Doğum sonrası ücretsiz izin dilekçe örneği nasıl hazırlanmalı? Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı nasıl sağlanır? Çalışan kadınlar hamilelik dönemlerinde belli bir zaman izne ayrılabildiği gibi doğum yaptıktan sonra da isteğe bağlı olarak altı aya kadar ücretsiz izin alabilirler.
Doğum sonrasında kadınların izin kullanmasını sağlayan kanun “İş Kanunu” tarafından verilmiştir. Kanun gereği çalışan kişinin izni kullanmak istemesi durumunda işverenin kabulü veya onayı aranmaz ve izin otomatik olarak başlar.
6 aylık ücretsiz izin süresi içerisinde iki aylık yarım çalışma hakkı bulunmaktadır. İki aylık yarım çalışma hakkını kullanmış bir kişi doğum sonrası izin kullanmak istediğinde dört aylık ücretsiz izin kullanabilir. Ücretsiz izin süresi kamuda çalışan kadınlar için 24 aylık verilebilmektedir.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanmalı?
Doğum yapmış kadının veya üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinmiş kişilerin çocuklarına bakmak adına 6 aylık ücretsiz izin hakları bulunmaktadır. 6 aylık izin hakkını kullanmak isteyen çalışanlar işverene taleplerini dilekçe ile iletmektedir.
Kadın çalışanlar hamilelik dönemiyle birlikte doğum sonrasında izin kullanabilmektedir. Doğum sonrasında kadın çalışanların 16 haftalık ücretli analık izni bulunmaktadır. Bunun dışında ücretsiz olarak kullanabilecekleri 6 aylık ücretsiz izinde vardır.
İş kanunu olduğu için çalışan kişinin bu hakkını talep etmesi sonucunda izni otomatik olarak başlamaktadır.
Bu Belge Nasıl Kullanılır?
Doğum yapmış kadın çalışanın ya da evlat edinmiş herhangi bir çalışanın 6 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkını devreye sokmak istediği zaman kullanılmaktadır. Belgenin işverene iletilmesi sonucunda 6 aylık izni vermek zorundadır.
Doğum sonrasında ücretsiz izin kullanmak isteyenlerin izin hakkı 6 aydır. 6 aylık hakkında ne kadar süre kullanmak istediğini de kendi belirleyebilmektedir. Ücretsiz izin kullananların, yıllık izin ücreti hesabı yapılırken bu izin ücretsiz izin süreleri dikkate alınmaz.
6 Aylık ücretsiz izin hakkınızı kullanmak için doldurmanız gereken dilekçe vardır. Dilekçe içerisinde yer alan soruları eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve daha sonrasında imzanızı atarak işverene ister elden ister mail üzerinden iletmelisiniz.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi ve 08.11.2016 tarih ve 29882 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Analık İzni Veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik’in 7. maddesi kapsamında düzenlenmiştir.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Dilekçe Örneği Word
Doğum sonrası ücretsiz izin dilekçe örneği Word şablonunu bu link üzerinden indirebilirsiniz. İndireceğiniz dilekçeyi kendi bilgileriniz ile doldurup işveren iletmeniz gerekmektedir. Doğum sonrası izniniz otomatik olarak uygulanacaktır.
Evraklar