E serbest meslek makbuzu, gelişmiş teknoloji ışığında serbest meslek erbaplarının internet ortamında kesmek zorunda oldukları bir makbuz türüdür. Bu makbuzun hazırlanıp sunulması için iki yol bulunur. Geleneksel elle yazılan makbuzlar ve elektronik ortamda tutulan makbuzlardır. Maliyet ve zamandan tasarruf sağlamak amacıyla birçok serbest meslek erbabı geleneksel bir şekilde bulunan matbu serbest meslek makbuzları yerine, sanal ortamda düzenlenen SMM’leri tercih eder.
E Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Bir serbest meslek erbabı, yaptığı tahsilatın türü ne olursa olsun serbest meslek makbuzu kesmesi zorunludur. Yapılan tahsilatın belgelendirilmesinde kanıt niteliği taşıyan E-SMM makbuzu, değerli bir evrak olma özelliğini saklı tutar. Hukuki alanda geçerliliği olan bir belge türüdür. Mükellefler mağdur olmamak için kestikleri serbest meslek makbuzlarını, özellikle bu makbuz matbu şeklinde kesiliyorsa, güvenilir bir alanda saklamalarında fayda vardır. Tahsilatı belgeleme niteliği taşıdığından fatura ya da fiş yerine geçer. İki adet düzenlenen bu makbuzun aslı müşteriye gönderilirken, kopyası tahsilat işlemini gerçekleştiren serbest meslek erbabında kalır. Belgenin eksiksiz bir şekilde doldurulması büyük önem arz eder.
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?
E-Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?
Gelişen ve değişen teknoloji çerçevesinde artık günümüzde birçok belge elektronik ortama taşınmıştır. Eski zamanlarda matbu şeklinde basımı gerçekleştirilen pek çok makbuz, belge veya doküman dijital ortamda kolaylıkla işleme alınıyor. E-SMM makbuz belgesi, elektronik ortamda düzenlendiği için işletmeye zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamakta yardımcı olur. Diğer yandan belgelerin güvenli bir ortamda saklanmasını sağlarken, alan daralması yaratmadığı için sizleri fazla evrak yükünden kurtarır.
Tüm işlemlerin elektronik ortamda kolay bir şekilde halledilebilmesinin fark edilmesi üzerine devlet, işletmelerin ticari işlemlerinin takibinin kolay bir biçimde yapılabilmesi için 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren E-Serbest meslek makbuzu başvuru kabul etmeye başlamıştır. Devletin zorunlu kıldığı bu işlemden ötürü mağdur olmak istemeyen ve dijitalleşmeye geçmek isteyen firmalar bu tarihten önce geçiş işlemlerini tamamlamıştır.

Makbuz Örnekleri:
- Tahsilat Makbuzu Örneği
- Tediye Makbuzu Örneği
- Müstahsil Makbuzu Örneği
- Senet Tahsilat Makbuzu
- Çek Örnekleri
- Devirli Kasa Defteri Örneği
E-Serbest Meslek Makbuzu GİB
Serbest meslek makbuzları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından izne tabi olarak verilir. İzni alabilen serbest meslek erbapları, e serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edebilme haklarına sahip olurlar.
Mükellefler tarafından düzenlenen ve tahsilat için verilen E-Serbest meslek makbuzu sorgulama işlemi GİB sistemi üzerinden yapılır. Elektronik ortamda doğrulama ve sorgulama işleminin yapılabilmesi için serbest meslek makbuzunun üzerinde barkod ya da karekod bulunması gerekir. Bu iki unsurun bulunmaması durumunda belge geçersiz sayılır.
E-Serbest meslek makbuzu üzerinde yer alan bilgiler:
- Belge numarası,
- Düzenlenme tarihi (saat ve dakika olarak),
- Müşterinin adı,
- Soyadı,
- Ünvanı,
- Vergi mükellefiyse verdi dairesi,
- Adresi,
- T.C. kimlik veya vergi kimlik numarası,
- Serbest meslek erbabının adı,
- Soyadı,
- Vergi veya T.C kimlik numarası,
- Vergi mükellefiyse verdi dairesi,
- Alınan paranın miktarı gibi bilgiler detaylı olarak yer alır.
E Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir – Videolu Anlatım
Evraklar