Emeklilikten sonra tekrar sigortalı çalışma durumunda; belirli yaş, prim ödeme günü ve sigortalılık süresi şartını yerine getiren yaşlılık ve emeklilik aylığı bağlanmış sigortalıların bu aylıklarının kesilmeden, bir yerde çalışıyorlarsa işverenlerinden kendi işlerinde çalışıyorlarsa kendilerinden alındığı prime Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) denilmektedir.
Emeklilikten sonra tekrar çalışmak isteyen sigortalıların Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulamasına uymak zorunda olup olmadıkları ilk defa sigortalı oldukları tarihe göre değişmektedir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulaması ilk kez 06/05/1986 yılında başlatılmış ve bu tarihten sonra yaşlılık ya da emeklilik aylığı alan kişilerin çalışması durumunda maaşlarından prim kesintisi yapılmaya başlanmıştır.
2008 yılı Ekim ayındaki Sosyal Güvenlik Reformu ile bu tarihten önce sistemde olanlar ile daha sonra sisteme girenler arasında bir ayrım söz konusu olmuştur.
- 2008 Öncesi Sigortalı Olup Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır
- 2023 YILI NET ASGARİ ÜCRET HESAPLAMASI (EMEKLİLİKTEN SONRA TEKRAR ÇALIŞMA [SGDP])
- 2008 Sonrası Sigortalı Olup Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır
- Emekli Olduktan Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Halinde Maaş Kesilir mi?
- Emeklilikten Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Durumunda Yapılacak İşlemler
- Emeklilikten Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Kıdem Tazminatı
2008 Öncesi Sigortalı Olup Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır
2008 öncesi 4a SSK’ya tabi çalışanlar emekli oldukları durumda emekli aylıkları kesilmeden SGDP kapsamında çalışabilmektedirler. Bu kişiler emekli olduktan sonra tüm sigorta kollarına tabi olmak isterlerse emekli aylıklarından kesinti yaptırabilirler fakat böyle bir durum söz konusu olduğunda SGDP’den değil normal sigortalılıktan yararlanabilirler.
2008 öncesi sigorta girişi bulunup emekli olduktan sonra 4b Bağ-Kur’a tabi çalışmak isteyen emeklilerinde aylıkları kesilmeden çalışabilmektedirler. Bu kişilerden 2016 yılına kadar kesilmekte olan SGDP primi bu tarihten sonra kesilmemeye başlanmıştır.
Herhangi bir kurumdan emekli olan bir kişi, emekli olduktan sonra memur olarak çalışmak istediğinde emekli aylığında kesinti yapılır. SGDP prim uygulaması ile çalışamamaktadır.
2023 YILI NET ASGARİ ÜCRET HESAPLAMASI (EMEKLİLİKTEN SONRA TEKRAR ÇALIŞMA [SGDP])
Brüt Asgari Ücret (Aylık) | 10.008,00 TL |
SGK Primi İşçi Payı | 750,60 TL |
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı | 0,00 TL |
Gelir Vergisi Kesintisi* | 112,59 TL |
Damga Vergisi Kesintisi | 0,00 TL |
Kesintiler Toplamı | 863,19 TL |
Net Asgari Ücret | 9.144,81 TL |
İŞVEREN MALİYETİ | |
SGK Primi İşveren Payı | 2.451,96 TL |
İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı | 0,00 TL |
İşverene Toplam Maliyet | 12.459,96 TL |
- Sgk Tahsis Talep Formu Örneği : Nasıl Doldurulur
- SGK Prim Geri Alma Dilekçesi ve Hesaplama
- Vergi Yapılandırması – SGK, KYK, Köprü Borçları Yapılandırılıyor

2008 Sonrası Sigortalı Olup Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır
Ekim 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre bu dönemden sonra çalışmaya başlayıp sigortalı olan kişilerden emeklilik aylığı bağlananlarının tarımsal işlerde ve kendi adlarına çalışanlar hariç 4a ya da 4b statüsünde emeklilikten sonra tekrar çalışmaya başlamaları ile aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir. 2008 dönemi sonrası 4a sigortalısı olan kişilerin SGDP primi ödeyerek çalışma imkanları yoktur. Bu kişiler ya maaşlarının kesilmesine kabul edecekler ya da çalışmayacaklardır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bu kişiler de kayıt dışı işlere yönelebileceklerdir.
Emekli Olduktan Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Halinde Maaş Kesilir mi?
2008 sonrası sigorta başlangıcı olup emekli olduktan sonra tekrar işe başlayıp 4b sigortalısı olan kişilerden kanunda SGDP öngörülmüş ve uygulanmaya başlanmış fakat 2016 yılında bu uygulamaya son verilmiştir. Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan kişinin memur olması durumunda yaşlılık aylıkları 2008 öncesinde olduğu gibi kesilmektedir. SGDP prim uygulaması memurlar için uygulanmamaktadır.
Emeklilikten Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Durumunda Yapılacak İşlemler
4a SSK’ya tabi kişilerin emekli aylığı başvurusu yapıp başvurularının SGK tarafından kabul edilip işleme alınabilmesi için kişilerin çalıştığı iş yerlerinden ayrılmış olması yani sigorta çıkışlarını vermiş olmaları gerekmektedir.
Emeklilikten sonra tekrar aynı veya başka iş yerinde çalışmaya başlamak isteyen kişilerin beklemesi gerektikleri bir süre vardı. Sigorta çıkışını yaptıktan sonra emeklilik için başvuru yapan kişiler işlemleri devam ediyorken tekrar çalışmaya başlarlarsa SGK emeklilik için işten ayrılma şartının yerine getirilmediğini söyleyerek başvurularını reddedebilmekteydi. Bundan dolayı sigorta çıkışını yapıp emeklilik başvurusunda bulunan kişiler başvuruları sonuçlanana yani emeklilik aylıkları bağlanana kadar beklemeleri gerekmekteydi.
Ancak bu uygulama değişti ve artık işten ayrılıp sigorta çıkışını da veren kişiler emeklilik başvurusu yaptıkları günden sonraki gün Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP)’ne bağlı sigortalı olarak tekrar işe girip çalışmaya başlayabilmektedirler.
- İş-Kur Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır
- Yıllık İzin Süreleri ve İzin Hakları
- Hazır CV Örnekleri – CV Şablonları ve Hazırlama Rehberi
Emeklilikten Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Kıdem Tazminatı
SSK’ya tabi olan çalışanlar emekli olmaları durumunda işverenlerinden kıdem tazminatı alabilmektedirler. Örneğin 25 yıl aynı iş yerinde çalışmış olan bir kişi emekli olduğunda 25 yıllık brüt ücreti değerindeki kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabilir.
Bu durumdaki kişi emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başladığı takdirde kıdem tazminatını alıp alamayacağı değişiklik göstermektedir. Emeklilikten sonra tekrar çalışmaya başlayan kişi aylığından kesinti yaptırmadan SGDP primi ödeyerek çalışmışsa işten ayrılmak istediğinde emekliliğinden kaynaklı kıdem tazminatı talep edememektedir. Ancak SGDP primi ödemek yerine aylığından kesinti yaptırırsa işten ayrılmak istediğinde kıdem tazminatı talep edebilmektedir. Bundan dolayı kıdem tazminatını almayı düşünenler bu duruma dikkat etmelidir.
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmış kişiler de işverenin işten çıkarması gibi bazı durumlar söz konusu olduğunda kıdem tazminatı alabilmektedirler. İstifa etmeleri durumunda kıdem tazminatından yararlanamamaktadırlar. SGDP primi ödemiş kişilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için İş Kanunu’nda belirlenmiş sebeplerle işten çıkartılmış ya da ayrılmış olmaları gerekmektedir.
- Emekliye Faizsiz Kredi Veren Bankalar
- Emeklilik Dilekçesi Örneği – Ne Zaman Verilmeli ve Nasıl Hazırlanır
- Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır – (E-Devlet Sorgulama)
Evraklar