Kamuda Çalışan Hekimler Özel Muayenehane Açabilirler Mi ?
6514 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının, Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 5258 sayılı Aile hekimliği kanununda yapılan bazı değişikliklerden sonra, artık memur ya da akademisyen olan kişilerin, serbest olarak dışarıdan ya da serbest olarak gelir etmesine yönelik değişiklikler getirilmiş olup, artık kişiler dışarıda çalışıp gelir elde edemeyecekler. Serbest muayenehane açmak isteyen doktorlarda, bu yasadan dolayı artık serbest muayenehane açamayacaklar.
6514 sayılı kanunun 9. Maddesinde özetle, memur olan kişiler, iş hayatını noktaladıktan sonra serbest olarak büro, ofis, mayenehane vb. Gibi yerler açarak para kazanmazlar ya da çalışamazlar.
Kamuda çalışıp serbest muayenehane açmak isteyen doktorlar bu düzenlemelere göre serbest muayenehane açamayacaklar. Herhangi bir serbest iş yaparak para kazanamazlar.
Özel Muayenehaneyi Kimler Açabilir?
Kamuda çalışan doktorlar özel muayenehane açamazlar. Peki kimler özel muayenehane açabilir?
Özel sağlık kuruluşunda çalışan, çalışmış doktorlar özel muayenehane açabilmektedirler. Serbest olarak mesleğini yapan doktorlar için hasta hizmet bedelini Sosyal Güvenlik Kurumu ödemediği sürece mesleklerini serbest olarak devam edebilmektedirler. Hasta hizmet bedelide hasta tarafından karşılanmaktadır.
İşbu maddesine göre, doktor eğer Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olmayan bir özel sağlık kurumunda çalışıyorsa bir serbest olarak özel muayenehane açabilir. Ayrıca kişi Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan özel bir sağlık kuruluşunda çalışıyorsa, tedavi edilen hastanın hizmet bedeli hastaya yansıtarak özel mayehane açabilirler.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bilinildiği üzere hasta ile doktor arasındaki ilişki muayene ile sınırlı kalmamaktadır. Bu sebeple doktorların farklı yerlerde, mekanlarda hastalarını muayene etmesi oldukça tehlikelidir ve yapılmaması gerekmektedir. Çünkü hasta takibi açısından oldukça risk olacaktır.Bilindiği gibi hasta-hekim ilişkisi muayene ile tamamlanmamaktadır. Hekimlerin düzenleme yapılmaksızın birçok yerde mesleklerini icra etmeleri hasta takibi yönünden risk oluşturabilmektedir.
Diğer taraftan, kamu idareleri ücretler ve fark ücretini belirlemek üzere özel sağlık kurum ve kuruluşları ile sözleşme yapmaktadır. Bir doktorun sözleşmesinde yer alan ve sözleşmesi olmayan özel sağlık kurum ve kuruluşlarında eş zamanlı çalışması, kamuda kısmi zamanlı çalışmanın sakıncalarını özel sektöre taşıyacak, kamu kaynaklarının özel sektörün çıkarları doğrultusunda adapte edilmesi söz konusu olabilecektir.
Bunlarla birlikte, anestezi uzmanlığı gibi bazı branşlar ile görüş alışverişi hizmetleri gibi konularda, doktor kaynağının en verimli şekilde istihdamını sağlamak amacı ile daha çok sağlık kurum ve kuruluşunda çalışmaya hak verilmelidir. İstismarı önlemek için aynı durumda olan sağlık kurum ve kuruluşlarında olmak şartıyla, daha fazla yerde çalışmaya ilişkin ayrıntılı düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır.” şeklinde belirtilmiştir.
Sonuç Olarak, kamuda çalışan doktorların daha sonraları özel olarak muayenehane açma hakları yoktur. Daha önce kamuda çalışmamış doktorlar bir takım gereksinimleri yerine getirdikleri özel muayene açabilme hakları vardır.
Evraklar