Boşanmak için gerekli evraklar boşanmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki şekilde yürütülür. Anlaşmalı boşanma davaları iki tarafın da her konuda anlaştığı, ortak karara vardığı davalardır. Eğer iki tarafta boşanmak istiyorsa ortak kararları üzerine tek celsede boşanabilirler. Anlaşmalı boşanmalarda önceden hazırlanması gereken bir boşanma protokolü vardır. Çekişmeli davalarda ise durum tam tersidir. İki taraf boşanma üzerinde ortak bir noktaya varamaz ve mahkeme yoluyla haklarını ararlar.
Boşanmak İçin Gerekli Evraklar
Çekişmeli boşanma davalarında, dava açan taraf boşanma nedenini net bir şekilde ortaya koymak, delillerle ve belgelerle ispatlamak zorundadır. Çekişmeli boşanma davalarında evlilik birliğini temelden sarsan bir neden olması gerekir. Örneğin; aldatılan bir kadının eşinin zina yapması gerekçesiyle boşanmak istemesi halinde bu zinayı ispat etmesi gerekecektir. Boşanma davası için öncelikle boşanmak için gerekli olan evraklar ile boşanma nedeninin net bir şekilde ortaya konması gerekir. Boşanma nedeninin tek bir neden olması gerekmez, bazen birden çok nedeni de olabilir.
Boşanmanın Hukuken Geçerli Nedenleri
Boşanma nedenleri Medeni Kanun’da düzenlenmiştir. Boşanma nedenleri özel nedenler ve genel olmak üzere ikiye ayrılır. Boşanmanın özel nedenleri ortaya çıktığı ve ispatlandığı halde kesin olarak boşanmak mümkündür.
Kanunda düzenlenen özel boşanma sebepleri şunlardır;
- Hayata kast edilmesi,
- Aldatma ya da zina,
- Onur kırıcı davranış,
- Haysiyetsiz hayat sürülmesi,
- Küçük düşürücü suçlar işlenmesi,
- Kötü muamele ile karşılaşılması,
Özel nedenlerin yanımda bir de genel nedenler vardır ki bunlar evliliğin temelinden sarsılması ile meydana gelir. Aşırı kıskançlıktan cimriliğe kadar birçok neden boşanma evrakları içinde evliliğin genel nedenleri arasında sayılır. Genel nedenlerin temel mantığı, eşlerden birinin hayatını sürmesine engel olan nedenlerdir. Genel nedenlerden dolayı açılan boşanma davalarında kusurlu olduğu düşünülen tarafın kusurunun ispatlanması gerekir.
Boşanma konulu makaleler:
- Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
- Boşanma Davası Cevap Dilekçesi
- Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi
- Tek Taraflı Boşanma İsteği

Boşanma Davası Açmak İçin Neler Gereklidir?
Boşanma davaları genel olarak alanında tecrübe sahibi avukatlar ile yürütülür. Avukat, boşanmak için gerekli belgelerle birlikte gerekli diğer şeyleri hazırlar. Eğer anlaşmalı boşanma söz konusu ise anlaşmalı boşanma için gerekli evraklar hazırlanır. Yukarıdaki evraklara ek olarak anlaşmalı boşanma protokolünün hazır bulundurulması gerekir.
Genel olarak boşanma davaları için gereken evraklar şu şekildedir;
- Kimlik belgesi ya da pasaport,
- Boşanma için gereken dava dilekçesi,
- Dava dilekçesini destekleyen belgeler ve deliller,
- Mevcutsa avukat vekâletnamesi,
Boşanmalarda dikkat edilmesi gereken ve karara en fazla etkisi bulunan şeyler deliller ve tanıklardır. Deliller arasında; darp raporları, telefon dökümleri, kredi kartı dökümleri veya fotoğraflar sayılabilir. Türkiye’de en sık karşılaşılan boşanma nedenleri; psikolojik şiddet, finansal sorunlar ve fiziksel şiddettir.
Boşanma davası için gerekli belgeler hazırlanarak avukata teslim edilir. Boşanma davaları için aile mahkemesine başvuru yapılır. Aile mahkemesinin olmaması halinde Asliye Hukuk Mahkemesinde boşanma davası açılabilir. Boşanmak için gerekli evraklar bu şekildedir.
Evraklar