Dilekçe örneği resmi yazışmalarda bilinmesi gereken bir kalıptır. Bazı kurumlara öneri, şikâyet, istek gibi taleplerini iletmek isteyen kişilerin yazdıkları belgelere dilekçe ismi verilir. Dilekçe de özel kurumlara gönderilmek üzere yazılan şikâyet dilekçesidir. Dilekçe yazarken noktalama kuralları, tarihin nereye yazılacağı, imza, üslup gibi konulara dikkat edilmesi gerekir. Dilekçe yazılırken resmi, ciddi, saygılı bir üslup ve dille yazılması gerekir. Bu sebeple dilekçe yazım kurallarına hâkim olmak önemlidir.
Dilekçe Nasıl Yazılmalı?
Günlük hayatta pek çok sorunla karşılaşıldığı sorunlar da insanların başına gelebilir. Sosyal güvenlik kurumu, okul, adliye, belediye gibi çok çeşitli kamu kuruluşlarına ve özel kuruluşlara dilekçe yazılırken uygun bir dil kullanılmalıdır. İlk olarak dilekçe hangi kuruma yönlendiriliyorsa, o kuruma hitap edecek şekilde yazıya başlanmalıdır. Başlık ve içerisindeki konular eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.
Dilekçe Örneği
Dilekçenin sağ üst köşesine dilekçenin yazıldığı tarih atılmalıdır. Dilekçe yazılırken noktalama ve yazım kurallarına uyulması gerekir. Aynı zamanda resmi bir dille yazıldığına emin olunmalıdır. Kuruma yönelik yazılması gereken dilekçelerin içerisine saygı sözleri eklenmelidir. Dilekçenin alt kısmında dilekçe yazanın ismi, soy ismi, imzası ve adres bilgisi yer almalıdır. Bir dilekçe yazıldığı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri imzadır. Eğer dilekçeye imza atılmaz ise o dilekçe geçersiz sayılacaktır. İsmin altına imzayı atmak asla unutulmamalıdır.
Dilekçe Örneklerine göz atmak için tıklayınız
Dilekçenin Bölümleri
- Tarih
- Makam ismi (Gerekiyorsa il ve açık adres)
- Konu metni
- İmza
- Dilekçeyi yazan kişini ismi
- Dilekçeyi yazan kişinin açık adresi
- Dilekçe Yazma Kuralları
- Dilekçe Nasıl Yazılır
- Dilekçe Özellikleri

Dilekçe Nasıl Yazılır?
Dilekçe nasıl yazılır? sorusu son derece önemlidir. Dilekçe yazma işlemi için aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir;
- Dilekçe yazılırken kullanılacak olan kağıdın beyaz ve çizgisiz olması gerekir. Dilekçe kağıdının arka kısmına hiçbir şekilde bir şey yazılmamalıdır. Eğer dilekçe tamamlanmadıysa devamı için yazılan dilekçenin arka sayfası değil de ikinci bir kağıt kullanılmalıdır.
- Dilekçe yazılırken bilgisayar kullanılabilir. Fakat bilgisayarın bulunmadığı ortamlarda siyah ya da mavi kalem tercih edilerek dilekçe yazılmalıdır.
- Dilekçenin içeriğinde her türlü şikayet, öneri ya da istek ilgili kurumun diline uygun bir şekilde yazılmalıdır.
- Dilekçede belirlenen konu kısa ve açık bir şekilde ifade edilmelidir. Eksik detaylar ya da gereğinden fazla detaylar dilekçenin içerisinde bulunmamalıdır.
- Dilekçe yazılırken noktalama ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir. İmla kılavuzunda bulunan kısaltmalar dışında herhangi bir kısaltma kullanılmamalıdır. Eğer kullanılması gerekiyor ise parantez içerisinde uzun okunuşu belirtilmelidir.
- Başlık, bilgiler ve metin içeriği hiyerarşik bir düzene göre yazılmalıdır.
- Dilekçe yazılırken, işlemin başlatılması ya da çözülmesi isteniyor ise dilekçenin sonunda ‘gereğini saygılarımla arz ederim’ gibi bir cümle kullanılmalıdır.
- Dilekçeyi yazan kişi dilekçenin alt kısmına ismini, soy ismini ve adresini ekleyerek imzayı da isminin altına atmalıdır.
- Dilekçede yer alması gereken ek belgeler var ise yazının en sonuna ‘ekler’ başlığı altında bu belgelere maddeler halinde yer verilmelidir.
- Dilekçe Örneği
- Kira Sözleşmesi Dilekçe Örneği