Devlet destekli kredi öncelikle devlet yeni iş kuran kişilere hibe desteği ile düşük faizli ya da faizsiz kredi imkanları sağlamaktadır. KOSGEB kendi işini kurmak isteyen kişilere hibe desteği vermektedir. Bununla birlikte Bağ-Kur ve SGK desteğinin yanı sıra vergi muafiyeti imkânı da sunmaktadır. Yeni iş kuran girişimcilere vergi desteği ve prim desteği olmak üzere 1 sene süresince toplam 10 bin 592 TL prim desteği verileceği bildirilmiştir. Aynı zamanda bu kişiler 3 yıl boyunca da vergiden istisna tutulacaklardır.
Devlet Destekli Kredi
Genç girişimciler iş yerlerini açıp faaliyete geçirdikleri tarih itibariyle üç vergi dönemi boyunca elde ettikleri gelirin 75 bin TL’lik kısmı vergiden ayrı tutulacaktır. Destek kapsamında yaklaşık 22 bin TL’lik vergi desteği sunulmuş olacaktır. Bununla birlikte prim ödemesi aylık olarak 882,65 olan tutar 1 yıl boyunca devlet destekli olarak tarafından ödenecek yani buradan da 10 bin 591 TL’lik bir destek sağlanmış olacaktır.
Yeni iş kurarken devlet desteklerinin yanı sıra Ziraat Bank, Halk Bankası gibi kamu ya da özel bankalar tarafından da iş yeri açma kredisi sunulmaktadır.
Devlet Destek Kredisi Nasıl Yararlanılır?
Yeni iş kurarken devlet prim desteği ve vergi istisnası gibi destekler sunmaktadır. Devlet destekli kredi desteklerinden faydalanabilmek için birtakım şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sigorta prim desteğinden yararlanabilmek için kişinin ilk kez sigortaya hak kazanıyor olması gerekmektedir,
- İşe başlanılan tarih yasal süreç içerisinde bildirilmiş olması gerekmektedir,
- Mükellef olma tarihinin başladığı tarihte kişi 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir,
- Girişimcinin işi kendi yapıyor olması ve işin başında duruyor olması gerekmektedir,
- İşletmenin üçüncü dereceye kadar olan akrabalardan devrinin söz konusu olmaması gerekmektedir,
- İşletmeye sonradan ortak olunmaması gerekmektedir,
- Şirket kurulmadan önce KOSGEB’in sağladığı kurslar tamamlanmış ve Girişimcilik Sertifikası alınmış olması gerekmektedir,
- Vergi dairesinden Genç Girişimcilere Kazanç İstisnası Belgesi’nin edinilmiş olması gerekmektedir.
Devlet Destek Kredisi Başvuru
Girişimcilerin bu desteklerden yararlanabilmeleri için ilk olarak KOSGEB’in veri tabanına kayıt olmaları gerekmektedir. Daha sonra KOSGEB tarafından düzenlenen kurslara katılım göstererek Girişimcilik Sertifikası almalıdırlar. Desteklerden yararlanabilmek için Girişimcilik Sertifikasının iş yeri açma, şirket kurmadan önce edinilmiş olması şarttır. Daha sonra iş planı hazırlanarak KOSGEB’e sunulmalıdır. Ancak sertifika almak veya iş planı sunmak desteklenmeyen sektörler için geçerli olmayacaktır. Bu yüzden başvurudan önce desteklenen sektörler ve nace kodları kontrol edilmelidir. Devlet destekli kredisi başvuru işlemleri bu şekildedir.
Devletin Destek Verdiği Sektörler
Devletin 18- 29 yaş arası gençler için sağladığı hibe ve vergi muafiyeti desteğine hak kazanabilmek için aşağıda bulunan sektörlerden biri için iş kurmak gerekmektedir:
- Kıyafet üretimi,
- Yiyecek üretimi,
- Konaklama hizmetleri,
- Kimyasal ürünlerin üretimi,
- Seyahat acentesi gibi kuruluşlar,
- İçecek üretimi,
- İnşaat hizmeti,
- Metal sanayi,
- Danışmanlık hizmetleri ve bilgisayar programları faaliyetleri,
- Büro destek faaliyetleri,
- Makine ekipman tamiri, kurulumu, onarımı hizmetleri,
- Bilimsel faaliyetler,
- Perakende ve toptan ticaret faaliyetleri,
- Su ile ilgili faaliyetler.
Destekten Yararlanamayacak Kişiler
- 18- 29 yaş koşulunu karşılamayanlar,
- İşinin başında durmayan kişiler,
- İşletmeyi üçüncü dereceye kadar olan akrabalardan devralmış olan kişiler,
- İşletmenin sürdürdüğü faaliyetlere ara verenler desteklerden yararlanamayacaklardır.
- Genç Girişimci Vergi Muafiyeti
Devlet Destekli İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır
Devlet hibe destekleri ve kredi nasıl alınır sorusu çok sorulmaktadır. Yeni iş kurarken devletin sağladığı hibe ve devlet destekli kredi desteklerinin yanı sıra kamu ve özel bankalar ile finansal kuruluşlar da kredi desteği vermektedir. Yeni iş yeri kurarken en gerekli olan şey sermayedir. Bu sebeple bankalar kredi desteklerinden yararlanabilmek için birtakım koşullarla girişimcileri desteklemektedirler. Bu kriterler başta kredi notu olmak üzere, kredi sicil geçmişi ve gelir belgesi gibi huşulardır. Yeni esnaf olacak olan girişimcilerin henüz gelir kaynağı olmadığı için bunu ibraz edemeyeceklerdir. Fakat bankalar ve finansal kuruluşlar bu durumu göz önünde bulundurarak yılın bazı dönemleri girişimcilere kredi desteği sağlamaktadırlar.
- Örneğin Halkbank dört farklı grupta yeni iş yeri açacaklara kredi imkanları sunmaktadır:
- Genç Girişimci Kredisi: Üniversiteden mezun olup 30 yaşını aşmamış olan girişimcilere 50 bin TL kredi için 36 ay vade imkânı sunulmaktadır.
- Cesur Girişimci Kredisi: Kurmak istediği iş ile ilgili olan ön lisans ya da lisans eğitimini tamamladıktan sonra en az 2 sene deneyim kazanmış 35 yaşını aşmamış olan girişimcilere 75 bin TL için 48 ay vade imkânı sunulmaktadır.
- Usta Girişimci Kredisi: En az ilkokul mezunu olup yapmak istediği iş ile ilgili becerisini belgeleyebilecek ve o alanda en az 5 sene deneyimi olan 30 yaşını aşmamış girişimcilere 30 bin TL için 36 ay vade imkânı sunulmaktadır.
- Mucit Girişimci Kredisi: Tübitak, KOSGEB gibi kuruluşlardan hibe desteği almaya hak kazanan patent almış Teknokentlerde faaliyet gösteren 30 yaşını aşmamış girişimcilere 75 bin TL kredi için 48 ay vade imkanı sunulmaktadır.
Evraklar