Dilekçe yazma konusu her insan için zorlayıcı konulardan olmuştur. Fakat yazım kuralları bilindiği takdirde oldukça kolay bir şekilde yazılabildiği bilinmektedir. Bu konuda cevaplandırılacak ilk soru dilekçe çizgili kâğıda yazılır mı sorgulamasıdır. Dilekçeler hiçbir zaman çizgili kâğıda yazılmamaktadır. Dilekçe yazılırken kâğıdın A4 kâğıdı olmasına özen gösterirken boş olmasına ve yıpranmış olmamasına da dikkat edilmelidir.
Geri kalan dikkat edilmesi gereken kurallar ise şu şekilde sıralanır.
- Hangi kuruma yazılacaksa o kurum adıyla başlanması
- İmla kurallarına dikkat edilmesi
- Dilekçenin yazıldığı tarih bilgisinin içinde yer alması
- En alt kısma dilekçeyi yazan kişinin adı soyadının yazılması
- Son olarak gereğini arz ederim şeklinde bitirilmesi ve dilekçeyi yazanın ıslak imza atması
Yukarıda belirtilen maddeler herhangi bir dilekçenin yazılmasına yönelik uygulanması gereken adımlardır.
Dilekçe Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar kapsamında yapılan araştırmalara yönelik dilekçe yazım kuralları dikkate alınırken uzun dilekçelerde nasıl yazılması gerektiği de önemli bir konudur. Uzun bir dilekçe yazıyorsanız dikkat etmeniz gereken temel kural arka sayfaya geçilmemesi gerektiğidir. Kâğıdı ortalayıp yazılması dikkate alınarak yeni bir boş A4 kâğıdına geçilmesi gerekir. Geri kalan adımlar üst başlıkta belirtildiği gibi aynen devam ettirilmelidir. Kâğıdın 4 kenarından 3’er santim boşluk bırakılarak yazılmalıdır.

Dilekçe Çizgili Kâğıda Yazılır Mı?
Yazılan dilekçelerin geçerlilik konusu da ilgi uyandıran konu başlıklarından biri olup vatandaşların merak ettiği soru türlerinden biri de dilekçe çizgili kâğıda yazılır mı sorgulamasıdır. Dilekçe çizgili kağıda yazılmaz. Bir dilekçenin geçersiz olması açısından pek çok durum öne çıkabilir. Bu bilgi Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması kapsamında 2004/12 Başbakanlık Genelgesiyle açıklanmış olup şu şekilde sıralanmaktadır.
- Dilekçeyi yazan kişinin adı soyadı bulunmaması
- Adres bilgisinin bulunmaması
- Islak imzasının bulunmaması
- Herhangi bir konuyu içermemesi
- Yargı mercilerinin görevi içine giren konular olması
Üst kısımda belirtilen durumlar mevcut ise dilekçeler cevaplandırılmayacak olup geçersiz sayılacağı bilinmektedir. Bu yüzden dilekçe yazarken yazılış kurallarının göz ardı edilmemesi önem taşır. Ayrıca dilekçelerin doğru şekilde yazılabilmesi açısından örnek temini yapılması vatandaşın lehine bir adım sayılır.
Üst Makamlara Dilekçe Nasıl Yazılır?
Üst makamlara dilekçe nasıl yazılır araştırması kapsamında vatandaşlar mutlaka örnek dilekçelere göz atmalıdır. Yaşanılan sorun hangi kurumla ilgiliyse o kuruma göre hitap dili kullanılmalıdır. Nesnel olunmasına özen gösterirken hiyerarşi düzenine de dikkat edilmelidir. Dilekçenizde yer ve tarih bilgisinin olmasına dikkat edilmelidir. Gerekli görülürse yeni kâğıda geçilmesi gerekir. Fakat dilekçeler kısa yazılar olup istek, talep şeklinde olduğundan ikinci kâğıda gerek kalmamaktadır. Bu konuda sizlere dilekçe çizgili kâğıda yazılır mı hakkında bilgi verdik. Umarız faydalı olmuştur.
Evraklar