Dernek kurma başvurusu dilekçe örneği gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili makama teslim edildiğinde hızlı ilerleyen bir işlemdir. Dernek kurmak istediğinizde öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır:
- Dernek kurmak adına bir amacınız olmalı.
- Derneğiniz için bir isim olmalı.
- Derneğin bir adresi olmalı.
- Dernek için başvuru yapılmalı.
Dernek kurmak istediğinizde belirli bir amaç için 7 kişiden az olmamak suretiyle toplanılması gerekir. Üst sınır kişi sayısı ise yoktur. 7 kişi içerisinde yönetici olanlar ve diğer üye statüleri de belli olmalıdır. Dernek adı seçerken dikkatli olmalı ve amacınıza uygun bir ad seçmelisiniz.
Dernek Kurma Başvurusu Dilekçesi
Dernek kurmak istediğinizde dikkat etmeniz gereken hususlardan biri kullanılmasına izin olmayan isimleri kullanmamaktır. Dernek kurma başvurusu dilekçesi verirken bu duruma dikkat etmezseniz başvurunuz kabul edilmez.

Derneğiniz için eğer Türkiye, Mustafa Kemal, Milli, Atatürk, Cumhuriyet örneklerindeki gibi özel isim kullanmak istediğinizde ilk olarak izin almanız gerekir. Hepsi, bütün örneklerindeki gibi kapsayıcı olan kelimeler de kullanılamaz.
Kapsayıcı bir kelime kullanmak istediğinizde derneğinize üye olan kişilerin belirli bir sayı üzerinde olması gerekir. Dernek örnekleri çok olduğundan dolayı isim seçerken daha önce kullanılmamış bir ad seçmeniz gerekir. Kurallara uygun şekilde isim belirlemelisiniz.
Dernek Kurmak İçin Dilekçe Örneği
Dernek kurulum aşamasında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise dernek yüzük yazımıdır. Dernek kurmak için dilekçe örneği hazırlarken dernek tüzüğünü de yazmış olmanız gerekir.
Tüzükler Dernek Başkanlığı tarafından hazırlanır ve bulabileceğiniz örnekler olduğu için tüzüğü doldurmak da zor bir işlem değildir. Adres bilgisi vermek de dernek kurmanız için zorunludur.
Dernek için seçtiğiniz adreste başka insanlar oturuyorsa ilk olarak diğer yaşayan kişilerden izin almış olmanız gerekir. Bu izni imzalı bir şekilde sunmalısınız. Dernek adresi olan yerin kendi girişi olmalı ve apartmandaysa diğer yaşayanların giremediği özel girişe sahip olmalıdır.
Dernek Kurma Başvurusu
Dernek kurma başvurusu çeşitli belgeleri gerektirir. Dernek kuruluş bildirimi, tebligat listesi, kira kontratı, tüzük belgeleri bunlardır. Kurucu üyeler 4 adet ayrı şekilde hazırlanmış tüzüğü imzalarlar.
Dernek kurmak için Dernekler Büro Amirliği’ne başvuru yapmanız gerekir. Derneğin kurucu bir üyesi başvuru işlemini tek başına yapabilir. Tüm gerekli evraklar ve dilekçe hazır bir şekilde hangi ilde ikamet ediliyorsa ilin büro amirliğine gidilir.
Eğer dernek kurmak için yapmanız gerekenleri eksiksiz ve doğru şekilde yaparsanız başvurunuzun kabul olmaması için bir sebep olmaz. Eksik belgeniz varsa ya da maddelerde bir hata yaptıysanız daha sonra başvuru yapabilirsiniz.
Evraklar