Esnafların ticari faaliyetlerinin devamı, işletmelerini büyütmeleri adına gerekli desteği ve gelir seviyelerini arttırmak adına kooperatifler aracılığıyla verilen krediye esnaf kefalet kredisi denilmektedir. Kooperatiflere kayıt olmuş ve en az 6 aydır mesleki faaliyeti devam eden esnaflara uygun faiz oranları ve ödeme planıyla verilmektedir. Çoğu zaman kooperatif tarafından tespit edilmesine rağmen Esnaf Kredisi İçin Gerekli Evraklar tamamlandıktan sonra başvuru sahibinden memur kefil istenilmektedir.
- Esnaf Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nasıl Öğrenilir
- Esnaf Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Esnaf Kefalet Kredisiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Esnaf Kefalet Kredisi İçin Gerekli Belgeler 2020
- Esnaf Kefalet Kredisinde 2 Milyar Lira Değerinde Borç Yapılandırması Olacak
- Borç Yapılandırma Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
- Yapılandırma İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- Esnaf Kefalet Borçları Yapılandırma Hesapları
Esnaf Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nasıl Öğrenilir
Esnaf kredisinden yararlanabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ancak bu şartlar tamamlanırsa kredi için başvuruda bulunabilirsiniz. Tüm şartların yerine getirilmesinden sonra esnaflar önce web sitesinden sonra bağlı oldukları kooperatife yazılı olarak başvuruda bulunması gerekmektedir. Değerlendirme sürecinin sonunda 15 günlük bir zaman dilimi içerisinde sonucun olumlu veya olumsuz olduğu başvuru sahibine duyurulmaktadır. Başvuru eğer olumluysa kooperatif yetkilileri dosyanızı Halkbankasına bildirerek kredi işlemlerini başlatır. Bankanın yapacağı yeni bir değerlendirme süreci sonrasında olumlu sonuçlanan başvuruların devamında kredi işlemleri başlatılmaktadır. Esnaf kefalet kredisine başvuru yapabilmek için öncelikli olarak şu şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.
- Esnaf veya sanatkârlık mesleğine sahip olmak
- Birden fazla esnaf kooperatiflerinde üyeliğin olmaması
- Esnaf ve sanatkârların kayıt olduğu sicil defterine kayıt olmuş olmak
- İş yerinizin kredi vermekte olan kooperatifle aynı alan içerisinde bulunması
Yukarıda belirtilen şartlar kredi başvurusu için gerekli olan şartlardır. Bu şartların birisinin bile eksikliği başvuru sürecinin hiç başlamasına sebebiyet vermektedir. Tüm şartların yerine getirilmesinden sonra kooperatif üzerinden kredi başvurusu başlatılır. Kredi başvuru sürecinde kooperatif yetkilileri tarafından bankanın istediği evraklar ve ihtiyaç duyuluyorsa kefil için bilgiler tarafınıza bildirilir.

Esnaf Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Esnaf Kredisi İçin Geçerli Gerekli Evraklar başvuru sahibi ve kooperatif için ayrı ayrı oluşturulmaktadır. Esnaf kredisine başvuracak olan esnafın sahip olması ve yanında bulundurması gereken evraklar şunlardır.
1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi aslı ve kopyası
2. Vergi levhasının kopyası
3. Esnaf odasından temin edilen sicil belgesi
4. Kooperatife üye olunduğuna dair ortaklık beyannamesi
5. Oturduğunuz yere ait ikametgâh kâğıdı
6. En fazla son 4 ay içerisinde çektirilmiş olan 4 adet vesikalık
7. Odaya kayıt olunduğuna dair faaliyet belgesi
8. Muhasebeciden alınması gereken imza ve kaşe basılmış son döneme ait hesap hareketleri
Başvuru sahibinin bu evrakları başvuru esnasında teslim etmesi gerekmektedir. Evraklarda eksiklik olması durumunda kredi başvurunuz iptal ettirilebilir veya kredi süreciniz biraz daha uzayabilir. Bununla beraber size aracılık eden kooperatifin de teslim etmesi gereken evraklar vardır. Kooperatifin teslim etmesi gereken evraklar şu şekildedir.
1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi
2. Vergi levhası
3. İkametgâh belgesi
Bütün bu evrak işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması durumunda eğer genel merkezden onay gelirse banka şubeniz gerekli işlemleri yapmaya ve kredi tutarını ayarlamaya başlar.
Esnaf Kefalet Kredisiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Esnaf kefalet kredisine başvurup tüm adımları ilerledikten sonra eğer ipotek için verilecek bir tapunuzun bulunmaması durumunda sizden kefil istenilebilir. Kredinin tutarına göre 1 veya 2 memur veya esnaf ve sanatkâr kefile ihtiyaç duyulabilir. Kredi kapsamında bulunan kefillik borç bitene kadar devam etmektedir ve kefiller kredinin tamamından sorumludur. Kefil olacak kişinin kredi borcu bulunuyorsa eğer, aylık ödemelerini karşılayabildiğini belgelerle kanıtlaması istenmektedir. Kefillerin eşlerinin rızası istenilmektedir. Esnaf kefalet sisteminin faiz oranları bir yıl önce yaşanan ekonomik verilerle enflasyona göre kararlaştırılmaktadır. Kredi taksit sayısına göre faizlerde artış görülür, en yüksek taksit imkânı ise 60 aydır.
Esnaf Kefalet Kredisi İçin Gerekli Evraklar tamamlandıktan ve bankaya teslim edildikten sonra banka onayı için araştırma ve incelemeler yapılmaktadır. Kefiller ve işletme hakkında her hangi bir problem olmaması durumunda kısa bir süre içerisinde banka teftişleri iş yerinizi ziyaret ederek kredinizi onaylarlar. Onay işleminden sonra başvuru esnasında açmış olduğunuz şubenin bulunduğu ilçede bulunan hesap numaranıza istemiş olduğunuz tutar yatırılarak kredi işleminiz sonlandırılır. Eğer yüksek meblağlarda bir kredi talebiniz olduysa ve hesabınızdan parayı çekmeniz gereken bir durum varsa bu paranın çekilmesini talep ettiğinizi bankaya bildirmeniz gerekmektedir. Banka yoğunluğuna bağlı olarak hesabınızda bulunan parayı nakit bir şekilde hazırladıktan sonra size haber vererek çekimi yapmanız sağlanır. Korona kapsamında alınan tedbir kararlarına uygun bir şekilde paranın çekimini yapıp istediğiniz yere harcama yapabilirsiniz.
Esnaf Kefalet Kredisi İçin Gerekli Belgeler 2020
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan esnaf kefalet kredisi çekmiş fakat borçlarını geri ödemede problem yaşayan esnaflara müjdeli haber geldi.
Esnaf kefalet kredi kooperatifi borçlarının yapılandırılması tüketicilere çeşitli kolaylıklar sağlayacaktır. Borçlarının tamamını ödeyen esnaflara sıfır faiz oranı gibi mükemmel bir oran uygulanacak ve borçların 12 ay süreyle geri ödenmesini talep eden esnaflara %7 faiz oranı uygulanabileceği gibi aynı zamanda borçlarını 24 aylık süre zarfı içerisinde geri ödemek isteyen tüketiciler açısından %8 faiz avantajı uygulanacaktır.
Çekmiş oldukları kredi borçlarını 2020 senesine devreden esnaflar yapılandırma uygulamalarından faydalanacaktır.
Geçtiğimiz son birkaç sene içerisinde gazi ve şehit yakınlarına ise 48 ay vade avantajı uygulanırken aynı şekilde kredinin faiz oranları silinmiş deyip esnaf kefaletten kredi çekmiş ve belli bir takibe düşmüş olan ya da gecikmiş borcu bulunan tüketicilere ya da esnaflara da çeşitli yapılandırma avantajları tanınmaktadır. Bütün bu bilgiler göz önüne alındığında esnaf kefalet kredisi yapılandırma isimli başlığın değerlendirilmesi tüketicilere çok daha fazla fayda sağlayacaktır.
Esnaf Kefalet Kredisinde 2 Milyar Lira Değerinde Borç Yapılandırması Olacak
Esnaf ve kefalet kredisi borcu olan yurttaşların merakla bekledikleri müjdeli haber geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bu müjdeli haberi kamuoyu ile paylaşırken “Esnaf ve Sanatkarlar kooperatifinden Kredi çekince de borçlarını ödemekte gerçekten zorlanan tüketicilerin ya da diğer esnafların borçları takipte olanları yapılandırmaya girecek ve ödeme kuvvetlerine göre belirlemeler oluşturulacaktır.” Dedi.
Bu uygulama kapsamında 2020 senesi borçlu ve bulunan sanatçılar ve esnafların fiillerinin gecikmekte olan borçlarının yaklaşık olarak 2,5 milyarlık kısmı yapılandırma kapsamına dahil edilecek.
Pandemi sebebiyle işyeri kirasını bile ödemekte gerçekten zorlanan tüketicilerin ve diğer esnafların var olan kredi borçlarını ödemekte zorlandıkları bu süre içerisinde esnaflara yapılandırma müjdesi esnaflar aracılığı ile büyük bir sevinç ile karşılandı. Gecikme faizi olarak yaklaşık olarak 322 trilyon esnaflardan düşülecektir. Esnaf kredi yapılandırma uygulamalarının kefalet ve Kredi Kooperatifi ortaklarına sağlanacaktır. Yapılandırma müjdesinin yanında aynı zamanda esnaflar bir de aynı mektup içerisinde bulunan muhtasar, KDV ve gelir vergisi 2. Taksitleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin ve ötelenmesine yönelik çeşitli kararların olduğu bir yapılandırma ve avantaj paketinden faydalanacaklar.
Borç Yapılandırma Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Borcun yapılandırılması ile ilgili kararının verilmesinden sonra 2020 senesinde Esnaf ve Sanatkarlar kooperatiflerinden kredi çekmiş ve borç yapılandırmasına girecek olan esnaflar ve diğer tüketiciler bu kararın yürürlüğe girmesini merakla beklerken yapılandırma işlemlerinin de yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.
Yapılandırma İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
Esnaf ve kefalet borcu olan esnafların ve tüketicilerin bu müjdeli haberin Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından verilmesi sonrasında ve kararnamenin yürürlüğe gireceği tarih de belirtilirken yapılandırma işlemlerinin hangi tarihte başlayacağına dair bir bilgi verilmemiştir.
Yapılandırma uygulamalarından faydalanmak isteyen tüketici ve esnafların kredi kefalet kooperatiflerine yazılı bir şekilde başvurmaları gerekecektir. Başvuru gerçekleştiren esnafları ve diğer tüketicilerin yapılandırma başvurularında bulunmaları halinde tekrardan yapılandırmadan faydalanmaları söz konusu olacaktır. Bütün bunların yanı sıra aynı zamanda borçlarını yapılandırılacaklara dair bilgiler verildi. Borçlarını yapılandırmak isteyen esnaflar aşağıda belirtilmiş olan çeşitli işlemlerden faydalanacaklardır.
- Esnaf ve kooperatif kredilerine kefil olmuş tüketiciler ve diğer vatandaşlar açısından yapılandırma işlemlerinden faydalanmak mümkün olacaktır. Bu nedenle yukarıda belirtilen tarihe kadar borç yapılandırması açısından başvuruda bulunulması gerekecektir.
- Tüketicilerden borçlarını 12 ay gibi bir vade ile ödemek isteyen esnaflar açısından %7’lik bir faiz uygulamasından faydalanma söz konusu olacaktır.
- İnan şekilde tüketicilerden borçlarını 24 aylık bir vade ile geri ödemesi senin esnaflara açısından %8’lik bir faiz uygulanmasından faydalanma söz konusu olacaktır.
- Borçlarının ana paralarının tamamını ödemek isteyen tüketicilerin faiz oranlarının tamamı silinecektir.
- 15 Temmuz şehit ve gazilerimizin Birinci ve İkinci derece yakınları olan kişiler 48 aylık vade ile borçlarını ödeyebilecekler ve böylelikle faiz uygulamalarına tabi tutulmayacaklardır.
Esnaf Kefalet Borçları Yapılandırma Hesapları
Esnaf ve kefalet borcu bulunan tüketicilerin ve diğer esnafların ödenme çeşitleri ve faiz oranlarını Yukarıdaki paragrafta siz değerli okurlarımız ile paylaşmıştık, yine bu şekilde siz değerli okullarımıza bir kez daha anlatmakta fayda olacaktır.
Esnaf ve kefalet borcu yapılandırmalarından faydalanan tüketicilerin faizleri anapara tutarlarına eklenmek suretiyle ve ilk taksidini peşin olarak alınması şeklinde olacaktır. Aynı şekilde 2020 senesinde esnaf ve kefalet borcu yapılandırmalarından faydalanacak olan esnafların başvuru işlemlerinin önümüzdeki birkaç gün içerisinde belirlenecektir.
Evraklar