Dilekçe nasıl yazılır sorusuna cevap vereceğiz. Bir isteği bildirmek üzere yazılmış olan ve özel ya da resmi kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir. Anayasanın 74. maddesi dilek ve şikayetler için tüm vatandaşların dilekçe hakkının olduğunu söylemektedir.
Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’a göre yetkili makamlar ya da TBMM’ye gönderilmek üzere yazılan dilekçelerde, ad soyad, tarih, imza ile iş veya ikametgâh adresi bulunmak zorundadır. Dilekçe sahiplerine en geç 30 gün içinde gerekçeli cevap verilmesi gerekmektedir.
Dilekçe Nasıl Yazılır?
İstek ve şikayetler dilekçelerde açık ve yalın bir şekilde belirtilmelidir. Dilekçeye eklenmek istenen bir belge varsa adres yazımından sonra satır başı açılır ve ’’Ek:’’ başlığı adı altında belgenin ne olduğu belirtilir. Bunun yanı sıra istekle ilgili dilekçeler ’’bilgilerinize arz ederim’’ sözleriyle tamamlanmalıdır.
Dilekçe yazarken uyulması gereken ana kurallar şu şekildedir:
- Dilekçe düz beyaz zemin üzerine yazılmalıdır.
- Dilekçe hangi kuruma yazılıyorsa o kurumun adı yazılarak başlanmalıdır.
- Dilekçede yer ve tarih belirtilmelidir.
- Dilekçede hiyerarşik düzene dikkat edilmelidir.
- Dilekçede istek belirtiliyorsa yasal düzen çerçevesi içinde olmalı, şikâyet belirtiliyorsa belge ve tanıklara dayandırılarak yazılmalıdır.
- Dilekçe yazarken kurşun kalem kullanılmamalı, mavi veya siyah renkli kalem kullanılmalıdır.
- Dilekçelerde geçerli olmayan bir kısaltma kullanımı söz konusu ise, kısaltmanın geçtiği yerde parantez içinde kısaltmanın uzun okunuşu belirtilmelidir.
- Dilekçe belli bir plana göre yazılmalıdır.
- Dilekçede kullanılan üslup yalın ve resmi olmalıdır.
- Dilekçede genel kısaltmalar dışındaki kısaltmalara yer verilmemelidir.
- Dilekçe kişilere hitaben değil, yalnızca makamlara hitaben yazılabilir.
Dilekçelerde 6 temel öğe bulunmaktadır:
- Tarih,
- Makam adı,
- Konu metni,
- Dilekçeyi yazan kişinin adı soyadı,
- Dilekçeyi yazan kişinin adresi,
- Dilekçeyi yazan kişinin imzası.
Dilekçe Hangi Renk Kalemle Yazılır?
Dilekçe dolma ya da mürekkepli veya tükenmez kalemlerin siyah ya da mavi renkleriyle yazılabilir. Siyah ya da mavi renk dışındaki renklerin geçerliliği olmamaktadır. Dilekçe el yazısı ile yazılmalı ve ıslak imza atılmalıdır.
Dilekçede İsim Nereye Yazılır?
Dilekçeye konu alan metnin bitiminden sonra sağ alt kısma dilekçe sahibinin adı ve soyadı yazılır. Adın ilk harfi büyük diğer harfleri küçük yazılırken soyadın tamamı büyük harflerle yazılmalıdır. Dilekçeye unvan eklenecekse aynı ad gibi ilk harfi büyük diğer harfleri küçük olacak şekilde yazılmalıdır. Ad soyad üzerinde bırakılan boşluğa da imza atılabilir.

Dilekçede Adres Nereye Yazılır?
Dilekçeye verilecek cevabın ilgilisine ulaştırılabilmesi için kişinin tam adresi dilekçede bulunmalıdır. Dilekçede adres metnin bitim hizasından başlamak üzere sol alt kısmına yazılır. Dilekçede adres yazarken belirli kısaltmalardan yararlanılabilir. Bu kısaltmalar; mahalle için (Mah.), sokak için (Sok.), numara için (Nu. veya No.), apartman (Apt.), telefon (Tel.) şeklinde olmalıdır.
Dilekçede Tarih Nereye Yazılır?
Yazılan dilekçenin hangi tarihte verilmiş olduğunun tespitinin yapılabilmesi için dilekçede tarih ibaresinin bulunması gerekmektedir. Dilekçede belirtilen tarih gün, ay, yıl olarak rakamla yazılmalıdır. Aynı zaman da ayın yazı ile belirtilebilmesi de mümkündür. Tarihte yazı belirtilmeyecekse gün, ay ve yıl arasına nokta ya da eğik çizgi sembolü kullanılmalıdır. Resmi dilekçelerde tarih yazımının kullanımı, sayı ile aynı satırda olmak üzere yazı alanının en sağında uygulanır. Tutanak, rapor, tebliğ-tebellüğ gibi belgelerde ise metnin bitiminden sonra boşluk bırakılarak aynı satıra yazılır.
Dilekçede İmza Nereye Atılır?
Dilekçe metninin bitiminden itibaren üç dört satır boşluk bırakılarak dilekçeyi imzalayacak kişinin adı soyadı ile bunların altına unvanı yazılır. Daha sonra ad soyad üzerindeki boşluğa imza atılır. Elektronik imza yetkisine sahip kişiler, elektronik ortamda yapılan resmi yazışmaları e-imza ile imzalayabilirler.

Dilekçede Ek Nereye Yazılır?
Dilekçede ek, belgenin bağlantılı olduğu diğer belge veya belgelerin gösterildiği bölümdür. ‘’Ek’’ yan başlığı, istek veya şikâyetin belirtildiği metin bitiminin sonundan itibaren iki satır boşluk bırakıldıktan sonra yazının sol hizasından başlanılarak yazılır.
‘’Ek’’te yer alan bilgiler bir satırı geçiyorsa devamı ‘’Ek’’ yan başlığının altı boş bırakılıp alt satıra yazılır. ‘’Ek’’in birden fazla olması halinde belgeler tarihi daha önce olandan başlanmak üzere sıralanır.
Sizin için hazırlamış olduğumuz dilekçe örneklerini aşağıdaki bağlantıdan indirebilir ve inceleyebilirsiniz. İlgili alanları kendinize göre düzenlemeyi unutmayınız.
Dilekçe Örnekleri
Dilekçe nasıl yazılır makalemize ek olarak; Farklı kurum ve kuruluşlara verilmek üzere hazırlanmış dilekçe örneklerini aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
- Dilekçe Örnekleri
- Kira Sözleşmesi Dilekçe Örneği
- İkale Dilekçesi Örnegi
- Üniversite Dilekçe Örneği
- Öğrenciyi Okula Göndermeme Dilekçesi Örneği
- Sokağa Çıkma Yasağında Çalışma İzin Belgesi Dilekçesi Örnekleri
Evraklar