- Engelli Vatandaşlar İçin Vergi İndirimleri
- Engelli Vergi İndirimi Nedir?
- Vergi İndiriminden Kimler Yararlanabilir?
- Gelir Vergisi Engelli İndirimi
- Araç Alımı Sırasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Muafiyeti
- Özel Araç ve Gereç Alımında Katma Değer Vergisi (KDV) Muafiyeti
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Muafiyeti
- Emlak Vergisi Muafiyeti
Engelli Vatandaşlar İçin Vergi İndirimleri
Türkiye Cumhuriyeti vergi hukukunda, engelli olan vatandaşların yaşadıkları zor durumların hafifletilmesi ve engelli vatandaşlar ile engeli bulunmayan vatandaşlar arasındaki gelir eşitsizliğini dengelemek amacı ile farklı düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden biri de, engelli vatandaşlar için vergi ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimleridir.
Engelli Vergi İndirimi Nedir?
Engelli indirimleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kişilerin engellilik oranına göre sağlanan bir indirimdir.
Vergi İndiriminden Kimler Yararlanabilir?
Çalışma gücünün yüzde 80’ini kaybetmiş olan vatandaşlar birinci derece engelli, çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybetmiş olan vatandaşlar ikinci derece engelli ve yine çalışma gücünün yüzde 40’ını kaybetmiş olan vatandaşlar üçün derece engelli kapsamına girmektedir. Bu oranlar 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 31. maddesinde düzenlenmiştir.
Aynı zamanda yine Gelir Vergisi Kanunun 89. maddesine göre serbest meslek alanında çalışanlar ya da basit usul ile vergiye tabi tutulan engelli vatandaşlar ve engelli bireyin bakımını üstlenen kişilerin gelir ve ücretlerinde de yukarıdaki esaslara bakılarak vergi indirimi uygulanmaktadır.
Çalışan kişinin kendisinin ya da bakımı sağladığı kişinin en az yüzde 40 engelli olması halinde kişilere sağlanacak indirimler, gelir vergisi indirimleri kapsamındadır.
Gelir Vergisi Engelli İndirimi
Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile gelir vergisine bağlı olarak ücretli çalışmakta olan ya da serbest meslek kazancını almaya hak kazanmış olan engelliler ve ailesinde ücretli olarak çalışan biri bulunan ya da yine ailesinden serbest meslek kazancını almaya hak kazanmış ve bakıma muhtaç olan engelli vatandaş bulunan engelli yakınları engelli indirimi alabilmektedir. Bunun dışında engelli indirimi, engellilik oranına bakılarak engelli vatandaşlara her ay verilen ücretin gelir vergisinden düşürülmesi ile uygulanan bir maddi kazançta olabilmektedir.
Vergi indirimi sayesinde engelli olan vatandaşlar ve bu vatandaşların yakınları ya da ailesi normal şartlar altında ödemeleri gereken vergiden çok daha azını gelir vergisi olarak ödemektedirler. Bu indirim, vatandaşların brüt maaşlarından normalden daha az kesinti yapılması ile net maaş miktarlarının daha yüksek olmasını sağlamaktadır. Ayrıca serbest meslek kazancı almaya hak kazanmış engelliler için de, her yıl verdikleri gelir vergisi ücretinin daha az ödenmesini sağlamaktadır.

Araç Alımı Sırasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Muafiyeti
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) vermeden araç almak Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile, satın alınmak istenen araca engele uygun olarak ek donanım yaptırmak isteyen engelli ve malul vatandaşlar için ya da yüzde 90 ve yüzde 90’ın üzerinde herhangi bir engeli olan malul ya da engelli vatandaşlar için sıfır kilometre araç alırken uygulanan vergi muafiyeti durumudur.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti engelli vatandaşlar için, araçlarının ilk alımı sırasında ve beş yılda bir olarak uygulanmaktadır. Bu yüzden engelli olan vatandaşlar, yeni bir Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) vermeden araç alacaklarında beş yıl süre bekleyerek almak zorundadır. Engelli vergi indirimi yarlanmak
Özel Araç ve Gereç Alımında Katma Değer Vergisi (KDV) Muafiyeti
Katma Değer Vergisi (KDV) Muafiyeti, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile vatandaşların engellilik oranlarına ve engellilik türlerine bakılmaksızın tüm engellilere sağlanan bir muafiyettir. Engelli vatandaşların meslekleri, eğitimleri, günlük hayatlarında kullanmaları için özel olarak üretilen araç ve gereçler, engelli vatandaşların sosyal hayata katılmalarını kolaylaştıran ve artıran ayrıca engelli vatandaşın engelinin ona sağladığı dezavantajları azaltmak için üretilen ürünleri satın alma sırasında ödenecek KDV’nin ortadan kaldırılmasıdır.
KDV muafiyeti konusunda dikkat edilmesi gereken husus, engelli vatandaşların satın aldıkları tüm ürünlere uygulanmayacak olmasıdır. Yalnızca engelli vatandaşın, engeline uygun olarak üretilen ve satılan araç – gereçlerde KDV muafiyeti geçerli olacaktır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Muafiyeti
MTV muafiyeti Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile uygulanan, engelli vatandaşlar için üretilmiş motorlu taşıtlar için normal koşullarda aracın motor hacmine göre yılda iki defa ödenen gelirden engelli vatandaşların muaf tutulmasıdır. Engeli bulunan vatandaşlar MTV muafiyetinden faydalanabilmek için vergi dairesi müdürlüklerine başvuru yapabilmektedir. Engelli vatandaşın engellilik oranı ve motorlu taşıtın motor hacmi MTV muafiyetinde önemli değildir.
Emlak Vergisi Muafiyeti
Emlak vergisi muafiyeti, belediyeler aracılığı ile tek meskeni olan ve yüzölçümü iki yüz metrekareyi geçmeyen konutlar için engelli vatandaşlara uygulanan muafiyettir. Engelli muafiyetinden yararlanmak isteyen engelli vatandaşlar bağlı oldukları belediyeye başvuruda bulunabilmektedir.
Evraklar