Elektronik tebligat; gerekli fotoğrafı bilgilendirmelerin fiziki ortamda değil elektronik ortamda oluşturulup gönderilmesidir. E-Tebligat, tebligatı yapan birimlerce düzenlenir.E-Tebligat Nedir? sorusunun cevabı ve tüm detaylar yazımızda..
Elektronik sistemlerden bir tanesi olan E-Tebligat sistemi, diğer pek çok elektronik sistem gibi lüzumsuz masraf ve zaman kaybının önüne geçerek ticari faaliyette bulunanlar için büyük kolaylık sağlar. Ancak, E-Tebligat sistemine geçişin belirli koşulları mevcuttur. Bu yazımızda, E-Tebligat’ın ne olduğu ve E-Tebligat sistemine nasıl geçilebileceği hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

- E-Tebligat Nedir?
- E-Tebligat başvuru işlemi esnasında talep edilen belgeler ise aşağıda belirtilen gibidir:
- Bireysel E-Tebligat Başvurusu:
- Ön Başvuru:
- Online Başvuru:
- PTT Merkezleri Aracılığıyla Başvuru:
- E-Tebligat Başvuru Süresi Nedir?
- E-Tebligat Görüntüleme Nasıl Yapılır?
- E-Tebligat Sistemi Kimler İçindir?
- E-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?
- E-Tebligat Formu İndir
E-Tebligat Nedir?
E-tebligat; gerekli fotoğrafı bilgilendirmelerin fiziki ortamda değil elektronik ortamda oluşturulup gönderilmesidir. E-Tebligat, tebligatı yapan birimlerce düzenlenir. Elektronik tebligat, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde bulunan açıklamalar ve 213 sayılı kanun hükümlerinin gerektirdiği belgelerin E-Tebligat sistemi yoluyla mükelleflerin e-posta adreslerine tebliğ edilmesi biçiminde gerçekleşir. Elektronik ortamda yapılan tebligat, fiziki ortamda yapılan tebligat ile eşit koşulları doğurur.
- E-Tebligat, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi aracılığıyla alıcılarına gönderilir.
- E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?
- E-Tebligat sistemine yapılan müracaatlar iki farklı şekilde gerçekleşir. Bunlar;
- Tüzel kişi ve kamu kurum ve kuruluşları için yapılan müracaatlar,
- Bireysel olarak yapılan müracaatlar.
- Tüzel kişi ve kurumlar için e-Tebligat müracaatı:
E-Tebligat Nedir? Elektronik yolla tebligat oluşturma mecburiyeti olan kişi ve kurumlar için müracaat, bu mecburiyetin oluştuğu tarih itibarıyla 1 ay içerisinde gerekli kurumlarca PTT’ye yapılır.
E-Tebligat başvuru işlemi esnasında talep edilen belgeler ise aşağıda belirtilen gibidir:
E-Tebligat başvurusu yapmak için istenilen belgeler ve gerekli işlem adımları;
- Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi’ne (DETSİS) kaydı bulunmayanlar için tabi oldukları sisteme ait bilgiler, kamu kurumları ile birlikler için ise DETSİS’de yer alan kuruma özel numara ve sistem bilgileri,
- Başvuru T.C. Vatandaşı olan gerçek kişilerce gerçekleştiriliyor ise gerekli kimlik bilgileri ve T.C. Numarası; yabancı gerçek kişilerce gerçekleştiriliyor ise yabancı kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri,
- MERSİS’e kayıtlı tüzel kişilerin MERSİS numarası ile sisteme ait bilgileri, MERSİS kaydı bulunmayan tüzel kişilerin ise tabi oldukları sisteme ait bilgileri,
- PTT’nin talep etmeyi uygun gördüğü diğer bilgi ve belgeler.
Bireysel E-Tebligat Başvurusu:
Bireysel E-Tebligat başvurusu, online başvuru veya PTT şubeleri aracılığıyla fiziki müracaat biçiminde gerçekleşebilir. Bireysel E-Tebligat başvuru, ön başvuru ve asıl başvuru biçiminde adımlardan oluşur.
Ön Başvuru:
Ön başvuru, PTT merkezine gitmeden Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi içerisinde yer alan ön müracaat monitörü vasıtası ile gerçekleştirilebilir. Bunu yalnızca gerçek kişiler yapabilir. Ön başvuru ekranından alınan ön başvuru numarası ve başvuru esnasında gerekli olan kimlik bilgileriyle PTT merkezlerine başvuru edebilirsiniz.
Online Başvuru:
Yine sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir. PTT merkezine gelmeksizin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi içerisinde bulunan müracaat monitöründan elektronik imza, e-devlet veya mobil imzayla online ortamda hesap açabilirsiniz.
PTT Merkezleri Aracılığıyla Başvuru:
Gerçek kişiler ile tebligatı elektronik ortamda yapma mecburiyeti olmayan tüzel kişiler, E-Tebligat adresi almak için amacıyla PTT merkezine müracaatta bulunabilir. PTT’nin, başvuranın kimliğini tespit edeceği bilgi ve belgeler aşağıda belirtilen gibidir:
- Başvuru sahibi T.C. Vatandaşı ise T.C. Kimlik numarası ile T.C. Kimlik kartı, pasaportu,
- Kanuni olarak kimlik yerine geçebilen fotoğrafı bir belge veya elektronik imzası,
- Başvuru sahibinin T.C. Vatandaşı olmaması halinde yabancı kimlik numarası,
- Mavi Kart numarası,
- Pasaportu veya elektronik imzası,
Başvuru sahibi tüzel kişi ise bu tüzel kişinin tabi olduğu sistem bilgileri bildirilir. Tüzel kişiler, müracaat esnasında işlemler için yetkilendirdikleri kişilerin kimlik bilgilerini içeren belgeleri PTT’ye iletir.

E-Tebligat Başvuru Süresi Nedir?
E-Tebligat müracaat işlemi sırasında, yeni mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi mükelleflerinin işe başladıkları tarihi takip eden on beş gün içerisinde E-Tebligat talep bildirimini, kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekir. Bu işlemi kanuni temsilcileri hayata geçirmek mümkündür.
Yeni mükellefiyet kazanarak elektronik tebligat sistemini kullanmak mecburiyetinde olan gelir vergisi mükellefleriyse mükellefiyetin oluştuğu esnada, söz konusu olan bildirimi gerekli vergi dairesine verebilir veya İnternet Vergi Dairesi vasıtası ile Elektronik Tebligat Talep Bildirimi verebilirler.
E-Tebligat Görüntüleme Nasıl Yapılır?
E-Tebligat’ın görüntülenmesini sağlayabilmeniz için E-Devlet sistemini tercih edebilirsiniz. E-Devlet şifreniz, mobil imzanız veya elektronik imzanız ile sisteme girişi sağladıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden E-Tebligat görüntüleme seçeneğini seçerek elektronik tebligatı görüntüleyebilirsiniz. Bunun dışında D-Tebligat sistemine e-imza, E-Devlet şifresi veya şifre ile girişi sağlayarak E-Tebligatınızı görüntüleyebilirsiniz.
E-Tebligat Sistemi Kimler İçindir?
- 4458 sayılı kanuna göre gümrük yükümlülüğü bulunan kişiler,
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tebliğ için uygun olan elektronik adres kullanma mecburiyeti getirilenler,
- Kendi isteği ile elektronik tebligat yapılmasını talep edenler Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden elektronik tebligat adresi alırlar ve E-Tebligat sistemini kullanırlar.
- Ayrıca, tüzel kişilik bünyesinde ki veya bulunmayan tüm gümrük müşavirleri de E-Tebligat sistemini kullanmak mecburiyetindedir.
E-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?
E-Tebligat Nedir ve faydaları ;Elektronik tebligat sistemine geçişin pek çok yararı mevcuttur. Bunlar aşağıda belirtilen gibi sıralanabilir:
- Kişisel verilerin korunmasında etkilidir, bilgi güvenliğini sağlar.
- Hizmet kalitesinin iyileşmesini olumlu yönde etkiler.
- Tebligat işlemi fiziki ortamda haftalar alabilirken elektronik ortamda saniyeler içinde gerçekleşebilir.
- Belgeler üstünde herhangi bir değişikliğin sağlanmasının önüne geçilir.
- E-Tebligat sisteminde tebligat tarihi, gönderen ve alıcının bilgileri, gönderilen tebligata ait bilgilerin görüntülenebilir olması ihtilaf ihtimalini en aza indirir.
- Fiziki ortamda gerçekleşen tebligatlar masraflı olurken elektronik tebligatlar masraf içermez.
E-Tebligat Formu İndir
Aşağıdaki linklerden E-Tebligat başvuru formlarını indirebilirsiniz.
E-Tebligat formu indirmek için tıklayınız.
Evraklar