Esnaf işsizlik maaşı başvuru şartları; işini bozulan ve dükkanını kapatan esnaflar için Ahilik Sandığı kapsamında, toplanan paralar üzerinden işsizlik maaşı alabilmesi mümkün olabilecek. Bildiğimiz gibi 4A sigorta kapsamında çalışanlar belli koşulları yerine getirmek koşuluyla işsizlik maaşını alabiliyorlar. Ne yazık ki esnaf olanlar Bağ-Kur’a bağlı çalışanlar için böyle bir durum olmadığını biliyoruz. Yeni düzenleme ile 1 Ocak 2023 tarihide uygulamaya girmesi planlanan Esnaf Ahilik Sandığı esnaflara kol kanat gerecek, işsiz kalan esnafların güvencesi olacak.
İşsiz kalan sigortalılara 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında belli başlı şartları taşımaları halinde verilen bir ödenektir. İşsizlik maaşı Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılır.
İşsizlik Maaşı hak kazanma koşullarına bakılacak olursak;
– 4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesinde belirtilen bildirim önellerine uygun olarak iş sözleşmesi işveren tarafından sona erdirilmiş olanlar,
– Hizmet akdi, süresi belli olsun veya olmasın sürenin bitiminden önce veya bildirim önelini beklemeksizin 4857 sayılı İş Kanununu 24. maddesinin ahlak ve iyi niyet kuralları, zorlayıcı nedenler ve sağlık nedenleriyle sigortalı tarafından feshedilmiş olanlar,
– İş Sözleşmesi, süresi belli olsun veya olmasın sürenin bitiminden önce veya bildirim önelini beklemeksizin 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin sağlık ve zorlayıcı nedenlerle işveren tarafından feshedilmiş olanlar,
– İş Sözleşmesinin belirli süreli olması halinde, bu sürenin bitimi nedeniyle işsiz kalmış olanlar,
– İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar işsizlik maaşından faydalanabilmektedir.
İşsizlik Maaşından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
– Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
– Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
– Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
– Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
Esnaflar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Esnaflar 4447 sayılı Kanun kapsamında işsizlik ödeneği alamazlar. Fakat bağımsız çalışan esnaflar için 6824 sayılı Kanun ile Esnaf Ahilik Sandığı kurulmuştur. Esnaf Ahilik Sandığı 01.01.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kurulmuştur ancak yürürlük tarihi 01.01.2020’ye ertelenmiştir.
Daha sonra ise 17.11.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 31.12.2023 tarihine erteleme yapılmıştır.
Böylece esnaf ve sanatkarların zorlu günlerinde derdine derman olabilecek sandık uygulaması 2024 yılında devreye girecektir.
Bilindiği üzere İşsizlik Sigortası Fonunun işçilere iş bulma işsizlik ödeneği verme gibi işlevleri vardır. Esnaf Ahilik Fonunun da esnaflara iş bulma, ödenek verme gibi işlevleri olacaktır.
Esnaf Ahilik Sandığı primi sigortalının prime esas günlük kazancından %2 oranında alınacaktır. Bunun haricinde esnaftan, %1 tutarında da devlet payı alınacaktır. Hesaplanacak günlük prim tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının iki katı üzerinden hesaplanan tutardan fazla olmayacaktır. Ödenen primlerin iadesi mümkün değildir.
Esnaf Ahilik Sandığından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
Tıpkı işsizlik ödeneği gibi Esnaf Ahilik Sandığı da sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olan esnaflara verilecektir. Bunun haricinde son üç yıl içinde;
a) 600 gün faaliyet gösteren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 180 gün,
b) 900 gün faaliyet gösteren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 240 gün,
c) 1080 gün faaliyet gösteren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 300 gün,
süre ile Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecektir.
Esnaf Ahilik Sandığı Ödeneği Ne Kadar?
Günlük Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancının %40’ı tutarındadır. Bu şekilde hesaplanan Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği miktarı, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre belirlenen aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyecektir.
Sonuç
Esnaflar da sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmaları ve son 3 yıl içerisinde;
600 gün faaliyet göstermeleri, Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olmaları koşulu ile 180 gün,
900 gün faaliyet göstermeleri, Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olmaları koşulu ile 240 gün,
1080 gün faaliyet göstermeleri, Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olmaları koşulu ile 300 gün, işsizlik maaşına benzer şekilde Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği alabilecektir.
Fakat bu uygulamanın yürürlük tarihi 31.12.2023’e ertelenmiştir. Dolayısıyla 1 Ocak 2024’den itibaren esnaflar da ahilik sandığına prim ödemeye başlayacak ve takip eden süreçte de işsizlik maaşı alabileceklerdir.

Esnaflar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Kurulma tarihinden itibaren ahilik sandığında primler esnaflardan toplanmaya başlayacak ve en erken 2024 senesinde sandığa prim ödeyenler belirli koşulları yerine getirmek koşulu ile 4A kapsamındakiler gibi halinde işsizlik maaşını alacaklardır. Sandık sigortası primi ödeyen olarak 5510 sayılı kanununun 4B maddesi bünyesinde bulunan ve hizmet akdine bağlı olmadan kendi adına bağımsız çalışmakta olan bireyler sandık sigortalısı olarak sayılmakta. Ticari kazanç veya serbest meslek kazananı olarak da gerçek veya basit usulde bulunarak gelir vergisi mükellefi olan esnaflar yeni iş kuranlar mükellef olduklarından itibaren para ödemeye başlayabilecekler. Esnaf işsizlik maaşı başvuru şartları bu şekildedir.
Evraklar