Engelli Raporu Nasıl Alınır, engelli raporu dereceleri hakkında detaylı bilgi ve 2023 engelli raporu veren hastaneler hangileri sorularının yanıtları ve daha fazlası yazımızda sizleri bekliyor. Yeni değişen engelli yönetmeliğinde hangi hastalıklar eklendi ve rapor almak için neler yapılması gerekmektedir. Rapor alınmadan önce hazırlanması gereken tüm evraklar nelerdir, İşte cevapları..
- Engelli Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
- Engelli Raporu Dereceleri
- Engelli Nedir?
- Engelli Raporu Gerekli Evraklar 2023
- Engelli Raporu Şartları 2023
- Engelli Sağlık Kurulu Raporunda Dikkat Edilecek Hususlar
- Engelli Raporu Hangi Kolaylıkları Sağlar?
- Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır?
- Yeni Engelli Raporu Yönetmeliği Pdf ve Word
- Engelli Raporu Veren Hastaneler 2023
- Yüzde 40 Özürlü Raporu Nasıl Alınır?
- Engelli Raporu Yenileme Nasıl Yapılır ?
- Engelli Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?
- Suresiz Engelli Raporu Hangi hastalıklara Verilir?
Engelli Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
Engelli raporu nasıl alınır, nedir ve engelli raporu kimlere verilir; Engelli bireyler için tanınan haklardan yararlanmayı sağlayan rapordur. Engelli bireyler ve yakınları devlet tarafından sağlanan çeşitli olanaklardan faydalanmak için bu rapora ihtiyaç duymaktadır. Devletin yetkilendirdiği hastanelere başvuru yaparak engelli raporu alınabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerde yapılacak testler sonucu engelli raporu bireye ve yakınına verilmektedir. Ancak engelli raporu alabilmek için bazı şartlar vardır.
Engelli Raporu Dereceleri
2023 yılı için; Engelli raporu dereceleri / oranları kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Engelli raporu almak için hastalık oranları dereceleri şu şekilde listelenmektedir;
- % 40 oranlı % 50 hafif engelli
- % 50 oranlı % 80 orta engelli
- % 80 oranlı üzeri ağır engelli

Engelli Nedir?
Engelli kavramın ne demek olduğu ile yazımıza giriş yapmak gerekirse, Kanuna göre engellinin tanımı şu şekildir; zihinsel, ruhsal, fiziksel ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeylerde kayıplardan dolayı toplumda eşit koşullarda tam katılımını kısıtlayan tutum, çevre faktörlerden etkilenen bireye engelli denmektedir. Engelli bireyin kanunlarca korunmuş çeşitli hakları bulunmaktadır. Bu haklardan yararlanmak için engelli raporu alınması gerekmektedir. Peki nedir bu engelli raporu hep beraber inceleyelim.
Engelli Raporu Gerekli Evraklar 2023
Engelli Raporu almak için bazı belgeler sunmak gerekmektedir. Belgeler şu şekildedir;
- Kimlik Fotokopisi
- Eğer ki reşit olmayan çocuk için yapılacaksa anne ve babası başvuru yapması gerekmektir. Eğerki vasi tarafından bakılıyorsa mahkeme tarafından verilmiş vasi belgesi gerekmektedir.
- Engelli raporu için kurum beş adet fotoğraf istemektedir. Bazı durumlarda kurul tarafından fotoğraflar çekilebilmektir.
- Engelli bireylere özel hazırlanmış başvuru form belgesi doldurulmalı
- Onaylı ve imzalı şekilde olmak kaydıyla muayene belgesi,
- Engelli birey eğitim aldıysa eğer gerekli tüm eğitim evrakları
Engelli Raporu Şartları 2023
Engelli raporu alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
- Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı hastanede yapılacak kontroller öncesi danışmadan alınacak formun doldurulması
- Başvuruyu yapan kişinin kimlik belgesi ve fotokopisi
- Başvuru yapan kişinin 5 adet fotoğrafı
- 200 TL engelli rapor başvuru ücreti
Bu belgeler ışığında resmi başvuru gerçeklemiş olur. Ardından hastane tarafından gerekli testler uygulanır. Engelli birey 8 farklı aşamalı muayeneye girer. Yapılacak kontroller sonrası birey en az %40 engelli bulunursa rapor kendisine teslim edilir. Engelli raporunu alan birey ve yakını devletin kendilerine sunduğu özel olanaklar için başvurularda bulunabilir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporunda Dikkat Edilecek Hususlar
Engelli sağlık kurulu raporunda dikkat edilmesi gerekenler:
- Engelli raporu hastaneden alınırken 2 kopya olarak istenmektedir. Devlet başvuruları sırasında raporun aslı istenmektedir.
- Raporlar üzerine kaşe basılıp aslı gibidir yazısı yazdırılmalıdır. Aslı gibidir olan raporlar başvurular sırasında tüm kurumlarca kabul edilmektedir.

Engelli Raporu Hangi Kolaylıkları Sağlar?
Engelli raporu hangi kolaylıkları sağlar? Engelli bireye devletin sunduğu pek çok kolaylık bulunmaktadır. Bunlar;
- Engelli aylığı imkanı
- GSM operatörlerinden özel indirimler
- Engellilere ait otoparklara park imkanı
- Araç alımlarında ÖTV indirimi
- Sınavlara alımda öncelik
- Kurumlarda yapılacak işlemlerde raporu gösterince ilk sırayı elde etme
- Su, elektrik, doğal gaz faturalarında özel indirimler
- Toplu taşımada özel indirimler
- Uçak bileti alımında indirimler
- Devlet tiyatrolarını ücretsiz izleme
- Müzelere ücretsiz giriş imkanı
- Maçlarda ücretsiz izleme hakkı
Devletin ve özel kuruluşların engelli bireylere sunduğu bu kolaylıklar ile beraber engelli bireyin engelli olduğunu unutması ve topluma daha kolay kaynaşması hedeflenmektedir. Yani bu rapor sadece aylık maaş için değil tüm sosyalliğin sağlanması için verilmektedir.
Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır?
Engelli raporu nasıl sorgulamak için; T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte E-devlete giriş yaparak engelli raporu sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz. Bu linke tıklarsanız ilgili sayfaya kolayca ulaşabilirsiniz.
E-devlet şifreniz yoksa PTT’den 4 TL karşılığında alabilirsiniz. E-devlet nedir? Nasıl kullanılır yazımız için tıklayınız.
Yeni Engelli Raporu Yönetmeliği Pdf ve Word
Yeni engelli raporu yönetmeliğinde neler değişti, sürekli engelli raporu yenilenir mi, süreksiz engelli raporu hangi hastalıklara verilir gibi soruların tüm cevapları için yayınlanan son yeni engelli yönetmeliği Pdf ve word formatına göz atmak için tıklayınız.
Engelli Raporu Veren Hastaneler 2023
2023 engelli raporu veren hastaneleri sorgulamak için yapılması gerekenler şu şekildedir; Engelli birey ya da yakını rapor alımı için ilk önce Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir hastane bulması ardından randevu alması gerekmektedir. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı web sitesi üzerinden bu hastaneleri sorgulamaya izin vermektedir.
Bu linke tıklayarak 2023 engelli raporu veren hastaneleri görebilirsiniz. Size yakın hastaneden randevu alarak engelli raporu alım sürecini resmen başlatabilirsiniz.
Engelli raporu nedir ve engelli raporu nasıl alınır gibi soruların sorusunu sizlerle paylaştık. Yüzde 90 engelli raporu nasıl alınır, işitme kaybı engelli raporu nasıl alınır VE yaşlılara engelli raporu nasıl alınır gibi soruların cevaplarının engelli kategorimizden bulabilirsiniz. 2023 engelli raporu veren hastaneler hangileridir? Sorularının yanıtlarını aktardığımız konumuz ile ilgili soru ve görüşlerinizi alt bölümde yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz.
Yüzde 40 Özürlü Raporu Nasıl Alınır?
Devletin yetkilendirdiği hastanelere başvuru yaparak engelli raporu alınabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerde yapılacak testler sonucu engelli raporu bireye ve yakınına verilmektedir. Yetkili kurul engel durumuna bakarak yüzdelik oran belirleyecektir.
Engelli Raporu Yenileme Nasıl Yapılır ?
Engelli raporu yenileme işlemi devamlı yapılmamaktadır. Örnek vermek gerekirse 2021 yılında alınmış süreli engelli raporu yenilmesi için 2022 yılında yenileme yapılması için başvuru yapılabilmektedir.
Engelli Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Engelli raporu hesaplaması için kulanılan Balthazard yolu hesaplamasıdır. Bu yolla hesaplama yapılabilmesi için yaralanma sonucu, terör, kaza gibi durumlar karşısında olulan engel durumunda kullanılmaktadır.
Suresiz Engelli Raporu Hangi hastalıklara Verilir?
Süresiz engelli raporu hangi hastalıklara verileceği ilgili en net kararı engel kurulu üyeleri belirlemetendir. Belli hastalıkların bir araya gelmesi ile veya tek bir hastalığın veya engelin derecesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aşağıda engel için başvurabileceğiniz hastalıkları sizler için derlerdik;
- İşitme kaybı
- Onkoloji alanı
- Solunum hastalıkları,
- Yanıklar,
- İdrar yolları ile ilgili hastalıklar,
- Kas ve iskelet grubu hastalıkları,
- Endokronoloji hastalıkları,
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları,
- Kadın hastalıkları,
- Deri hastalıkları,
- Görme ile ilgili hastalıkları,
- Kardiyovasküler ile ilgili hastalıklar,
- Kulak, burun ve boğaz hastalıkları,
- Zihinsel, ruhsal, davranışsal ile ilgili hastalıklar
Evraklar