Çalışanla şirket arasında yapılan sözleşme örneğini word, pdf ve excel formatında indirebilirsiniz. Çalışanla yapılan sözleşme açısından kurumlar ve firmaların karşılıklı iş anlaşması anlamına gelen prosedürü uygulaması bir nevi zorunludur. Karşılıklı sorumluluk ve hakların uygulanabilmesi adına yazılı sözleşme şekli önemli yer tutar. Bu sözleşme iş sözleşmesi olarak ta bilinmektedir. İş sözleşmesi işçinin veya personelin bağımlı şekilde iş görmesini sağlarken işveren kişinin de ödeyeceği ücreti üstlenmesi anlamına gelir.
Kanun kurallarında aksi belirtilmediği müddetçe özel bir şekli bulunmamaktadır. 1 yıl veya daha fazla süreyle yazılı şekilde yapılması da zorunlu tutulan sözleşmeler olarak bilinmektedir. Sözleşme kapsamında yazılı ifadelerin detaylı şekilde belirtiliyor olması her iki tarafında avantajını koruduğu gibi haklarını da gözetir. Çünkü sözlü iletişim şeklinde işe başlayan kişiler mutlak suretle ileriki zamanlarda ödeme gecikmesi, alamama gibi sorunlu durumlarla karşılaşmaktadır.
Çalışanla Şirket Arasında Yapılan Sözleşme
Çalışanla şirket arasında yapılan sözleşme güvenlik, hak, yükümlülük ve sorumluluk bilincini öne çıkaran konular şeklinde değerlendirilmektedir. Bu sözleşmeler yukarıda da belirtildiği gibi iş sözleşmeleri şeklinde ifade edilmektedir. Ayrıca belli avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlar ise şu şekilde sıralanmaktadır.
Çalışanla yapılan sözleşme yapmanın faydaları;
- Özel şekle tabii tutulmaması
- Yazılı olması
- Damga vergisinden harçtan ve resimden muaf olması
- Ücret ödeme süresi ve bilgilerinin detaylı şekilde belirtilmesi
- Süreli işlerde sürenin sözleşme içinde yer alması
- Fesih olması durumunda yapılması gereken hükümlerin bulunması
Yukarıda belirtilen maddeler çalışanla şirket arasında yapılan sözleşmenin özellikleri olup her iki taraf açısından da avantajları öne çıkarmaktadır.
İş Sözleşmesi Örneği
İş sözleşmesi kapsamında yapılan sözleşmelerin çalışanla yapılan sözleşme şeklinde ifade edildiği bilinir. Çalışma şartları beraberinde ücretin belirlenmesini sağlayan hükümlerle işveren sendikası ve işçi sendikası üyelerinin arasındaki ilişki düzenlemektedir. Sendika üyesi olmayan kişiler ve işverenle beraber normatif ilişki düzenlediği bilinmektedir. Nitelikli kanun hükümlerine göre uyarlanmaktadır.
İş sözleşmesi işçi ile işveren kişi arasında imzalanan protokol anlamındadır. İşveren vereceği ücreti kabul ettiğini işçinin de çalışacağını belirten güven demektir. Çalışma şekli bakımından kısmi veya tam süreli olabilen sözleşmelerin karşılıklı güven ilişkisi de sağladığı bilinmektedir. Deneme süresi veya diğer çeşitli çalışma şekillerinde de yapılabilen sözleşmelerdir. Fakat bu konuda önemli olan şey 1 yıldan uzun protokollerin yazılı yapılması gerektiğidir.

İş Sözleşmesinin Türleri
İş sözleşmesinin türleri açısından bazı seçeneklerin uygulanmakta olduğu bilinmektedir. Her iki taraf açısından da avantaj sağlayan durumla ilgili yapılan sözleşmelerin türleri şu şekilde açıklanmaktadır.
İş sözleşmesinin türleri;
- Belirli süre ile yapılan iş sözleşmesi
- Belirsiz süre ile yapılan iş sözleşmesi
- Tam süreli iş üzerine yapılan iş sözleşmesi
- Kısmi süre ile yapılan iş sözleşmesi
Yukarıda ki sözleşme türleri birçok çalışan ve işverenin güvencesi demektir. Bu sözleşmeler sayesinde karşılıklı hakların bütünlüğü korunabilmektedir. Çünkü sözel şekilde yapılan sözleşmelerde mutlaka eksiklik olacağı gibi ileriye dönük te sorunlar oluşacağı bilinmektedir.
Evraklar