Cumhuriyet başsavcılığı adli ve idari yargı mercileri arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir. Buralarda görülen davalarda, mahkemenin gerekli gördüğü durumlarda cumhuriyet başsavcılığına cumhuriyet başsavcılığı dilekçeleri ile görüş bildirilebilir. Toplantılarda sözlü açıklamalarla da görüş bildirmek mümkündür. Aynı zamanda ceza dairelerinin temyiz incelemesi sonrasında verdiği kararlara karşı da cumhuriyet başsavcılığına itiraz yoluyla başvurulabilir. İtiraz başvurusu için de cumhuriyet başsavcılığı dilekçesi doldurulmalıdır.
Cumhuriyet başsavcılığının siyasi partilerle ilgili de görevleri vardır. Partilerin sicil ve soruşturma işlemlerinin incelenmesi için yetkilidir. Siyasi partilerin tüzük ve programlara uygunluğu, faaliyetlerinin denetlenmesi ve partiler hakkında inceleme ve soruşturma başlatılması cumhuriyet başsavcılığının görevleri arasındadır.
Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma İşlemleri
Cumhuriyet başsavcılığı dilekçe örnekleri soruşturma işlemleri hakkında da doldurulabilir. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri, müsteşar ve valilerin görevleriyle ilgili işlediği suçlara bakmakla görevli olan cumhuriyet başsavcılığı makamıdır.
Danıştay Başkanı, Başsavcısı, Başkanvekilleri ve daire başkanlarının işlediği suçlarda da soruşturma sonucunda fezlekeye bağlanarak dosya cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. Yine kişisel suçlarla ilgili suçüstü olması durumlarında da başvuru buraya yapılır.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Cumhuriyet Başsavcılığı Başvurusu
Yargıtay ceza daireleri tarafından verilen kararlara karşı cumhuriyet başsavcılığı dilekçe örneği ile temyiz başvurusunda bulunulabilir. Davanın temyiz edilmesi durumunda hukuki görüş içeren tebliğnameyi düzenleyen birim de yine cumhuriyet başsavcılığıdır. Hâkim ya da mahkemelerin istinaf ve temyiz incelemelerinde kesinleşen kararların hukuka aykırı olması durumunda da aykırılıkların giderilmesi için cumhuriyet başsavcılığına dilekçe yoluyla başvuruda bulunulabilir.

Cumhuriyet Başsavcısının Görevleri
- Cumhuriyet başsavcısının görevlerine bakıldığında;
- Cumhuriyet başsavcılığını temsil etmek,
- Anayasa mahkemesinde savcılık görevinde bulunmak,
- Cumhuriyet başsavcılığı memur ve hizmetlilerini denetlemektir.
Cumhuriyet Başsavcılığı Dilekçesi Nasıl Doldurulur?
Cumhuriyet başsavcılığı dilekçe örnekleri dava konusuna göre doldurulmalıdır. Konu, dilekçede açıkça belirtilmeli ve konuyla ilgili varsa belgeler dilekçeye dahil edilmelidir. Belgeler sıra numaraları ile numaralandırılmalıdır. Verilen kararlara itiraz da yine cumhuriyet başsavcılığı dilekçesi örneği ile yapılabilir.
İtiraz yapılması için kararın verilmesinden sonra en geç 15 gün içerisinde dilekçenin verilmesi gerekir. Dilekçenin belirlenen zamanda verilmemesi durumunda karar, kesin hüküm niteliğinde olur.
Evraklar