Derece kademe nedir? Nasıl hesaplanır? 657 sayılı Devlet Memurları kanununda yer alan puanlama sistemine derece kademe denilmektedir. Derece kademe sayesinde çalışan devlet memurlarının kıdemleri belirlenmektedir. Kanunda yer alan puanlama sistemine göre yükselmeler gerçekleşmektedir. Yükselmeler belli bir süreyi doldurduğunuz zaman gerçekleşmektedir. Memurluğa ilk başlayan kişiler 9/1 puan sistemiyle göreve başlamaktadırlar. Hizmete başladıkları tarih ve görevdeki sürelerine göre yükseliş zamanla gerçekleşmektedir.
Puan sisteminde ilk rakam dereceyi gösterirken ikinci rakam ise kademesini göstermektedir.
Derece Kademe Nasıl İlerliyor?
İlk memurluğa başladığı zaman derece ve kademeniz 9/1’dir. Bu durum görevde bulunduğuz süre ve gösterdiğiniz başarıya göre yükselebilmektedir. Derece ve kademe yükselmesi zamanla gerçekleşen bir olaydır.
Derece ve Kademe sisteminin nasıl ilerlediğini şu şekilde gösterebiliriz;
- 9/1
- 9/2
- 9/3
- 8/1
- 8/2
- 8/3
- 7/1
- 7/2
- 7/3
- 6/1
- 6/2
- 6/3
- 5/1
- 5/2
- 5/3
- 4/1
- 4/2
- 4/3
- 3/1
- 3/2
- 3/3
- 2/1
- 2/2
- 2/3
- 1/1
- 1/2
- 1/3
- 1/4
Şeklinde ilerleme gerçekleşiyor.
Memurlukta en üst kademeyi 1/4 ifade etmektedir. 1/4 kademeye ulaşmak için 24 yıl boyunca görevinizin başında olmalısınız. Bu sayede en üst kademeye yükselebilirsiniz.
Memurlukta derecenizin ve kademenizin yükselmesi için görevinizin başında 1 yıl çalışmalısınız. Sürenin dolmasıyla birlikte yükseleceğiniz konumda boş bir kadro olduğu takdirde derecenizi ve kademenizi yükseltebilirsiniz.
Memurların Derecesi Nasıl Yükselir?
Memurlukta her konumda yükselmeniz gereken 3 kademe bulunmaktadır. Bu kademeler 1, 2, 3 olarak yukarıda gösterilmiştir. Bulunduğunuz görevin başında kalmanız durumunda derece yükselmesi yaşayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse göreve ilk başladığınız 9/1 olarak başlıyorsunuz. Belli bir süre zarfının geçmesiyle birlikte dereceniz 9/2 daha sonra 9/3 ve sonra 8/1 olmaktadır. Durum bu şekilde ilerlemektedir.
Derece Kademe Hesaplama Yöntemi
Memur olarak çalışıyorsunuz ve derece kademenizi hesaplamak istiyorsanız yapmanız gerekenler çok kolaydır. İlk olarak göreve başladığınız da vazifeye kadronun kaçıncı derecesinden alındığınızı bilmelisiniz. Bu sayede puanlama sisteminde bulunduğunuz derece ve kademeyi bulabilirsiniz. Derece ve kademenizi öğrenmek için hesaplama yaparken dikkat etmeniz gereken konular vardır. Bu konular şunlardır;
İşe başladığınız tarih ve dereceniz,
Bugünün tarihi ve hangi kademede olduğunuz,
Bir kalkınma kurumunda çalışıp çalışmadığınız,
Lise öğreniminizde hazırlık okuyup okumadığınız,
Takla sicili yani 8 sene içerisinde disiplin cezası aldınız mı?
Askerlik görevi haricince 1 yıla kadar hakkınız olan izinden daha uzun izin kullandınız mı?
Aktif olarak çalıştığınız kurum haricinde daha önceki yıllarda memuriyetiniz var mı?
Hangi okul mezunusunuz?

Memur Cezasının Silinmesi ile Kademe Değişir mi?
Görevdeyken aldığınız memur cezasının silinmesi ve kademinizin değişmesi için 8 sene geçmesi gerekmektedir. Memurluktayken hiç ceza almayan memurlara bir nevi ödül olarak aylık derecelerin yükselmesi için kademe ilerlemesi uygulanmaktadır. Bundan yararlanmanız için 8 sene içinde hiç disiplin cezası almamanız gerekmektedir. Memurken alabileceğiniz disiplin cezaları ise;
Memuru uyarma,
Memura kınama,
Aylıktan kesme,
Memurun kademe ilerlemesinin durması,
Bir memur yukarıda belirlenen disiplin cezalarının birini aldığı zaman 8 sene içerisinde hiçbir yükselme almamaktadır. Yukarıda bahsedilen cezalardan hiçbirini almayan memurlar yükselmeleri için puan kazanmaktadırlar.
Derece Kademe İlerlemesi İçin Nereye Başvurulur?
Bir memurun derece ve kademesinin yükselmesi için hiçbir yere başvurmasına gerek yoktur. Bu durum görev süresine göre kendiliğinde gerçekleşmektedir. Bir memur yükselme yaşayacağı zaman bu durumun durması adına disiplin cezası yediği zaman mahkeme giderek hakkını savunmak adına dava açabilir. Bir memurun derecesinin ve kademesinin yükselmesi için sahip olması gerekenler şunlardır;
Bulunduğunuz kademede 1, aynı derecede 3 yıl kalmış olmak,
8 yıl hiç disiplin cezası almadan görev yaparak 1 kademe verilmesi,
Devlet’in hak tanımasıyla yükselmek,
Eğitim durumunuzun lisans veya ön lisans mezunu olmasından.
Takla Kademesi Nedir?
Takla kademesi Devlet tarafından verilen mükâfat niteliğinde yükselmedir. Bu durum 8 sene içerisinde hiç disiplin cezası almayan memurlara uygulanmaktadır. Disiplin cezası almış memurlar bu uygulamadan yararlanamamaktadır. Yükselmek adına önemli bir uygulamadır. Memurken hareketlerinize dikkat etmeniz iyi yerlere, iyi konumlara gelmenizde size yardımcı olmaktadır.
E-devlette Derece Kademe Sorgulama
E-devlet üzerinden birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemlerden biri de öğretmen ve memurların yan ve dik hizmet sürelerini sorgulamadır. E-devlet üzerinden sizde derece ve kademenizi öğrenmek için sağlık ve hizmet puanı sayfasına girmeniz gerekiyor. Bu linke tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz.
2021 memur zamları açıklandı mı? Haberi için linke tıklamanız yeterlidir.
Derece kademe nedir? Nasıl hesaplanır? Yükseliş nasıl sağlanır? Sorularının yanıtlarını paylaştığımız konumuz ile ilgili soru ve görüşlerinizi bizlere iletebilirsiniz. Sitemiz üzerinden devlet kurumları ile ilgili resmi tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Evraklar