Dilekçede tarih nereye yazılır sorusu, dilekçe ile ilgili araştırma yapan hemen herkes tarafından merak edilen soruların başında gelir. Dilekçeler, iş hayatında sıklıkla kullanılmasından ziyade günlük hayatta da kullanılan belgelerdir. Dilekçeler şikâyet ya da istekleri üst / alt makamlara iletmek amacıyla yazılır. Ancak dilekçeler düz yazı olacak şekilde yazılmaz. Dilekçelerin yazılması esnasında içerik ve kurallar çok önemlidir. Dilekçenin içeriği sade, açık, yalın olurken; kuralları baya detaylı ve dikkat gerektirir.
Dilekçede Tarih Nereye Yazılır?
Devlet kurumu ya da özel kurumlar ile yakın ilişkiler içerisinde olan kişiler hayatlarının her anında dilekçe yazmak durumunda kalırlar. Dilekçe yazmak her bireyin kesin olarak bilmesi gereken bir bilgidir. Birçok kişinin aklında dilekçede ad soyad tarih nereye yazılır? Sorusu vardır. Bu sorular oldukça önem taşır. Çünkü dilekçenin ana unsurları; tarih, imza, isim, soy isimdir.
Dilekçe nasıl yazılır hakkında makaleler:
- Dilekçede İmza Nereye Atılır
- Dilekçe Nasıl Yazılır
- Dilekçe Yazma Kuralları Nelerdir
- Dilekçe Nedir ve Özellikleri Nelerdir
- Örnek Dilekçeler
Dilekçenin Ana Hatları
Dilekçe ana hatları şu şekildedir:
- Dilekçelerde içerik ve yapı es geçilmemesi gereken bir konudur. Ana hatlarına dikkat edilmeyen dilekçeler geçersiz sayılacaktır.
- Dilekçeler herhangi bir kağıda yazılmaz. Dilekçeler düz, çizgisiz A4 kağıdına yazılır.
- Dilekçeler genellikle bilgisayar üzerinden yazılır. Ancak bilgisayardan yazılmıyorsa elle de yazılabilir. El ile yazılması halinde mavi / siyah tükenmez kalem kullanılır.
- Dilekçeler tek sayfaya yazılır. Kullanılan sayfanın arkasından devam edilmez. Dilekçe bir kağıda sığmıyorsa ek kağıt alınarak devam edilir.
- Dilekçe yazmanın ilk aşaması sağ üst köşeye tarih atmaktır. Dilekçede tarih oldukça önemlidir.
- Gereksiz ayrıntıya yer verilmesi dilekçenin muhatapları tarafından hoş karşılanmaz ve ciddiye alınmaz.
- Anlatılmak istenen içeriğin net ve anlaşılır bir dille anlatılması gerekir.
- Tarih atıldıktan sonra 2 – 3 satır aşağı inilerek sorun anlatılır.
- Dilekçede üslup dikkat edilmesi gereken en önemli şeydir. Dilekçeler ciddi bir üslupla yazılır. Anlatmak istenilen konu, saygılı bir dille ifade edilir.
- Dilekçelerde hitap edilen kuruma dikkat edilmesi gerekir. Hitap edilecek kurum adı yazıldıktan sonra dilekçenin muhatabı olan ilgili birimin adı yazılır.
- Dilekçelerde ast / üst ilişkisi oldukça önemlidir. Üst makamlara dilekçe yazılırken “Arz ederim”; alt makamlara dilekçe yazılırken ise “Rica ederim” sözcüklerinin kullanılması gerekir.
- Dilekçelere ek olarak eklenmesi gereken belgeler varsa “Ekler” başlığı altında belgelerin ne olduğu belirtilerek dilekçeye eklenir.
- Dilekçe bittikten sonra kağıdın sağ alt tarafına ad, soyad, iletişim bilgileri, adres yazılır ve imza atılır. Dilekçede tarih nereye yazılır sorusu ile devam edelim.

Dilekçede Tarihin Önemi
Dilekçelerde genel itibariyle yazım kurallarına dikkat edilir. Ancak tarih ve imza dilekçenin olmazsa olmaz unsurları arasında yer alır. Tarih atılmayan imzalar, hangi gün yazıldığı ve teslim edildiği belli olmayacağı için geçersiz sayılacaktır. Dilekçenin hangi gün yazıldığı konusu kurumların en çok dikkat ettiği konulardandır. Dilekçe yazmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer soru ise dilekçede tarih nasıl yazılır sorusudur. Gün, ay, yıl şeklinde dilekçede tarih yazılabilir.
Dilekçede tarih nereye yazılır sorusuna yönelik bilgileri sizler ile paylaştık. Artık kurumlardan bir talepte bulunacağınız zaman kolaylıkla dilekçe yazabilir ve geri bildirimler alabilirsiniz.
Evraklar