Dernek üyeliğinden atılma kararının iptal dilekçesi örneği dernek üyelerine hukuki olarak tanınan bir haktır. Dernek insanların maddi çıkar gözetmeden bir amaç çerçevesinde bir araya geldikleri kurumlara denir.
Dernekler gerçek kişilerden ya da tüzel kişilerden meydana gelebilir. Dernek üyeleri oldukça önemlidir. Bir derneğin amacını gerçekleştirebilmesi için üyelere gereksinimi vardır. Kanuna göre bir dernek kurmak istediğinizde en az 7 kişinin bir araya gelmiş olması gerekir.
Dernek için 7 kişi bir araya geldiğinde tüzel kişilik kazanılabilir. En az kişi sınırı belirtilmiştir fakat dernek için üye olacak kişilerin üst sınırına dair bir kanun yoktur.
Dernek Üyeliğinden Çıkarma Kararının İptali İstemi Dilekçesi
Derneklerde olacak kişi sayısının üst sınırına dair bir kanun olmasa da dernek yöneticileri dernekleri için alınacak kişi sayısına karar verebilir. Derneğe katılan üyeler ile dernek aralarında sözleşme yaparlar.

Sözleşme yapıldığında kişi derneğe üye sıfatını kazanmış olur. Sözleşmede üyelik sıfatı belirli bir süreliğine ise bu belirtilebilir. Dernek üyeliğinden çıkarma kararının iptali istemi dilekçesi sözleşmenin ihlali yaşanırsa hazırlanır.
- Vekalet Nasıl Verilir?
- Mahkeme Çeşitleri ve Görevleri Nelerdir?
- Tutanak Örneği : Tutanak Nedir ve Nasıl Tutulur?
Eğer sözleşmede herhangi bir üyelik zaman sınırı yoksa sözleşme süresiz olarak kabul edilir. Sözleşme ayrıca tarafları borçlu durumuna da düşürmez. İki tarafın hak ve yükümlülüklerini belirler.
Dernek Üyeliğinden Çıkarmaya İtiraz Süresi
Dernekler için üyeler çeşitli sıfatlar alabilir. Kurucu üye veya onursal üyelik bu kademelerden biridir. Fakat bir kişinin kurucu üye olması sonradan katılan üyeler üzerinde üstünlük kazanmasına neden olmaz. Eğer kurucu üye yeni katılan üyeye karşı bir hukuksuzluk yaparsa dernek üyeliğinden çıkarmaya itiraz süresi kapsamında kişi hukuksal haklarını arayabilir.
Onursal üyeler ise dernekleri daha görünür kılmak için ünlü kişilere verilebilir. Onursal üye olunduğunda aidat zorunluluğu bulunmaz fakat onursal üye kendisi isterse aidat verebilir. Onursal üye genel kurulda oy kullanamadığından alınmış bir karara da itiraz edemez.
Dernek Üyeliğinden Atılma Kararının İptal Dilekçesi Örneği
Dernek üyeliğinden atılma kararının iptal dilekçesi örneği ya da üyelikten atılmaya itiraz dilekçe örneği edinerek kendi durumunuzu açıkça anlatan bir belge hazırlayabilirsiniz. Dernek kurulacağı sırada üyeler kendi tüzükleri için üyelik tipi düzenlemesi yapabilir.
Fakat bu tüzük belirlenirken üyelere dair herhangi bir sebepten ayrımcılık yapamazlar. Irk, din, dil ve benzeri ayrımcılıklar yapmak kanunen yasaktır. Böyle bir durum gerçekleşirse mağdur konumdaki kişinin yasal hakları için hukuk yoluna başvurması hakkı vardır.
İlgili makama hitaben dilekçe yazarak, resmi bir dille yaşanan sorunu anlattığında kanunen hakkını korumuş olur. Derneklerin ayrımcılık yapması yasak olduğundan dava ayrımcılığa uğrayan kişinin lehine sonuçlanır.
Evraklar