Çalışan annelerin hamilelik hakları; Yeni doğum yapmış veya hamile kadının tüm hakları ve çalışma şartları kanun çerçevesinden ilgili mevzuatlarla sabittir. Bu mevzuata göre hamile kadının çalışma şartları, çalışma vadi sistemi, çalışma saatleri ne kadar olacağı devlet tarafından güvence altına alınmıştır.
Yeni doğum yapmış veya hamile kadının tüm hakları ve çalışma şartları kanun çerçevesinden ilgili mevzuatlarla sabittir. Peki hamile kalmış veya doğum yapmış kadınlar bu haklardan nasıl yararlanabilirler ; Öncelikle hamile kaldığını veya doğum yaptığını hastanelerden bu durumu kantılaması niteliğinde belgeleri işverenlerine sunmaları gerekmektedir.
Çalışan Annelerin Hamilelik Hakları
Hamile olduğu hastaneden aldığı raporla resmileşmiş kadınların hakları gerekli kanun ve mevzuat gereği devlet garantisi aldına alınmıştır . Bu noktada hamile kadının hamilelik sürecinde kaçıncı ayında bakılmadan mesaisinde değişiklik yapılması şarttır. Hamile kadınları 08.00 – 16.00 saatleri arasında mesaiye çağrılamaz ve çalışma saatleri bu aralığa kesinlikle koyulamazdır. Türkiyede bu durum bilinmemekle birlikte bir çok kadın gece mesaisi yapmaktadır. Bu konu tüm sektörler için geçerlidir. Hamile kadın mesela gece 6 ile 1 arası mesaiye çağrılamaz.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın İşçilere Özel Çalışma Koşulları pdf inceleyebilirsiniz.
Çalışan Annelerin Hamilelik Hakları
Çalışan Annelerin Hamilelik Hakları Nelerdir?
Yine ilgili yasa ve mevzuatlar kadın çalışanın doğum yapmasından başlayarak bir yıl boyunca gece vardiyasına çağrılmasına izin vermediğini söyleyebiliriz. Eğer ki bu bir senenin ardından hastaneden gece çalışmasının sağlığına ve güvenlik açısından sıkıntılı olduğuna dair alınan rapor işverene sunuluğunda gece vardiya yasağı devam edecektir. Çalışan hamile veya emziren akının günlük çalışma saati ise maksimum Yenibuçuk saattir, bu saati aşmak mevzuat gereği yasaktır.

Doğum Sonrası İşçi Hakları Nelerdir?
Kadın işçilerin mevzuatla belirlenmiş kesin olarak çalıştırılamaz olduğu haftalar ise doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta şeklinde düzenlenmiştir. Bu durumda hamilelik yapmış kadın işçiler 16 hafta mesai yapamazlar. Hamile işçi ikiz içüz.. şeklide hamile kamış ise bu 16 haftalık süreye ek 2 hafta daha eklenmektedir. Çalışan annelerin hamilelik hakları nelerdir. Eğer ki hamile çalışan, çalışmasında herhangi bir sakınca yoktur şekilde hastaneden aldığı rapor ile talep etmeleri durumunda doğumdan üç hafta öncesine kadar çalışmasına izin verilebilmektedir. Bu şekilde çalışmaya devam eden hamile çalışan doğum öncesi izinlerini doğum sonrasına erteleyebilmektedir. Doğum yapan bireyin izininde herhangi bir kısıtlamaya gitmek kesinlike mümkün değildir.
Çalışan Annelerin Hamilelik ve Doğum Sonrası Hakları
Kadın çalışanın doğum sırasında veya doğumda vefat etmesinde, çalışan anneye verilecek izinlerin tümü babaya geçecektir. Çocuğun hayatta kalması şartı ile babaya geçen izinler ve çalışan annenin kullanılmayan izinlerini baba kullanabilecektir. Evlatlık edinme sürecinde ise eğer ki evlat edinilen çocuk 3 yaşını doldurmamış ise annelik izni olan 8 haftalık süre çalışana verilmektedir. Yukarıda saymış olduğumuz izinleri çalışanlarına kulandırmayan işyerlerine cezai yaptırım ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından para cezası kesilmektedir. Çalışan işiye ise tazminat verilerek işten ayrılması yolu açıktır.
Evraklar