Özürlü engelli maaşı neden kesilir sorusunun birçok nedeni olabilmektedir. Engelli maaşı devletin en az %40 oranında engelli ve özürlü sağlık raporuna sahip vatandaşlara vermiş olduğu bir aylıktır. Özürlü ve engelli maaşı bazı durumlarda kesilebiliyor. Kesilen aylık kişinin tekrar başvurması halinde bazı durumlarda geri bağlanabiliyorken bazı durumlarda geri bağlanamamaktadır. Bu durumda engelli kişi kalan hayatı boyunca bir daha engelli maaşı alma hakkını tamamen kaybetmektedir.
- Engelli Maaşı Neden Kesilir?
- Adres Değişikliği Nedeniyle Maaş Kesintisi
- Ölüm Nedeni ile Maaş Kesintisi
- Feragat Nedeni ile Maaş Kesintisi
- Muhtaçlığın Kalkması Nedeni ile Maaş Kesintisi
- Kişinin Engellilik Oranının %40 Altına Düşmesi Nedeni ile Maaş Kesintisi
- Sosyal Güvenlik Kaydı Tespiti Nedeni ile Maaş Kesintisi
- Engelli Maaşının 1 Yıl Boyunca Hiç Çekilmemesi Nedeni ile Maaş Kesintisi
- 18 Yaş Altı Yakını Engelli Aylığı Alanlar için Engelli Kişinin 18 Yaşını Doldurması
- Engelli Kişinin Türk Vatandaşlığından Çıkması Nedeni ile Maaş Kesintisi
Engelli Maaşı Neden Kesilir?
Özürlü engelli maaşının kesilmesinde ki en önemli etken; engelli kişinin engelli maaşını alma konusunda ki gerekli şartları sağlamadığından dolayı özürlü engelli maaşı kesilmektedir. Engelli ve özürlü maaşının kesilmesinde etken rol oynayan farklı faktörler de bulunmaktadır. Genel olarak bu faktörleri değerlendirmek gerekirse;
Adres Değişikliği Nedeniyle Maaş Kesintisi
Özürlü ve engelli maaşı alan kişinin mevcut ikametgahından başka bir ikametgâha taşınması ve farklı bir vakfın görev alanına girmesi durumunda kişiye engelli maaşı kesintisi yapılarak ödeme verilmesi durdurulmaktadır. Adres değişikliği söz konusu olacaksa ikamet ettiğiniz ilçenin Sosyal Yardımlaşma Vakfı kontrolünde taşınma işleminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. İkametgâh değişikliğiniz aynı ilçede olacaksa özürlü engelli maaşı devlet tarafından direkt olarak kesilmez. Fakat adres değişikliğini beyan etmediğiniz taktirde dosya sistem üzerinde ki güncelliğini yitirmektedir.
Bu durumda bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ na sistem üzerinden evinize güncel tarihte bir ziyaret yapılmasına dair uyarı verilmektedir. Nüfustan adres değişikliğini düzeltmemeniz ve vakfın bu değişiklikten haberdar olmaması halinde her yıl güncel olarak yapılan rutin vakıf ziyaretinde siz kapsama alanı dışında kalacağınız için Sosyal Yardımlaşma Vakfı sizin bilginiz olmadan engelli maaşınızı kesebilir.
Engelli Raporuna İtiraz Etmek için Dilekçe Örneği
Böyle bir durum ile karşı karşıya gelmeniz halinde nüfus üzerinden adres değişikliği yapmanız maaşınızın geri bağlanması için yeterli olmayacaktır. Özürlü ve engelli maaşının tekrar bağlanması için sizden ilk kez başvuru yapan kişiler gibi rapor talep edilmektedir. Eğer elinizde engelli raporuna dair güncel bir nüsha bulunmuyorsa bu durumda yapmanız gereken şeylerden biri engelli raporu almış olduğunuz devlet hastanesine giderek engelli raporu örneğine ‘ Aslı gibidir’ kaşesi vurdurmanız gerekmektedir.
Diğeri ise engelli raporunun bir örneğini defterdarlıktan istemek olacaktır. Bu durumda kişi başına düşen gelir hesaplaması tekrar yapılacağı için engelli maaşının bağlanmasından sonra üzerinize ev, araba ya da maaş geçirilmişse bunlar da hesaplama içerisine alınacaktır. Kişi başına düşen gelir miktarının yüksek çıkması halinde engelli maaşının tekrar bağlanması söz konusu değildir.
Ölüm Nedeni ile Maaş Kesintisi
Özürlü ve engelli maaşı alan kişinin vefatının gerçekleşmesi halinde engelli maaşı direkt kesilir. Ölen kişinin resmiyete işlenmemesi ve birikmiş paranın çekilmesi halinde devlet ilerleyen süreçte yasal faiz hakkını kullanarak parayı çeken kişiden tahsis etmektedir.
Feragat Nedeni ile Maaş Kesintisi
Özürlü engelli maaşından yararlanacak olan kişinin kendi isteği doğrultusunda aylık almak istemediğini yazılı bir şekilde Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ na bildirmesi durumunda maaş kesilmektedir.

Muhtaçlığın Kalkması Nedeni ile Maaş Kesintisi
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda engelli bireyin ya da ailenin muhtaçlık durumunun ortadan kalkması halinde özürlü engelli maaşı kesilmektedir. Örnek vermek gerekirse; engelli bireye bakan kişinin sigortalı bir işte çalışması maaşın kesilmesinde etkendir.
Kişinin Engellilik Oranının %40 Altına Düşmesi Nedeni ile Maaş Kesintisi
Özürlü ve engelli maaşının bağlanabilmesi için en önemli etken kişinin engellilik oranının %40’ ın üzerinde olmasıdır. Engelli raporunun geçerlilik süresini yitirmesinden sonra tekrar engelli raporu çıkartılırken eğer engellilik oranı %40’ ın altında çıkarsa özürlü ve engelli maaşı direkt olarak kesilir. Bu durumda Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ na engellilik oranının %40’ ın altında çıktığı bildirilmez ve maaş alınmaya devam edilirse devlet yasal faizi kullanarak parayı çeken kişiden çekilen miktarı geri almaktadır.
Sosyal Güvenlik Kaydı Tespiti Nedeni ile Maaş Kesintisi
Sigortalı işte çalışırsam engelli maaşım kesilir mi sorusu devamlı sorulmaktadır. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından engelli maaşı alan kişiye dair sosyal güvenlik kaydı tespit edilirse özürlü ve engelli maaşı direkt kesilir.
Engelli Maaşının 1 Yıl Boyunca Hiç Çekilmemesi Nedeni ile Maaş Kesintisi
Engelli kişi maaşını kesintisiz 1 yıl boyunca hiç çekmezse veya birikim amaçlı hesabında tutarsa engelli maaşı kesilmektedir. Engelli maaşı sadece muhtaç olan kişilere verildiği için kişinin bu parayla birikim yapmasına izin verilmemektedir.
18 Yaş Altı Yakını Engelli Aylığı Alanlar için Engelli Kişinin 18 Yaşını Doldurması
Engelli maaşını alan kişi 18 yaş altındaysa 18 yaşını doldurması halinde engelli maaşı kesilmektedir. Bunun sebebi de her iki maaşın birbirinden farklı olmasıdır.
Engelli Kişinin Türk Vatandaşlığından Çıkması Nedeni ile Maaş Kesintisi
Engelli kişi başka bir ülkenin vatandaşlığını alırsa ya da Türk vatandaşlığından çıkartılırsa özürlü engelli maaşı kesilmektedir.
Evraklar