Çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği nasıl hazırlanmalı? Çekişmeli boşanma davası hakkında tüm bilgiler yazımızda yer almaktadır. Ayrılma sürecinde gerekli olan evraklar arasında olan dava dilekçesi örnekleri altan indirebilirsiniz.
Boşanma Nedir?
Boşanma nedir? Boşanma, evliliğin mahkeme önünde yasal olarak sonlandırılmasına denmektedir. Günümüzde boşanma oranlarında ciddi artışlar meydana gelmeye başlamıştır.
4721 sayılı Medeni Kanuna göre iki türlü boşanma davası açılmaktadır. Bunlar:
- * Anlaşmalı boşanma davası
- * Çekişmeli boşanma davası
- Her iki tarafın maddi, manevi konularda anlaşıp karşılıklı boşanma istekleri için anlaşmalı boşanma davası açılmaktadır.
Taraflar arasında kim kusurlu, nafaka, tazminat, velayet, mal, para paylaşımı vb. konular çekişmeli boşanma davalarında görülmektedir.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Boşanma sebepleri nelerdir? Tartışma, hakaret, şiddet, geçimsizlik, güven sarsıcı davranışlar genel boşanma sebepleri olarak listelenebilir. Ayrıca özel sebepler olarak nitelenen boşanma sebepleri de bulunmaktadır. Bunlar:
- * Aldatma nedeni ile boşanma
- * Onur kırıcı davranış nedenleri ile boşanma
- * Suç işleme nedenleri ile boşanma
- * Akıl hastalığından dolayı boşanma
- * Terk edilme nedeni ile boşanma
Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri arasında farklı hukuki sonuçlar doğmaktadır. Bir evlilikte özel boşanma sebebi varsa davayı açan eş karşı tarafın kusurlu olup olmadığını kanıtlamak zorunda değildir. Genel boşanma sebeplerinde ise hem davacı hem de davalı birbirinin kusurunu ispatlamak zorundadır.

Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi
Boşanma davası açmak isteyen eş dilekçe hazırlayıp mahkemeye müracaat etmelidir. Dilekçe hazırlanırken ilk kısımda mutlaka mahkemenin adı belirtilmelidir. Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Hazırlayacağınız dilekçeyi Aile Mahkemesine sunmalısınız. Avukatsız çekişmeli boşanma dava dilekçesi olarakta kulanabilirsiniz.
Hazırladığınız dilekçede şunları talep edebilirsiniz:
- * Boşanmayı
- * Maddi – manevi tazminatı
- * Nafaka
- * Velayet
- * Kadın eş için kocasının soyadı kullanımına devam isteği
Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi Örneği Word
Çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği word sürümü bu linkte yer almaktadır. Çekişmeli boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır sorusuna cevap verecek nitelikte olan İndireceğiniz dilekçe örneğini kendi bilgileriniz, istekleriniz ile doldurduktan sonra imzalayıp mahkemeye başvurabilirsiniz. Sizlere önerimiz boşanma davalarında mutlaka bir avukattan destek alınız. İşi bilen bir avukat işinizi çok rahatlatacaktır.
Çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği konumuz ile ilgili soru ve görüşlerinizi bizlere iletebilirsiniz.