Tıbbi malpraktis, ( Doktor Hatası Tazminat Davası Nasıl Açılır ) diğer adıyla doktorun tıbbi uygulama hatası; doktorun, tıp merkezinin, poliklinik ve hastane gibi sağlık kuruluşlarının bilgisizliği veya deneyimsizliği sebebi ile yanlış teşhis, hatalı tedavi veya eksik bakım hizmeti sonucunda hastanın zarar görmesi olarak tanımlanmaktadır. Doktor hatası nedeniyle tazminat davası yanı malpraktis hastalığın teşhisi, tedavisi ve hastanın bakımı aşamalarında tıbbi standartlara aykırı yapılan her türlü uygulamadan kaynaklanmaktadır.
Tıbbi malpraktis kavramı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nın 13. maddesinde şu şekilde tanımlanmaktadır:
Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi “hekimliğin kötü uygulaması” anlamına gelir.
Hekimlerin hukuki sorumlulukları kapsamında doktor hatasından kaynaklanan maddi ve manevi zararlar sebebi ile tazminat davaları açılabilmekte ve uygulamada hekimin hukuki sorumluluğuna “tazminat sorumluluğu” adı verilmektedir. Hekimin sağlık hizmeti sırasında kusurlu davranışları ile oluşan zararın giderilmesi hukuki sorumluluğu kapsamındadır. Hekim ve hasta arasındaki ilişki, uygulama sırasındaki baskın görüşe göre vekâlet sözleşmesine dayanmaktadır. Bu nedenle, hasta ve hekim ilişkisinin genel olarak vekâlet akdi olduğu söylenebildiğinden, bu tür davalarda tazminat talepleri, Borçlar Hukuku’nun vekâlet akdi hükümlerine dayanılarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, hekim ile hasta arasında sözleşme ilişkisinin bulunmadığı durumlarda, hekim, haksız fiil hükümlerine göre sorumlu olacaktır.
Doktorun hukuka aykırı tıbbi müdahalesi sonucunda ve hastanın zarar görmesi durumunda, tazminata hükmedilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir:
- Doktorun hukuka aykırı davranışı (sözleşmenin ihlali, haksız fiil ya da vekâletsiz iş görme)
- Tıbbi müdahale sonucunda ortaya çıkmış bir hasar,
- Doktora atfedilebilecek bir kabahat ve
- Kabahat ile ortaya çıkan zarar arasında bir illiyet bağı söz konusu olmalıdır.
Bu maddelerin birlikte gerçekleşmesi durumunda, hekimin tazminat sorumluluğu gündeme gelmektedir. Ancak bu maddelerden birinin bile gerçekleşmemesi halinde, hekim hakkında tazminat sorumluluğu ortaya çıkmayacaktır.

Doktor hatası tazminat davası nasıl açılır?
Doktorun tıbbi müdahalesi sırasında, standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastayı tedavi etmemesi sebebi ile hastanın zarar görmesi sonucunda doktorun sorumluluğu gündeme gelmektedir. Bu durumlarla karşılaşan ve zarar gören bir hastanın zararının karşılanması için doktor hatası tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, hasta zararın varlığını, doktorun kusurunu ve kusur ile zarar arasında ki illiyet bağını ispat etmelidir. İspat edebildiği takdirde hasta, maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açma talebinde bulunabilmektedir.
Doktor hatası tazminat davası açma süresi (Zamanaşımı)
Devlet hastanesi, araştırma hastanesi, üniversite hastanesi veya aile sağlığı merkezi sağlık kuruluşları gibi kamu hastanelerine karşı idare mahkemesinde doktor hatası tazminat davası açabilmek için; önce zararın veya doktor hatasının öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl ve hali hazırda olay tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye yazılı bir şekilde başvuru yapılarak maddi tazminat davası veya manevi tazminat davası talebinde bulunulması gerekmektedir.
Haksız eyleme dayalı olarak özel hastane veya doktorlara açılacak doktor hatası tazminat davasında ise zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yılın ve hali hazırda fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesi ile birlikte zamanaşımına uğramaktadır.
Evraklar