Borca İtiraz Dilekçesi, karşı taraftan alacak olduğu bir maddi olarak herhangi bir şeyi olan kişinin elinde bir belge olmadan dahi kendisine açılan icra takibine karşı gönderilen ve borcu tamamen reddetmek üzere yazılan belgedir. Dilekçeyi ödeme emri size geldikten sonra tam 7 gün içerisinde gerekli belgeler ile yazıp İcra Dairesine tekrardan sunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde itiraz etmezseniz alacaklı olan kişi mal varlığınızın bir kısmına veya tamamına haciz koyabilme hakkı doğacaktır. Üstelik devlet tarafından üstünüze takip hakkı kesinleşecektir.
İlamsız Ödeme Emrine İtiraz Dilekçesi Örneği
Size yapılmış olan bir icra ödeme emrini her zaman dikkate almanız gerektiği ve karşı tarafın yapmış olduğu haksız yönde takip isteğini itiraz etmelisiniz. Eğer size yapılan bir suçlamayı 7 gün içerisinde reddetmezseniz ‘’Gecikmiş Borca İtiraz Dilekçesi’’ adı altında tekrardan itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır. Ama bu sefer gönderdiğiniz belgenizde 7 gün içerisinde neden gönderim sağlayamadığınızı da belirtmekte fayda var.
Diğer dikkat etmeniz gereken detay ise size yapılmış haksız yere itirazların tamamında %20’lik bir oranda icra inkâr tazminatına hüküm görüleceği belirtisidir. Yani karşı taraf alacaklı olduğunu iddia etmekteyse Devletin İlamsız Takipte bahsettiği bir kısıtlı miktar kadar hemen ödeyebilecek durumda olduğunuz para varsa haksız yere yapılmış olan itiraz borcu aynı miktarda artmaktadır. Üstelik buna karşılık bütün mahkeme ücretleri size kalacaktır. Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar: Borca İtiraz ve İmzaya İtirazdır.

Ödeme Emrine İtiraz Dilekçesi Örneği
Borca İtiraz, imzaya itirazın dışında ödemeye yönelik yapılan bütün itirazlaradır. İtiraz ederken bir sebep bildirilmediyse sebebe bağlı değildir. Ama kişinin kendisine göre bir sebebi var ise artık o nedene bağlı kalmak zorundadır.
İmzaya İtiraz, üstüne yapılan bir icra takibini reddetmesine karşı iptal edilmesini istemektir.
Borca İtiraz Dilekçesinde Gerekli Olan Bilgiler Nelerdir?
Gönderecek olduğunuz Borca İtiraz Dilekçesinde şu bilgiler yer almak zorundadır;
- Dosya Numarası,
- Borca İtiraz eden kişi ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası,
- Ev Adresi,
- Alacaklı Kişi Ad ve Soy ad,
- Alacaklı Kişinin Ev adresi,
- Dilekçenin Konusu,
- Gerekli açıklamalar
- Tebliğ tarihi.
Kendinize göre açıklamanızı belirttikten sonra Talep ettiğiniz şeyi ve sonuç olarak ne istediğinizi yazarak belirtmenizde fayda var.
Evraklar