Engelli Memur Alımı
Engelli Kişilerin Devlet Memurluğuna Alımı
Sağlıklı çoğu birey günümüzde devlet memuru olmak istemektedir. Fakat sağlık sorunu olan engelli kişilerin de devlet memuru olmak için engelli memur alımı nasıl yapılıyor? 2020 şartlarını merak ettiğini görmekteyiz. 657 sayılı devlet memurları yasasında engelli kişiler için de özürlülerin devlet memurluğuna alınması ile ilgili yönetmeliği yayınlanarak engelli vatandaşların hakları koruma altına alınmıştır. Bu yönergelerle birlikte engelli kişilerin devlet memurluğu için nasıl başvuru yapabilecekleri ve alım şartlarının neler olduğunu açıklayacağız.
Engelli Sağlık Durumu Belgeleme
Devletin kamu kurum ve kuruluşlarına engelli statüsünde giriş yapmak isteyen kişilerin devlet tarafından rapor vermeye yetkisi olan sağlık kuruluşlarına gidip durumunu belgelemesi gerekmektedir. Fiziki ya da psikolojik olarak engeli bulunan vatandaşların gerekli testleri yaptırdıktan sonra hastalığının türüne göre raporlar almaları gerekir. Yapılan bu işlemler için istenen belgeler şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve fotokopisi
- Dilekçe
- 6 tane fotoğraf
Yapılan bu testler sonucunda çıkan heyet raporunda engellilik oranının %40 ve üzerinde çıkması ve hekim tarafından kişiye çalışabilir tanısı koyulmalıdır. Bu belgeleri tamamladıktan sonra engelli devlet memurluğuna başvuru yapılabilmektedir.
Engelli memur alımı nasıl yapılıyor? 2020 şartları arasında sağlıklı bireylerin de devlet memurluğuna girerken KPSS sınavına girmesi gibi engellilere yönelik olarak ÖSYM’nin hazırladığı engelli kamu personeli seçme sınavına göre engelli devlet memuru alımları yapılmaktadır. Engelli bireyler devlet memuru olabilmek için aldıkları eğitim düzeylerine göre sınıflandırılmaktadır. İlköğretim, ilkokul ve ortaöğretim statüsünde eğitim almış olan vatandaşları devlet memurluğuna atamak için kura yöntemi kullanılır.
Yapılan bu kuraların geçerli olabilmesi için noter eşliğinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Lise, ön lisans (2 yıllık üniversite) ve lisans derecesinde eğitim alan engelli vatandaşlar ise ÖSYM’nin hazırladığı E-KPSS programına girmeleri gerekmektedir. Bununla beraber E-KPSS’ ye giren kişiler isteğe bağlı olarak yanında refakatçi isteyebilir. E-KPSS ve kura yöntemiyle atama her 2 yılda bir yapılır ve 2 yıl boyunca geçerli olmaktadır. Ayrıca 65 yaş üstündeki vatandaşların devlet memuru olmak için katılım hakkı bulunmamaktadır.
Engelli Devlet Memuru Hangi Alanlarda Çalışabilir?
Devlet kurumları engelli kamu personeli alımı yapacağı zaman her alana göre nitelik şartları ve diğer koşullar Devlet Personel Dairesi tarafından hazırlanmış olan personel alım kılavuzu ile belirlenmektedir. Devlet kurumlarının istihdam için belirlediği şartların sağlanması gerekmektedir. Kamu kurumlarına göre değişiklik gösterebilen şartlar şunlardır:
- Aldığı eğitim seviyesi
- Cinsiyet durumu
- Geçmişte aldığı belgeler (Sertifika), gibi kurumun istediği belgeler uyumlu olduğu takdirde memur, veri hazırlama ve kontrol işletmenliği, öğretmen, hemşire, mühendis, müezzin gibi birçok alanda çalışma fırsatı bulunmaktadır.
- Engelli Kamu Personelinin Emekliliği
Engelli kamu personellerinin sağlık durumları nedeniyle sağlıklı bireylere göre daha erken emekli olması sağlanmaktadır. Engelli kamu kurum personeli emekli olabilmek için şu şartları yerine getirmelidir:
- Engelli olma oranı %40 ile %49 arasında bulunan kişiler 18 yıl 4680 prim günü için ödeme yapmaları gerekir.
- Engelli olma oranı %50 ile %59 arasında bulunan kişiler 16 yıl 4320 prim günü için ödeme yapmaları gerekmektedir.
- Engelli olma oranı %60’ın üzerinde olan kişiler ise 15 yıl 3960 prim günü için ödeme yaptıkları takdirde engelli kamu personeli sıfatıyla emekli olabilmektedir.
- İŞKUR Üzerinden Engelli İstihdamı
“Devlet İş ve İşçi Bulma Kurumu” tarafından gerçekleştirilen bu projede engelli olan vatandaşlarımızın özel ya da kamu sektörlerinde istihdam edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca 65 bin lira hibe desteği ile kendi işini kurmak isteyen engellilerin hedefleri doğrultusunda ilerlemeleri amaçlanmıştır. Özel sektördeki iş yeri sahiplerinin çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret seviyesindeki sosyal güvence priminin hazine tarafından karşılanması kararlaştırılmıştır.,
Engelli Vatandaşların İŞKUR Sistemine Kayıt Olması
Vatandaşların vücut işlevlerini yerine getiremediğine dair %40 oranında tam teşekküllü bir hastaneden alınan rapor İŞKUR üzerinden il kurumlarına başvurarak “engelli” durumu ile kayıt yaptırabilmektedir. Kayıt için gereken şart ilgili meslekte çalışmakta zorlanması değil vücut hareketlerindeki engellilik oranıdır. Engelli birey için hekim tarafından yazılan raporda “Çalışamaz” ibaresi yer alıyorsa kişi İŞKUR üzerinden iş başvurusu yapamaz.
Engelli memur alımı nasıl yapılıyor? 2020 şartlarını sağlayan vatandaşlar E-KPSS sınavına girerek ve istenilen şartları yerine getirerek istedikleri alanda çalışabilirler.
Evraklar