Cezadan mahsup dilekçe örneği, kişinin henüz mahkûmiyetine karar verilmeden önce herhangi bir durum için hürriyetinin kısıtlanması durumunda bu süre zarfında geçirdiği günlerin mahkûm olunan cezadan indirilmesi işlemi için verilen dilekçe olmaktadır. Mahsup, Türk Ceza Kanunu’nda yer almaktadır. Mahsup ile kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunmayan kişi ya da kişilerin hürriyetlerinin kısıtlanması durumunda tutuklu olarak geçirdikleri günleri için ortaya çıkan haksızlığın giderilmesi amaçlanmaktadır.
Cezadan Mahsup Dilekçe Örneği Nasıl Olmalı?
Cezadan mahsup dilekçe örneği nasıl olmalı? Mahsup dilekçe örneği verecek kişinin mahsup için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Şartlar, Türk Ceza Kanunu 63 hükmüne bakılarak oluşturulmaktadır. Taşınması gereken şartlar,
- Kişi ya da kişilerin hürriyetinin kısıtlanmış olması
- Kişi ya da kişilerin hürriyetinin kısıtlanmasına sebep olan ya da başka herhangi bir suçtan dolayı mahkûm edilmesi
- Mahkûmiyet hükmü kesinleşmeden önce kişi ya da kişilerin hürriyetinin kısıtlanmış olması
- Kişi ya da kişilerin tutulu kaldığı sürelerin aldığı cezadan indirilmesine yönelik bir mahsup kararı verilmesi
şeklinde sıralanmaktadır. İlk üç madde bulunan şartların sağlanması ile mahsup kararı verilmekte ve kişinin tutulu olarak geçirdiği süre cezasından indirilmektedir. Mahsup için gerekli olan şartların sağlanıp sağlanmadığı her olay için farklılık gösterebileceğinden dilekçe verecek kişilerin tecrübeli bir avukata danışması faydalı olmaktadır.
- İşe İade Dava Dilekçesi
- Maske Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği
- Adli Kontrol Kaldırılması Talebi Nedir?
Ceza Mahsup Dilekçesi Nereye Verilir
Ceza mahsup dilekçesi nereye verilir sorusu dilekçe vereceklerin araştırdıkları bir soru olmaktadır. Kural olarak mahsup, yetkili olan ve görevli olan bir mahkeme tarafından yapılmaktadır. Mahsup işleminin yapılması ilgili kişi tarafından talep edilmekte ve her zaman yetkili ve görevli mahkemeye bu talep iletilmektedir. Talep, yetkili ve görevli mahkemeye bir dilekçe ile yapılmaktadır.

Mahsup talep dilekçesinde hangi suç ile hangi mahkemede yargılama yapıldığı belirtilmekte ve mahsup talebi bu şekilde yapılmaktadır. Dilekçenin herhangi bir hata içermemesi adına, alanında uzman bir avukat yardımı ile hazırlanması faydalı olmaktadır.
Mahsubun uygulanması için kişilerin bir mahsup talebi yapma zorunlulukları olmamaktadır. Mahsubun düzenlediği Türk Ceza Kanunu 63 hükmü emredici bir hüküm olmakta ve hâkim tarafından bu durum resen dikkate alınmaktadır. Burada hâkimin mahsup kararı verme konusunda herhangi bir takdir yetkisi bulunmamakta, somut olayda mahsup şartları varsa kişi hakkın mahsup kararı verilmektedir.
Ceza Mahsup Hesaplama
Cezadan mahsup dilekçe örneği dışında hesaplama da merak edilen bir konu. Ceza mahsup hesaplama, iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar,
- Hapis cezasından mahsup
- Adli para cezasından mahsup
olarak sıralanmaktadır. İlkinde mahsuba konu edilecek durum olması halinde gün hesabı yapılarak mahkûmiyetten önce kişinin özgürlüğünün sınırlandığı gün cezadan indirilmektedir. İkincisinde ise mahsuba konu edilecek durum olması ile geçirilen süre paraya çevrilmekte ve hesaplanan miktar hükmedilen adli para cezasından indirilmektedir.
Evraklar