- Devlet Memuru Olmak için Koşullar ?
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Devlet Memuru kimdir?
- Devlet Memuru Olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)
- Kadrolu Devlet Memuru Nasıl İstihdam Edilir?
- Devlet Memurunun Görevi Nedir?
- Devlet Memuru Olabilir miyim ?
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Sözleşmeli Personel Kimdir? 2023
- Devlet Memurluğunda Sınavsız Geçiş Sistemi
- Sınavsız Memur Alan Kurumlar
Devlet Memuru Olmak için Koşullar ?
Devlet Memuru Nasıl Olunur ? Kamu kurum ve kuruluşlarında memurluk yapmak, Türkiye’de birçok kişinin yapmak istediği meslektir. Özel sektörün yoğun çalışma saatleri, düşük ücret ödemeleri ve yetersiz izin hakları yerine kamu kurumunda çalışmak herkesin tercih etmek isteyeceği bir seçenek olmaktadır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Devlet Memuru kimdir?
Mevzuatta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda göre devlet memurunun tanımı şöyle yapılmaktadır: Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılmaktadır. Bu tanımlanan kişilerin dışında kamu kurum ve kuruluşlarında genel politika yönetimi, planlama, araştırma, programlama, denetim ve yönetim işlerinde görevli olan vatandaşlar da memur statüsünde sayılmaktadır.
Kamu kurumlarında devlet memurluğu yapmak isteyen bireylerin öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM ) tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’na ( KPSS ) girmesi gerekmektedir. Ayrıca KPSS’ den de yeterli puanın alınması gerekir. Devlet memuru olabilmek için KPSS şartının yanında, en az lise ve dengi okullardan mezun olma şartı da bulunmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavları öğrenim derecesine göre ikiye ayrılmaktadır. Birinci ön lisans ve ilköğretim mezunlarını kapsar iken, ikincisi ise lisans mezunlarını kapsar.
Devlet Memuru Nasıl Olunur
Ön lisans ve ilköğretim sınavları iki yılda bir yapılırken, lisans mezunları için KPSS her yıl yapılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memurluğu yapabilmek için KPSS’ den en az 70 ve üzeri bir puan almak gerekmektedir. Ancak 70’ in üzerinde bir puan alıp (örneğin 75 puan) ataması gerçekleşmeyen adaylar da bulunmaktadır. Bunun sebebi ise, kuruma alım yapılırken ilgili bölümlerin puanlarının en yüksekten en aza doğru sıralanmasıdır. Yani devlet kurumunda memurluk yapabilmek için KPSS’ den ne kadar yüksek puan alırsanız o kadar yararınıza olacaktır.
Kadrolu Devlet Memuru Nasıl İstihdam Edilir?
Mevzuatta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memur istihdamı için istihdam türleri dört başlık halinde açıklanmıştır. Memur statüsü kazanabilecek vatandaşlar, 657 / 4A kadrolu, 657 / 4B sözleşmeli, 657 / 4C işçi ve 399 Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) olarak çalışanlardır. Kişinin çalıştığı kurum kapanırsa bile, söz saydığımız maddeler arasında yer alan kişilerin kadro güvencesi olduğundan başka bir kuruma ataması gerçekleştirilmektedir.
Devlet Memuru Nasıl Olunur şartlar nedir.
Devlet Memurunun Görevi Nedir?
Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memurluğu yapan vatandaşların görevleri, çalıştıkları kuruma göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak bireylerin kafasında memurluk dendiğinde masa başı iş canlanmaktadır. Ancak çoğu memur kurumuna göre farklı kategorilerde sahada görev yapmaktadır.
Devlet Memuru Olabilir miyim ?
İlk olarak Türkiye’ de devlet memuru olmak isteyen vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olması zorunludur. Ayrıca devlet memuru olabilmek için yaş şartı da aranmaktadır. Memur olmak isteyen kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Farklı kurumlara yaş şartı değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kurumlar en az 18 yaş ve en çok 30, 40 ve 65 yaş şartına uygun kişiler işe almaktadır.
Çalışmak istediğiniz kamu kurum ve kuruluşunun kadro taleplerine uygun olan eğitim seviyesini tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu şart yine kuruma bağlı olarak; lise, ön lisans ve lisans olarak üç farklı şekilde değişiklik göstermektedir.
En önemlisi ise kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memurluğu yapmak istiyorsanız, kamu haklarından mahrum sayılmamanız gerekmektedir. Ayrıca yine devletin açtığı kadrolara ve kuruma bağlı olarak Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan en az 70 ve üzeri bir puan alınması gerekmektedir. Bu puan kurumun aradığı personel şartına göre artıp azalabilmektedir. Ayrıca devlet bazı kurumlara sınavsız devlet memuru alımı da yapmaktadır. Devlet Memuru Nasıl Olunur

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Sözleşmeli Personel Kimdir? 2023
Mevzuatta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda “Sözleşmeli Personel” şu şekilde tanımlanmaktadır: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yıl ile sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ayrıca, devlet memurlarının her koşulda devletin menfaatlerini korumaları gerektiği belirtilmiştir. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görevli devlet memurları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarına aykırı gelen, ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tehlikeye atan herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Yine bu nitelikler ile aynı faaliyet gösteren herhangi harekete, gruplaşmaya, teşekküle ya da derneğe katılamazlar ve bunlara yardım edemezler ifadeleri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer almaktadır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), birçok devlet kurumunda çalışmanızı sağlamaktadır. Ancak bazı kurum ve kuruluşlar vatandaşlara devlet memuru olabilme olanağını kendi personelini kendisi seçerek yapmaktadır. Bu durumda sınav şartı bulunmadığı için devlet memuru olmak isteyen vatandaşlar, bu kurum ve kuruluşlara direk başvuru yapabilmektedirler.
- Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği memurları
- Bakan yardımcı kadroları
- Başbakan baş müşaviri alımları
- Başbakan müşavir kadroları
- Başbakanlık basın müşaviri kadroları
- Bakanlık müşaviri kadroları
- Avukat ve şube müdürü uzmanları
- Bakanlar kurulu sekreterliği kadrosu
- Din işleri yüksek kurul üyesi
Bu kurumlarda devlet memuru olmak isteyen vatandaşların öncelikli olarak başvuru formlarını doldurmaları gerekmektedir. Sınavsız devlet memuru alınan bu kurumlarda da mülakat sınavı yapılmaktadır. Yani başvuru yapan adayların bu kurumlardan birinde çalışabilmesi için yazılı sınav olmasa bile sözlü mülakatı geçmeleri gerekmektedir.
Evraklar