Dilekçe yazma kuralları dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken kurallar arasında yer alır. Dilekçeler, resmi ya da özel kurumlara bir isteği bildirmek için yazılan yazılardır. Dilekçe yazılırken birtakım kurallara dikkat edilmesi gerekir. Bu yazılar, özellikle önemli makamlara gönderileceğinden dolayı ciddi bir üslupla yazılması gerekir. Dilekçe yazma kuralları nelerdir, işte tüm detayları..
Dilekçe Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dilekçe hakkı, anayasanın vatandaşlara tanıdığı bir haktır. Bu hakkın kullanılması sırasında özenli davranmak gerekir. Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar dilekçenin işleme alınması esnasında büyük bir öneme sahiptir. Dilekçelerde; dilekçeyi yazan kişinin adı- soyadı, imzası vb. bilgilerin bulunması gerekir. Dilekçe nasıl yazılır daha detaylı bilgi için diğer makalemize göz atabilirsiniz.
Dilekçe Yazma Kuralları
- Dilekçe yazarken kurşun kalem değil, mavi tükenmez kalen kullanılması gerekir.
- Dilekçelerin beyaz çizgisiz kağıtlara yazılması gerekir.
- Dilekçeler, belli planlar dahilinde yazılır.
- Dilekçeler yazılırken imla kılavuzunda yer alan kısaltmaların dışında kısaltma kullanılacaksa kısaltmanın ilk kullanılacağı yerde parantez içinde uzun okunuşu yazılır.
- Belediye dilekçe örneklerine göz atmak için bağlatıya tıklayınız.
Dilekçe nasıl yazılır başlığı altında yapılan araştırmaların sonuçlarına önem verdiğiniz takdirde yazdığınız dilekçeler biçim ve içerik bakımından herhangi bir yanlış bilgi içermeyecektir.

Dilekçede Yer Alan Bölümler
Dilekçeler biçim ve içerik yönünden önemli yazılardır. Düz yazı şeklinde yazılmaz ve belirli bölümlere ayrılarak yazılır. Birkaç farklı bölüme ayrılır. Bölümlerin her birinde farklı bilgiler bulunur. Dilekçe yazım örneği araştırılıp incelendiği takdirde bu bilgileri daha net bir şekilde anlayabilirsiniz. Dilekçede yer alması gereken bölümleri sizler için derledik.
- Başvurulacak Makamın Adı: Dilekçe yazılırken, yazılacak olan makamın adı ile başlanır. Gerekli görüldüğü takdirde makamın adresi de yazılır. Makam adı büyük harfle yazılırken, makam adresinin sadece ilk harfleri büyük yazılır.
- Dilekçe Metni: Dilekçenin ana kısmıdır. Durum hakkında bilgi verilir.
- Tarih: Dilekçede tarih; gün\ay\yıl olacak şekilde yazılır.
- İmza, Ad, Soyad: Metin bittikten sonra sağ alt köşede dilekçeyi yazan kişinin adı soyadı yer alır. Adın ilk harfi büyük yazılırken soyadın hepsi büyük harfle yazılır. İmza ismin üzerindeki boş kısma atılır.
- Adres: Metinle aynı hizada sol alt kısımda dilekçe sahibinin adresi yazılır.
- Veli dilekçe örnekleri göz atmak için ilgili bağlatıya tıklayınız.
Dilekçe yazma kuralları dikkatle incelendiği takdirde kişilere kolaylık sağlayacak kurallardır. Bölümlerine ve imlaya dikkat edildiği zaman başarılı bir dilekçe yazılmış olur.
Dilekçe Yazım Örneği

Evraklar