Disiplin dilekçe örneği ortaöğretim ve lise kurumlarında disiplin için hazırlanan yönetmeliğe aykırı durumlar oluşturan kişiler için yazılması gereken dilekçeye yön verici niteliktedir. Bu dilekçeler okul rehberlik öğretmenleri tarafından yazılıp hazırlanmaktadır. Öğrenci okulda ya da sınıfta yönetmeliğe aykırı bir durumda hal ve hareket içerisinde bulunursa rehber öğretmenleri tarafından disipline gitmesi için bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir.
Bu noktada öğrenciler disiplin dilekçesine itiraz etmek isterse disiplin cezasına itiraz dilekçesi yazmalı ve sürece itiraz etmelidir. Ancak durumun disiplin cezası gerektirip gerektirmediği yönetmekteki uygun hal ve hareketler kontrol edilerek karar verilmektedir. Sürecin resmi olarak ilerlemesi gerektiği için olabildiğince farklı disiplin dilekçe örneği olarak taranmalıdır.
Disipline ve Rehberlik Servisine Gönderme Dilekçe Örnekleri
Okullardaki rehber öğretmenler öğrenci ya da öğrencilerin, uygunsuz hal ve tavırları sergilediği zamanki psikolojik durumuna ilişkin rapor hazırlamalı ve okul müdürlerine sunmalıdır. Yaşanan olayda psikolojik durum kesinlikle göz önüne alınmalı ve disiplin cezası için yapılacak olan toplantıda dile getirilmelidir. Şayet yaşanan olayda görgü tanıkları var ise şahit olarak çağırılabilir ve sürecin doğruluğu için şahitlik yapabilmektedir.
Olabildiğince şahitlerin ve dilekçeyi hazırlayan kişinin objektif olması gerekmektedir. Bu noktalar göz önüne alındığı zaman süreç doğru ve objektif bir şekilde ilerler. Dilekçe hazırlanırken yazım ve noktalama işaretleri için hazırlanan ve bilinen kurallar gözardı edilmemelidir. Dilekçe hazırlanırken olay sade bir şekilde yazılmalı ve kesinlikle kısa olmalı, gereksiz detaylar incelenmemelidir. Disiplin dilekçe örneği araştırıldığı zaman hepsinde verilen bilgilerin sade ve objektif olduğu görülmektedir.
Disiplin Dilekçesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir öğrenci okul içerisinde yönetmeliğe aykırı hal ve hareketlerde bulunduğu zaman öğretmenler tarafından disiplin cezası verilmesi için disiplin dilekçesi yazmaktadır. Disiplin dilekçesini hazırlayan öğretmenler çalışmanın seyri için sevk tarihi ve raporun sonuna rapor tarihini belirmelidir. Bu durum çalışmanın seyrinde yönlendirici niteliktedir.
Yaşanan olaydan bahsedilirken öğrencilerin o anki psikolojik durumundan bahsedilmesi oldukça önemlidir. Bu psikolojik durum dilekçede değil yapılan toplantılarda gerekirse şahitlerle birlikte yapılmalıdır. Yönetmeliğe göre disiplin sürecine yönlendirilen öğrencilerin davranış nedenlerinin araştırılması ve psikolojik yönünün gözardı edilmemesi gerekmektedir.
Disiplin dilekçe örneği dilekçe hazırlanırken öğretmenlere öncülük etmektedir. Öğretmenler eğer ihtiyaç duyarlarsa yaşanan olayı gören ya da duyan akranlarını şahitlik etmesi için görüşme yapabilirler. Bu görüşme sonucunda disiplin dilekçesi daha detaylı ve doğru hazırlanabilir. Soruşturmanın her aşaması yönetimdeki kişiler arasında gizlidir.

Disiplin Dilekçesinde Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?
Yaşanan olay yönetmeliğe uygun olmadığı açık ve sade bir şekilde tarafsızca belirtilmelidir. Sonucu etkilememesi adına gereksiz bilgiler ve açıklamalara yer verilmemeli bunun yerine objektif bir tutumla yaşanan olay anlatılmalıdır. Disiplin dilekçesinde olayın tarihi, günü, nerede olduğu, saat kaçta olduğu, olaya karışan kişilerin var ise numarası, yaşanan olay ve yönetmeliğin hangi maddesine aykırı olduğu mutlaka belirtilmelidir.
Dilekçenin en altına mutlaka dilekçeyi hazırlayan kişinin ismi ve imzası bulunmalıdır. Disiplin dilekçesi yazıldıktan sonra en alt kısma ‘Gereğinin yapılasını saygılarımla arz ederim.’ şeklinde bir taleple bitirilmesi hiyerarşik düzen için oldukça uygundur.
Öğrenciyi Disipline Verme Dilekçesi Örneği
Disiplin dilekçe örneği olarak tarama yapıldığı zaman dilekçe örneklerinin hepsinin bu şekilde olduğu açıkça görülmektedir. Dilekçe elle yazılmak istenmez ise bilgisayarda yazılabilmektedir. Eğer elle yazılması gerekiyorsa mutlaka siyah ya da mavi kalem kullanılmalı kesinlikle kırmızı kalem kullanılmamalıdır.
Dilekçede yazım ve noktalama kuralları oldukça önemli bir yer etmektedir. Bütün kurallara uygun, yazım hatası yapmadan hazırlanmalıdır. Eğer disiplin dilekçesinde şahitlerin dile getirmek istediklerine de yer verilmek istenirse veya ek belgelere ihtiyaç var ise ‘ekler’ başlığı altına bunlar maddeler halinde eklenebilmektedir.
Disiplin Dilekçesinin Bölümleri
Tarih bölümünde eğer dilekçe olayın yaşandığı gün yazılıyorsa o gün, yaşanan olaydan sonra yazılıyorsa dilekçenin yazıldığı gün olarak yazılmalıdır. Disiplin dilekçe örneği incelendiği zaman dilekçe nereye yazılması gerekiyorsa kalın puntoyla ve ortalayarak yazılmıştır.
Dilekçenin yazıldığı makam ismi gerekiyorsa il ve açık adres şeklinde de yazılabilmektedir. Hiyerarşik düzen her aşamada göz önünde bulundurulmalıdır. Dilekçeyi yazan kişinin ismi, soyismi ve açık adresi bulunmalıdır. Dilekçeyi yazan kişinin kendisini olduğunu kanıtlaması adına imzası mutlaka bulunmalıdır. Bu süreçler izlendiği zaman en doğru disiplin dilekçesi yazılabilmektedir.
Evraklar