İnternette en çok aranan sorulardan birisi “Dilekçe başlığı nasıl yazılır?” olmaktadır. Gelin hep beraber bu sorunun cevabını verelim.
Bir sorun olduğunda, şikayet dile getirilmek istendiğinde veya istek belirtilecek ise dilekçe yöntemi kullanılabiliyor. Bu doğrultuda “Dilekçe başlığı nasıl yazılır?” sorusu da sorulabiliyor. Dilekçe, pek çok konuda farklı kurumlarda desteklenen önemli bir sistem. Dilekçe sayesinde kurumlar kendini geliştirebiliyor, vatandaşlar sonuca hızlı bir şekilde ulaşabiliyor. Kurumlardaki yoğunluk sebebiyle yüz yüze görüşmek bazen zor olduğu için dilekçenin büyük bir önemi bulunuyor.
Dilekçe Başlığının Önemi
Dilekçe başlığının bir dilekçede büyük bir önemi bulunur. Çünkü bu başlık yazıya hem estetiklik katar hem de bilgi verici olur. Dilekçe başlığının önemi, dilekçenin hangi kuruma ve makama gönderildiğini belirtmek amacı olarak açıklanabilir. Bu amaç doğrultusunda dilekçenin gideceği noktaya doğru bir şekilde ulaşabiliyor. Bu da belgenin hızlı bir şekilde aksiyon almasını sağlıyor.
Dilekçe Başlığı Nasıl Yazılır?
Dilekçe başlığı nasıl yazılır? Bu konu başlığı altında bu soruya cevap veriyor olacağız. Dilekçe başlığı kağıdın en üst kısmında yer alır. Başlık ortalanmış bir şekilde hizalı olarak yazılır. Başlığı kağıda ortalamak için bazı araçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda başlıktan önce tarih gelebiliyor. Tarih kağıdın sağ üst köşesine atılır. Sonrasında başlığa yer verilir.
Başlık yazılırken kurum ve makamın doğru olduğuna önem gösterilmeli. Kurum veya makam isminde bir hata yapılırsa veya yanlış yazılırsa dilekçe işleme konulmayabilir. Buna ekstra özen gösterilmeli ve yazma işlemi bittikten sonra genel bir kontrol yapılmalı. Kontrol yapıldıktan sonra eğer ortalanmış bir şekilde kurumu ve makamı belirten başlıkta bir sorun bulunmuyor ise dilekçe gerekli yere teslim edilebilir.

Dilekçe Büyük Harfle Yazılır mı?
Dilekçe başlığı ile ilgili bir diğer konu “Dilekçe büyük harfle yazılır mı?” olmakta. Bazı kullanıcılar dilekçe yazarken başlığın büyük harfle başlayıp başlamaması gerektiğini merak edebiliyor. Genel olarak değerlendirildiğinde başlık yerine göre büyük yerine göre küçük harflerle yazılabilir fakat yazım kurallarına uygun bir şekilde olmalı. Yani baş harfler büyük olmalı. Bunun dışında dilekçede soyad büyük harfle yazılır, metin ise yazım kurallarına uygun bir şekilde yazılmalı. Yani harflerin tamamı büyük olmamalı.
Dilekçe Adres Nasıl Yazılır?
“Dilekçe başlığı nasıl yazılır?” sorusu dışında “Dilekçe adres nasıl yazılır?” sorusu da sıklıkla araştırılan bir konu olmaktadır. Dilekçede adres ekleme işlemi uygularken adresin doğru olduğuna emin olunmalı ve adres kurallara uygun bir şekilde sıralı yazılmalı. Sol alt kısma eklenen adreste önce açık adres, sonrasında ilçe ve şehir eklenmeli. Örnek vermek gerekirse şu şekilde yapılmalı: “X caddesi, Y sokak, No: 28, İlçe / İl”. Adres yazarken bunun dışında ek bir işleme gerek olmuyor.
Evraklar