerin arasında verilmiş olması gerekmektedir.
Esnaf odasına kayıt işlemlerinin takibi için ESBİS ( Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi ) kullanılabilir. Ayrıca kayıt için eğer dükkân varsa onun ikamet alanında olan veya evinizin ikamet alanında hizmet veren odayı tercih etmeniz gerekmektedir. Esnaf Odası Kayıt İşlem Ücreti dışında esnafların adres değişikliği ve aidat ücretleri de bulunmaktadır.
Esnaf Odası Yeni Başvuru Kayıt Ücreti
Esnaf Odası 2021 Yılı Fiyatlandırmaları
Adres Değişikliği Ücreti
Esnaf odalarına kayıtlı vatandaşlarımızın her hangi bir değişiklik yapmak zorunda oldukları durumda adreslerinin yeniden beyan edilmesi gerekmektedir. Bu adres değişikliğini tamamlamak için bağlı olduğunuz odaya vergi levhanızı, kimlik kartınızı ve faaliyet belgenizi gösterdikten sonra adres değişikliği sebebiyle 139,15 TL ödemeniz gerekmektedir.
Yıllık Aidat Ücretleri
Esnaf odalarında yıllık aidat ücretlendirmeleri gruplar halinde belirlenmektedir. Yılda 2 sefer yapılan bu ödemeler Nisan ve Ekim aylarında yapılmaktadır. 2020 yılı için belirlenen aidat ücretleri şu şekildedir.
Grup 1 = Bu grup Ankara- İzmir ve İstanbul odalarında bulunan ve büyükşehir ilçesi dâhil tüm ilçeleri kapsar ve aidat 375 Türk Lirasıdır.
Grup 2 = Kalkınmada her hangi bir önceliği olmayan iller ve ilçelerinin dâhil olduğu bu grup 325 Türk Lirası aidat ödeyecekler.
Grup 3 = Büyükşehir statüsünde bulunmakta olan illeri ve vergi muafiyeti olan gruplar toplamda 295 Türk Lirası aidat ödeyecektir.
Kayıt Ücreti
Esnaf ve Sanatkârlar Odasına Kayıt Ücreti 2021 yılı için bildirimi 295 Türk Lirasıdır. Birçok avantajı ve destek projeleri olan bu odalara kayıt olmanız durumunda esnaf kefalet kredilerine de başvuru hakkına sahip olursunuz. Kayıt işlemini yapmış esnaflardan 1 yıl süreliğine her hangi bir aidat ücreti alınmamaktadır. Yeni işyeri açanlar için oldukça önemli olan bu odaların kaydının yapılmaması durumunda ruhsat alımı için gerekli evrakların bir kısmına ulaşım sağlayamayacağınız için işletmeniz yasal olmayacaktır.
Evraklar