Deneme Süresinde İş Akdi Feshi ve İş Sözleşmesi konuları ele alacağınız. İşverenler çalıştıracakları işçiyi , iş, meslek, ve görev için iş deneyimine eğitimine, kişisel özelliklerine göre değerlendirip o işe uygunluğunu tespit etmeye çalışırlar. Aynı şekilde yeni bir işe başlayacak olan işçi de yine o işin kendisine uygun olup olmadığına bu görüşmelerde elde ettiği deneyimler neticesinde karar verir.
İşçi Kanununa Göre Deneme Süresi Kaç Aydır?
İş Kanunu bu durumda işçi ve işverene kolaylık olması açısından sözleşmelere yani “deneme süreci ”ne izin verir. Bu süre içerisinde işçi ya da işverenin iş akdini gerekçe bildirmeden ve bildirim süresi kullanmadan feshetmesine fırsat vermiş olur. Deneme süresindeki fesih uygulanması belli kurallar içerisinde ve neticesinde gerçekleştirilir.
Deneme Süresi Nasıl Uygulanır?
İşçi ile işveren arasında işe başlangıç tarihinden itibaren en fazla 2 aylık süre için geçerli olabilir. Sözleşmenin belirli süreli ya da belirsiz süreli olması fark etmeksizin, işçi ya da işveren bu sürede iş akdini rahatça sona erdirebilmektedir. Toplu iş sözleşmesi ile hakları belirlenen işçilerde ise bu süre tarafların rızası ile 4 aya kadar çıkarılabilmektedir.
Deneme süresi, işçinin işyerini ve işi değerlendirdiği; işverenin de işçiyi denediği bir süreç olarak ilerlemektedir. Bu nedenle bu sürecin değerlendirilmesi için bir “deneme süresi değerlendirme formu” tutulmaktadır . Değerlendirme yine işçinin yöneticileri ile işçi tarafından ayrı ayrı olarak doldurularak personel işleri ya da insan kaynakları birimine yönlendirilmektedir. Bu form insan kaynakları bölümünde, kişinin özlük dosyasında yerini almaktadır.

Deneme Süresinde Fesih
İşçi ile işveren deneme süresindeki, iş akdini bildirim süresi sonuna kadar gerek duymadan tazminatsız olarak fesih işlemini gerçekleştirilebilir. İşçi ya da işveren feshi fark etmeksizin, işçi çalıştığı günlerin ücretini almaya hak kazanmakla birlikte bildirim süresi söz konusu olmaz.
Deneme Süresi Fesih Bildirimleri
SGK işten ayrılış bildirimlerinde, deneme süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi “1” çıkış kodu ile bildirilir. İşçi tarafından deneme süresinde fesih “2” çıkış kodu ile bildirilir. Bu çıkış kodları kullanılmadan yapılan fesihler deneme süresi feshi sayılmamaktadır . Mesela; deneme süresinde “04 işverenin iş akdini haklı neden bildirmeden feshi” kodu ile çıkış yapan işveren bildirim sürelerine uymak ya da ihbar tazminatı ödemek zorunda bırakılır.
- 01 kodlu çıkış: Deneme süreli iş sözleşmelerinin işverence feshi
- 02 kodlu çıkış: Deneme süreli iş sözleşmelerinin işçi tarafından feshi
Aşağıdaki soruları merak ediyorsanız, çalışan bölümüne göz atabilirsiniz.
- Deneme süresinde maaş ödenir mi?
- Deneme süresinde ihbar süresi olur mu?
- Deneme süresi kıdem tazminatından sayılır mı?
- Deneme süresi 4 ay olabilir mi?
Evraklar