E-Fatura Nedir, E-Fatura Nasıl Düzenlenir ? Elektronik ortamlarda gerçekleşen işlemlerden sonra alınan faturalara E-Fatura denilmektedir. E-Faturada tüm işlemler, düzenlemeler bilgisayar ortamında gerçekleşmekte ve bilgisayar ortamında takip edilmektedir. Ülkemizde E-Fatura Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kontrol edilmekte ve gerçekleşmektedir. Bununla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetki verilen entegratör firmalar ve özel entegratörler e-Fatura ile işlemler gerçekleştirmektedir. E-Fatura kullanmanız için Gelir İdaresi Başkanlığı’nda kayıtlı E-Faturaya sahip olmalısınız.
E-Fatura kullanmanız Gelir İdaresi Başkanlığı’nda kayıtlı E-Faturaya sahip olmanız gerekiyor bununla birlikte E-Fatura vermek istediğiniz kişide Gelir İdaresi Başkanlığı’nda kayıtlı E-Faturaya sahip olmalıdır. Eğer müşteriniz E-Faturaya sahip değilse bu durumda karşı tarafa E-Arşiv faturası verebilirsiniz.
E-Fatura Nedir, E-Fatura Nasıl Düzenlenir E-Arşiv Faturası ile Farkı Nedir?
E-Fatura ve E-Arşiv arasındaki farkı şöyle açıklayabiliriz. E-Fatura Gelir İdaresi Başkanlığı’nda E-Fatura mükellefi olan kişilere verilirken, E-Arşiv ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nda E-Fatura mükellefi olmayan kişilere verilmektedir. Bununla birlikte E-Arşiv kişinin isteğine bağlı olarak çıktı halinde de verilirken, E-Fatura direk olarak kişinin sahip olduğu E-Fatura kutusuna yollanmaktadır.
Kimler E-Fatura Kullanabilir?
E-Fatura kullanımı herkes tarafından kullanabilmektedir. E-Faturayı isteyen her firma ya da şirket kullanabilir. E-Fatura kullanımı için Gelir İdaresi Başkanlığına isteyen herkes başvuru yapabilir.
Sahip olduğunuz firmada veya şirkette E-Fatura kullanımına sahip olmak istiyorsanız bazı koşulları yerine getirmeniz gerekiyor. Devlet tarafından her yıl E-Fatura üzerine düzenlemeler getirilmektedir. Düzenlemeler her sektörde farklılık göstermektedir. E-Fatura üzerinden gerçekleşen düzenlemelerin sebebi daha çok şirketin E-Fatura kullanımı zorunlu kırmak ve tüm fatura akışının elektronik ortam üzerinden yürütülmesi sağlamaktır.
E-Fatura ve E-Arşiv Kullanmanın Avantajları Nedir?
- Kâğıt ve sarf malzemesi kullanılmadığından doğa, çevre dostu.
- Matbaadan fatura bastırmanız gerekmez. Bu maliyetten kurtulursunuz.
- Yazıcı sarf malzemesi maliyetinden kurtulursunuz
- Faturalarınız elektronik ortamda saklı kalır.
- Zaman ve uğraşıdan tasarruf sağlarsınız.
- Tüm işlemleri bilgisayarınız ya da telefonlarınızdan kolayca takip edebilirsiniz.
- Sizi müşterileriniz nezdinde daha kurumsal gösterir.
Nasıl E-Fatura Mükellefi Olurum?
Sizde firmanızda, şirketinizde E-Fatura kullanıma geçmek ve sağladığı avantajlardan yararlanmak istiyorsanız çok kolay ve hızlı bir şekilde E-Fatura kullanıma geçebilirsiniz. E-Fatura ile ilgili detaylı şekilde bilgi almak için mali müşaviriniz ile görüşebilirsiniz.
- Almış olduğunuz bilgi sonucunda E-Faturaya geçiş yapmanız için gerekli adımlar şu şekildir;
- Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinde yer alan E-Fatura formunu doldurun ve başvuru yapın.
- Daha sonra Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak Kamu mali mührü alın.
- Başvurunuzun onaylanması ve Mali mührünüzün çıkmasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığını arayın ve E-Faturanızı aktifleştirin.
E-Fatura Hangi Yöntemlerle Kesilebilir?
E-Fatura kullanıma geçtiğiniz zaman keseceğiniz E-Faturaları efatura.gov.tr internet adresindeki E-Fatura portalı ile ücretsiz olarak hazırlayabilir ve kesebilirsiniz. Bu sistem Gelir İdaresi Başkanlığına tarafından E-Faturaya yeni geçiş sağlamış fatura adedi yüksek olmayan işletmeler kolaylık sağlanması adına geliştirilmiştir. efatura.gov.tr internet adresi üzerinden hazırlayacağınız faturalar portal üzerinde 6 ay saklanmaktadır. Süre dolduktan sonra fatura saklanması sizin tarafınızdan sağlanmaktadır. E-Fatura Nedir, E-Fatura Nasıl Düzenlenir ?
E-Fatura kesebileceğiniz bir diğer yöntem ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetki almış olan entegratör şirketleri tercih etmektir. Entegratör şirketi muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve sahip oldukları yazılımlar aldıkları bilgileri e-Faturaya dönüştürür. Daha sonra dönüştürdükleri E-Faturayı aynı şekilde muhasebenize iletmektedir.
Ve son olarak tercih edebileceğiniz E-Fatura kesim yöntemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Özel Entegratör şirketleridir. Özel Entegratör kullanımı fatura adedi yüksek firmalar tercih etmektedir. Nedeni de kesimlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi ve zamandan tasarruf etmektir. Özel Entegratör şirketleri muhasebenizden aldığı bilgileri özel bir yazılım ve ara yüz ile E-Faturaya dönüştürür. E-Fatura Nasıl Düzenlenir işte tüm detaylar.
E-Faturaya Geçmesi Zorunlu İşletmeler
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanuna içerisinde yer alan malların imali, ithali, teslimi gibi işleri, faaliyetleri gerçekleştiren firmalar ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alan ya da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisansına sahip olan firmalardan mal alışverişi gerçekleştiren firmaların, işletmelerin 2014 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 25 Milyon TL’nin üzerindeyse ve bununla birlikte kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün gibi ürünler üreten ya da ithal eden firmalardan mal alışverişi gerçekleştiren ve 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL’nin üzerinde olan firmaların E-Fatura kullanıma geçmesi zorunludur.
E-Fatura nedir? E-Fatura ne değildir? Konusu ile ilgili soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Evraklar