Eğitsel değerlendirme formu özel eğitime ihtiyacı olduğu kanısına varılan öğrencilerin RAM’lara yönlendirilme işleminden önce doldurmakla yükümlü olduğu forma denilir. Talep doğrultusunda doldurulan ve isteklerin yerine getirilmesi için önemli olan bu formun eksiksiz bir biçimde doldurularak teslim edilmesi gerekir. Eğitsel değerlendirme formu nedir, ne işe yarar, nasıl doldurulur şeklinde sorulan tüm soruları sizler için araştırdık ve yazımızda yer verdik.
Eğitsel Değerlendirme Formu
Her çocuğun yaşama hakkı olduğu gibi eğitim hakkı da bulunur. Özel bakıma muhtaç olan çocukların eğitimlerinin tamamlanması ve hayata kazandırılması için özel eğitim sınıfları kurulmuştur. Bu sınıflarda eğitim-öğretim hayatına devem eden çocuklar ilerleyen yıllarda iş hayatına atılacak ve ülkeye faydalı birer birey olacaktır. Bu nedenle eğitsel değerlendirme formu meb tarafından özel eğitim sınıflarında öğrenim görebilecek çocuklardan istenen bir belgedir.
Eğitsel Değerlendirme İstek Formu
26.05.2011’de Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2053 sayılı “Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamada Dikkat Edilecek Hususlar” isimli yönergeyi kamuoyu ile paylaşmıştır. Eğitsel değerlendirme formu nasıl doldurulur şeklinde sorulan tüm sorular bu yazı ile yanıt bulur. Bakanlık ülke genelinde birlik ve beraberliği sağlamak adına “rehberlik ve araştırma merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurumları’nca eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetleri”nin yapılacağını açıklamıştır.
Öğretmen Evrakları için Tıklayınız.
Eğitsel Değerlendirme Formu Doldurulmuş Örneği
MEB tarafından açıklanan hususlar çerçevesinde belli başlı konular açıklığa kavuşturulmuştur.
- Eğitim hizmetlerinden faydalanmasına karar verilen kişilerin eğitimine yönelik planlamalar yapılırken gelişim özellikleri, özür turu ve kişinin ihtiyaçları dikkate alınacaktır. Bireylere eğitim alanında kazanımlar ve modüller önerilir. Eğitsel değerlendirme isteği formu doldurup rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitim yardımı alan kişiler aylık dört saat grup eğitimi, sekiz saat bireysel eğitim almakla birlikte, yıllık 43 saat grup eğitimi, 96 saat bireysel eğitim alabilirler.
- Destek eğitim talebi önerilen kişinin inceleme tarihinde özürlü sağlık kurumundan aldığı sağlık raporu süresinin devam ediyor olması önemlidir. Bireyler için önerilen destek eğitim süresi, sağlık kurulunun verdiği raporun bitiş süresine bağlı değildir.
- Eğitsel değerlendirme yapmak amacıyla ilk defa RAM’e müracaat eden ve zorunlu eğitim çağında bulunan öğrenciler için, okullarının yardımıyla doldurulan eğitsel değerlendirme istek formu tatil dönemi içerisinde istenmez. Daha önceden RAM tarafından değerlendirme ve tanılaması yapılan zorunlu eğitim çağındaki çocuklar için yeniden inceleme tarihi yaz tatiline denk gelenler, öğrencinin bireysel gelişim raporlarını okul kapanmadan önce RAM’e iletilmesi için okul müdürlüklerine teslim ederler.
- Destek eğitim için yardım alacak bireylerin öğrenimlerinin devamlı olmasını sağlamak amacıyla, rapor bitiş tarihinden en az 1 ay kadar önce web üzerinden bilgilendirilmeleri ve randevu tarihlerinin ilan edilmesi gerekir.
- Eğitsel değerlendirme formu doldurulup verildikten sonra, özel eğitim kurumlarına yapılan itirazlarda, kurul tarafından bireyler yeniden eğitsel değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Karar sürecinde bilgilerinden yararlanabilmek için; özel eğitim sınıf rehber öğretmeni, sınıf ve alan öğretmeni, okul müdürü, başvuruyu yapan kurum temsilcisi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi gibi kişilerin çağrılmasına önem verilir.
Eğitsel Değerlendirme Formu indirmek için aşağıdaki bağlatıyı kulanabilirsiniz.
Evraklar