Cezaevi kâtipleri, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne (CTE) bağlı olarak açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında görev yapan kişilerdir. Adliye ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde de kâtipler görev alabilir. Adliyede görev kapan kâtiplere zabıt kâtibi ismi verilir iken; cezaevinde görev yapan kâtiplerin ismi değişmiş, bilgisayar işletmeni unvanını almıştır. Kâtipler devlet memurluğu statüsünde yer almaktadır. Cezaevi kâtibi olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Cezaevi Kâtibi Nasıl Olunur?
Adalet Bakanlığı Basın ve Yayın İlan Birimi tarafından cezaevi kâtibi alımı ilanının yayınlanmasıyla süreç başlamaktadır. Cezaevi kâtibi olmak isteyen adaylar gerekli olan evraklar ile birlikte, ilanda belirtilmiş illere başvuru yaparlar. Cezaevi kâtibi olmak isteyenler öncelikle Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmelidir. KPSS’ den en az 70 ve üzeri bir puan alan vatandaş cezaevi kâtibi olmak için başvuru yapabilir. Cezaevi kâtibi olmak için başvuru yapmış kişiler, Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Sınav Yönetmenliği’ ne göre işe alınmaktadır.

Cezaevi Katibi Olmak için Şartlar?
Cezaevi katibi olabilmek için devletin istediği bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar;
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmak
- En az lise ya da dengi bir okuldan mezun olmuş olmak
- Mevzuatta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde belirtilen, devlet memuru olabilme şartlarının tamamına uygun olmak
- Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmiş olmak ve sınavdan en az 70 puan almış olmak
- Kamu haklarından herhangi bir sebeple yoksun olmamak
- Sınav tarihi itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmak
- Yine sınav tarihi itibari ile 35 yaşını doldurmamış olmak
- Erkek adaylar için, askerlik görevini yerine getirmiş olmak
- Yapılacak güvenlik soruşturmasından onay almak
- Yapılacak klavye sınavında 3 dakikada en az 90 kelime yazabilmektir.
Şartların hepsini sağlayan adaylar, cezaevi kâtibi olmak için başvuru yapabilmektedir.
- Büro personeli olmak isteyen adaylarda bazı özel şartlar aranmaktadır. Bu şartlar;
- Üniversitelerin dört yıllık lisans bilgisayar bölümü ya da iki yıllık ön lisans bilgisayar bölümünden mezun olmak
- Adalet Meslek Yüksekokulundan mezun olmak
- Meslek Yüksekokullarında ki ön lisans adalet bölümünden mezun olmak
- Adalet meslek lisesinden mezun olmak
- Lise ya da dengi okuldan mezun olan cezaevi kâtibi adaylarından, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanmış ya da kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile düzenlenmiş olan kurslardan daktilo ya da bilgisayar sertifikası almış olması istenmektedir.
- Yapılacak klavye sınavında 3 dakikada en az 90 kelime yazabilmek ve yazılan kelimelerde noksan ya da yanlış bulunmaması. Yüzde 40 oranından fazla yanlışı bulunan cezaevi kâtibi adayları elenmektedir.

Cezaevi Kâtipleri Ne İş Yapar? 2023
Cezaevi kâtipleri açık ya da kapalı cezaevlerinde bürolarda görev yapmaktadır. Cezaevi kâtipleri mahkemelerde ki yazışmaları zamanında ve doğru bir biçimde kayda geçirmeli ve yazışmaları düzenleyip, dosyalamalıdır. Zaman zaman duruşmalara girip, hâkimin verdiği emirleri yerine getirmeli ayrıca duruşma esnasında olan bitenleri kayda geçirmelidir. Mahkeme ve duruşma dışında ise, hâkim için yapılan tüm işlerin kayıtlarını tutmalıdır.
Defterlere sayfa numarası vererek mahkeme mührünü basıp, imza almalıdır. Açık olan dava dosyalarını ayrı ayrı ve düzenli bir şekilde tutmalıdır. Her tip tebligat işlerini yürütmeli ve ayrıca tutuklulara duruşma tarih ve saatlerini bildirmek üzere Cezaevi Müdürlükleri ile gerekli yazışmaları yapmalıdır. Duruşma günlerinin düzenli listesini çıkarmalı ve takip etmelidir. Aynı zamanda alınan ara kararların uygulanmasını sağlamalıdır. Olay yeri incelemesi, duruşma, otopsi ve ölü incelemesi yapılırken tutanak imzalamalıdır. Son olarak işi biten tüm dava dosyalarını düzenleyip arşive kaldırmak ile görevlidir.
Cezaevi kâtiplerinin görev aldığı birimler
Cezaevi kâtipleri farklı açık ve kapalı cezaevlerinin farklı birimlerinde görev almaktadır. Cezaevi kâtiplerinin en çok görev aldığı birimler şunlardır:
- İnfaz Kalemi
- Saymanlık
- Mektup Okumak
- Emanet Para Birimi
- Eğitim Birimi
- Mutemet ya da personel
- Ambar ve
- İş yurtlarında görev alabilirler.
Cezaevi kâtibi ne kadar maaş alır?
Cezaevi kâtibi alımları sözleşmeli ya da kadrolu olarak yapılmaktadır. Cezaevinde görev yapacak olan bütün personeller Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Sınav Yönetmeliği temel alınarak işe alınmaktadır. Kadrolu olarak çalışan personellerin maaşları, sözleşmeli olarak çalışan personellerin maaşlarından biraz daha fazla olabilir. Kadrolu olarak çalışan cezaevi kâtiplerinin maaşları; kademe ve derecelerine, mezun oldukları okullara ve aile yardımı alıp almadıklarına göre değişiklik göstermektedir. Cezaevi kâtiplerinin aldığı maaş, memurların aldıkları en düşük maaşa çok yakındır.
Ocak 2023 katip maaşları şu şekilde belirlenmiştir;
- Lisans mezunu yeni başlayan katipler: 12.200 TL
- Ön lisans mezunu yeni başlayan katipler: 12.100 TL
- Lise mezunu yeni başlayan katipler: 12.000 TL
2023 yılında maaş almaktadırlar. Aynı zamanda evli olup eşleri çalışmayan katipler ise 680 TL aile yardımı, çocuk sahibi olanlar ise bu yardıma 110 TL çocuk yardımı ilave almaktadırlar.
Ocak zammından sonra 2023 yılı hizmet sürelerine göre katip maaşları lisans mezunları için şu şekildedir;
- Hizmet süresi 1 sene olan katipler: 12.000 TL
- Hizmet süresi 5 sene olan katipler: 12.500 TL
- Hizmet süresi 10 sene olan katipler: 12.740 TL
- Hizmet süresi 15 sene olan katipler: 13.000 TL
- Hizmet süresi 20 sene olan katipler: 13.520 TL
- Hizmet süresi 22 ve üstü sene olan katipler: 15.080 TL
Döner sermayeden cezaevi kâtipleri faydalanabilir mi?
İş yurdu bulunan cezaevlerinde senede bir kez döner sermaye adı altında, döner sermaye dağıtımı yapılmaktadır. Döner sermayeden yararlanmak isteyen cezaevi kâtibinin, iş yurduna bağlı bir kurumda çalışması gerekmektedir. Eğer cezaevi kâtibi infaz kaleminde, mektup okuma biriminde ya da iş yurdu dışında herhangi bir birimde görev alıyor ise, döner sermayeden yararlanmamaktadır. Ancak saymanlık biriminde görevli olan cezaevi kâtipleri bu kapsamın dışında yer almaktadır. Saymanlık biriminde görev alan cezaevi kâtipleri, sene sonunda belirli bir miktarda döner sermaye payı alabilirler. Alınan döner sermaye ücretinin miktarı, cezaevi kâtibinin çalıştığı cezaevine göre farklılık göstermektedir. Senede 8 bin TL döner sermaye ücreti veren cezaevleri olduğu gibi, çalışma süresine göre değişerek senede bin TL döner sermaye ücreti veren cezaevleri de bulunmaktadır.
Evraklar