Ders planı şablonu genel bakımdan öğrenciler için tasarlanmış hedef tahtası diyebiliriz. Daha açık bir ifade ile öğrencilerin gördüğü derslere yönelik alacağı notlar, alabileceği sonuç ve hedeflerini anlatan kılavuz olarak özetlenmektedir. Bu şablonun her öğrenciye belli bir amaç içinde ilerlemesini sağladığı bilinmektedir. Bu yüzden önerilen bir şablondur. Ayrıca geri kalan özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Öğrencilerin öğrenim yılı içinde hedef belirlemesini sağlar.
- Daha düşük başarılı olduğu derslerde başarı elde etmesine yardımcı olur.
- Dersler konusunda belirgin kaynaklar bulunmasını sağlar.
Yukarıda belirtilen özellikler ders planı şablonu için geçerli durumlardır. Öğrencilik hayatında çok işe yaradığını söylemek mümkündür. Bu şablonu en çok lise ve üniversite çağındakiler kullanıyor olsa da her ebeveyn kendi çocuğunun seviyesine göre hazırlayabilir.
Ders Planı Şablonu Nasıl Hazırlanır?
Ebeveynler için kuşkusuz olan en önemli durum çocuğunun eğitim hayatıdır. Eğitiminin düzen içinde ilerleyebilmesi için ders planı şablonu nasıl hazırlanır sorgulaması çok sık araştırılan konulardan biridir. Ders planı hazırlarken şu unsurlara dikkat edilmesi gerekir.
- Ders planlaması kapsamında öğretmenlerin öğrencilerine kazandırmak istediği davranış biçimi belirlenmelidir. (Örneğin; istikrarlı çalışma bunlardan biridir.)
- Hedeflenen davranış ve müfredat uyumu dikkate alınmalıdır.
- Ders işlenirken stratejik teknikler not alınmalıdır.
- Öğretmenler ders planı hazırladığı zaman ölçme tekniklerini de göz önüne almalıdır. Yani günlük, haftalık ve aylık periyotlarda yapılan sınavların nasıl olması gerektiği ve hedefe uygun bir düzen içinde olup olmadığına dikkat etmelidir.
- İçeriklerin öğrenim kolaylığının saptanması ve doğru değerlendirme yapılması gerekir.

Yukarıda sıralanan maddeler ders planının nasıl hazırlanması gerektiğini ve dikkat edilecek konuları vurgulamaktadır. Genel bakımdan her öğrenci için gerekli olan planlama olduğu da unutulmamalıdır. Çünkü başarılı bir eğitim süreci kendi kendine oluşan bir şey değildir. İstikrar, ölçme, değerlendirme, öğrenim teknikleri ve dersin anlatılış tarzı dahi önemli yer tutmaktadır.
- Ders Muafiyet Dilekçesi Örneği
- Devamsızlık Dilekçesi Örneği
- Üniversite Kayıt Sildirme Dilekçesi Örneği
Ders Planı Şablonu İçeriği Nedir?
Ebeveynler çocuklarının yıl içindeki ders planı içeriklerine dikkat etmektedir. Hatta lise döneminin son yıllarında iyi bir üniversite kazanması açısından bu konuya çok fazla önem verdikleri bilinir. Bilinçsiz ders çalışma şekli hiçbir şey doğurmayacağı gibi sonucu da olumsuz yapabilir. Bu yüzden ders planı şablonu içeriği nedir sorusuna cevaben değerlendirme, kazanım, öğrenim becerilerini geliştirici durumlar diyerek özetlemek doğru olacaktır.
Ders Planı Şablonu Örnekleri
Ders planı şablonu örnekleri sayesinde öğrenciler kendi kendine de bir düzen oluşturabilir. Aynı şekilde ebeveynler de bu planı yapabilir. Tabii ki öğretmenlerin bu planı yapması daha doğrudur. Fakat imkân yok ise ebeveynler çocukları için veya öğrenciler tek başına örneklerden faydalanarak yapabilmektedir.
Evraklar