Dilekçe özellikleri dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken özellikler olarak bilinir. Dilekçe yazmak anayasanın vatandaşlara tanıdığı bir hak olarak tanımlanır. Yetkili merciiler, kendilerine ulaştırılan dilekçeleri işleme almakla birlikte 30 gün içinde dilekçeye yanıt vermekle yükümlüdürler. Dilekçelerde istek, talep ya da şikâyetler net bir şekilde sözü uzatmadan aktarılmalıdır.
Dilekçe Özellikleri
Dilekçeler çeşitli ihbarları, şikâyetleri, dilekleri vb. bildirdiğinden dolayı herkes hayatının bir döneminde yazmak durumunda kalmıştır. Dilekçeler bölümlere ayrılarak yazılmaktadır. Yazılacak olan kâğıdın her bölümünde farklı bir bilgiye yer verilir. Bu aşamada en çok sorulan ve cevabı merak edilen sorulardan biri dilekçe kuralları nelerdir? sorusudur.
- Muhatap: Dilekçelerdeki ilk bölüm dilekçenin yazılacağı kurum adıdır. Dilekçenin yazılacağı makam başlığı oluşturularak dilekçeye başlanır.
- Konu: Dilekçenin konusunu oluşturur. Yazıldığı makama ne amaçla yazıldığı, dilekçenin içeriğine yönelik bilgiler bu kısımda belirtilir.
- İmza: İmza atılmayan dilekçeler geçersiz olacaktır. İmzalar dilekçede sağ alt tarafa ismin üstüne atılması zorunludur.
- Tarih: Sağ üst kısma ya da sağ alt kısma imzanın hemen üstüne kuruma verildiği tarih yazılır.
- Ad-Soyad: Dilekçeyi yazan kişinin ad-soyad bilgileri dilekçede sağ alt kısımda yer alır.

Dilekçeler Yazım Özellikleri
Dilekçeler, resmi ya da özel kurumlara yazılacağından dolayı belli başlı kurallar göz önünde bulundurularak yazılır. Dilekçe yazmak isteyen kişiler dilekçe yazım özellikleri hakkında araştırmalar yapar. Araştırma sonuçlarını birkaç maddede derleyecek olursak;
- Dilekçeler temiz ve çizgisiz kağıtlara yazılır.
- İstek ve şikayetlere dair bilgiler kısa, öz bir şekilde anlatılır.
- Sunulacağı makamın ismi başlıkta yer alır.
- Dilekçenin sahibinin adresi, adı-soyadı dilekçede yer almak zorundadır.
- Bilgisayarda ortamında yazılmıyorsa, mavi-siyah renklerde mürekkepli kalem ile yazılır.
- İmzalanmayan dilekçeler işleme alınmayacağından dolayı dilekçeler kesinlikle imzalanmalıdır.
- Sağ altta yer alan imzanın üstünde tarih belirtilir.
- Dilekçeye ek olarak eklenecek belgeler varsa sol alt tarafta Ekler başlığı altında belirtilir. Belgeler dilekçenin arka tarafına eklenilir.
- Hiyerarşik düzen kurallarına dikkat edilmesinde fayda vardır.
Dilekçeler genellikle okullarda dekanlıklara, hukukla ilgili konularda, bankayla ilgili işlemlerde vb. gibi olaylarda yazılır. Özellikle dilekçelerde dikkat edilen konu; kişilerin dilekçe özellikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olup olmaması durumudur.
Evraklar