Çek örneği, ticaret ile uğraşan kişilerin sıklıkla başvurduğu bir kıymetli evraktır. Günümüzde tüccarların ve girişimciliğe yeni başlayanların ödeme aracı olarak kullandıkları çekler, tahsilat yapılmak için de tercih edilmektedir. Peki uzun zamandır hem ödeme hem de tahsilat işlemlerinde kullanılan, günümüzde ise ticarete yeni atılanların sıklıkla tercih ettiği çekin nasıl yazıldığını, çek için gerekli olan bilgilerin neler olduğunu biliyor musunuz?
Çek Örneği – Word, Pdf ve Excel
Bir ödeme emri olarak nitelendirilen çek, bankaya verildiğinde tahsilat işlemine zemin hazırlayan kıymetli evrak olarak bilinmektedir. Çekte bir vade bulunmamakla birlikte günümüzdeki çek işlemleri, piyasanın durumuna göre vadeli olarak da kullanılabilmektedir. Önceki zamanlarda nakit para yerine çek verilme işlemi yapılırken, günümüzde bu işlemi kredi kartları devralmaktadır. Her ne kadar kredi kartlarının kullanımı yaygınlaşmış olsa da şekil, şart ve kanunlarla korunan çekin kullanımı da hala devam etmektedir. Eski zamanlardan beri çek ile işlem yapan tacirlerin yanı sıra taze girişimciler de çek nasıl kesilir sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Çek Örneği word, pdf ve excel formatında indirmek için makalemizin sona göz atınız.
Çek Defteri Alım Süreci
Çek defteri diğer bir adıyla çek karnesi sahibi olabilmek için bankaların girişimcilerden istenilen belgeler değişiklik gösterse de genel itibari ile şunlardır;
- T.C. Kimlik Belgesi
- İkametgah Kaydı
- Sabıka Kaydı
- Senet Doldurma Örneği
- Senet Tahsilat Makbuzu
Çek bilgileri içerisinde bu belgeler haricinde banka işletme sahibinden maddi teminatı gösteren bir belge daha beklemektedir. Çek karnesinde 10 sayfa bulunmakla birlikte banka çek defterinde bulunan her bir sayfa için firmadan teminat talep etmektedir. Başvuru sürecinde banka, işletme sahibinin şüpheli alacakları, geciken ödemeleri ve karşılıksız çek vakasında ceza yemesi gibi durumları göz önüne alarak süreci tamamlamaktadır. Bu işlemlerden herhangi birinin var olması durumunda banka başvuruyu reddetme hakkına sahiptir.
Çekte Ciro Nasıl Yapılır?
İşletme sahibinin bir alacağına karşılık aldığı çekin, kendi borcuna karşılık üçüncü bir tarafa devretmesi ciro işlemi olarak adlandırılmaktadır. Ticari piyasada çek ciro etmek olarak bilinen bu söylem, çekin tüm haklarının üçüncü bir tarafa devredilmesi olarak nitelendirilmektedir. Beyaz ve tam ciro olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilen çek cirosunda; tam ciro hem çekin tüm haklarını devralan kişinin hem de ciro işlemini gerçekleştirecek olan tarafın bilgileri çekte yer almakta olup beyaz ciroda ise, sadece çekin haklarını devreden kişinin bilgileri yer almaktadır.
Boş Çek Örneği Nedir?
Ticaret ile uğraşan tüccarların ticari işlemlerinden doğan ödeme işlemlerinde kullanılan çek, önemli avantajlar sağlamaktadır. Kendine has şekil ve şartları bulunan çekin iş yaptığınız banka tarafından verilmesi en uygun olanıdır. Boş çek örneği için bankanız ile iletişime geçebilir, çek karnesi ya da çek yaprağı elde edebilirsiniz. Çeşitli araştırmalar sonucunda çek yazmaya haiz olduğunuz kanaatine varıldığı takdirde banka sizlere çek defterinin teslimini gerçekleştirecektir. Tahsilat makbuzu örneği indirmek için diğer makalemize göz atabilirsiniz.
Çek İptali Dava Dilekçesi Örneği
Ticari işlemlerde sıklıkla kullanılan çekin yok olması, kaybolması gibi durumlarda firma sahibi adına işlem yapılmaması için çekin iptal edilmesi gerekmektedir. Çek iptali dava dilekçesi örneği ile ticaret mahkemesine başvuruda bulunup dava açılır ve çekin iptali için karar alınır.
Günümüzde ticari işlemlerin kolay bir şekilde yapılabilmesi için karekodlu çek örneği geliştirilmiştir. Keşidecinin verdiği çekin geçerliliğini kontrol edip, ödeme geçmişine ulaşarak güvenli bir şekilde ticaret yapabilmeyi mümkün kılan bu çek örneği, hemen her girişimci tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Aşağından boş, dolu çek örneği word, pdf ve excel formatında indirebilirsiniz. Çek iptali dilekçesi ve çek bono dilekçeleri gibi tüm belgeleri sitemizin evrak kategorisinden bulabilirsiniz.

Keşide Yeri:………………………………….
T.C YAPIKREDİ Keşide Tarihi:…………………………………
………………………TL
Bu çek karşılığı………………………………………………………………………emrine
Yalnız…………………………………………..Türk Lirası……………………kuruş ödeyiniz.
Adı Soyadı ve İmza
14433454-344-3543

Evraklar