Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi yazılırken insanların yardım için teknik bilgiye ve beceriye sahip olan kişilere ulaşması ve dava süreçlerindeki raporlarında hata çıkması sonucunda edilen itirazdır. Bilirkişi raporuna itiraz etmek ve buna yönelik dilekçe oluşturmak savcı, müfettişin, hakimin ve buna benzer görevdeki kişilerin beceri ve teknik bilgilerini gerektiren başvurular olarak arz edilmektedir. Bilirkişi raporuna itiraz etmek bu konu hakkında uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Kişiler kendine göre bir dilekçe oluşturarak itiraz dilekçesi yazarsa, işlem süreci uzayabilir.
Bilirkişi Nedir? Bilirkişi Raporu Nasıl Hazırlanır?
Bilirkişi Ücretleri ve Dilekçe Örnekleri
Bilirkişiye Başvurmanın Zorunlu Olduğu Konular
Bazı konularda bilirkişiye başvurmak gerekmektedir. Bilirkişiye başvurulması gereken bazı konular şu şekilde sıralanmıştır;
- Özel durumlar sonucunda kişiler boşanma davası dilekçesi yaza bilmektedir. Bu dilekçenin içeriğinde eşinin akıl sağlığına dayanarak bir boşanma dilekçesi yazıyor ise kişinin akıl hastası olup olmadığına dair bir bilirkişi raporu alınması gerekmektedir.
- Herhangi bir hayvan alım satımı yapıldığı zaman hayvanın ayıplı olup olmadığı bir bilirkişi tarafından rapor edilmektedir.
- Kamulaştırma bedeli ne itiraz etmek isteyen davalarda kamulaştırma bedeli bilirkişi tarafından tespit edilmelidir.
- Cinsiyet değişikliği yapmak için ve buna izin verilmesi için cinsiyet değişikliğini kanıtlaması gereken bir bilirkişi raporu sunulmaktadır.
- Kişinin akıl zayıflığına ya da akıl hastalığına dayalı olarak bir kısıtlama kararı verilmesi de ya da verilen bir kısıtlama kararının ortadan kaldırılması da bilirkişi raporuna dayalı olarak yapılmaktadır.

Bilirkişi Raporunun İtiraz Dilekçesi İçeriği
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği yazmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar sıralanmıştır;
- İlk olarak hangi ilin Asliye Ticaret Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi gönderilecekse o il ve Asliye Ticaret Mahkemesi başlık olarak yazılmalıdır.
- Sağ sağ üst köşeye dilekçenin gönderildiği tarihi zamanıdır.
- Daha sonra dosya numarası belirtilmelidir.
- Dosya numaranın numarasının alt kısmına davacının adı ve soyadı yazılmalıdır.
- Adın soyadı bulunduğu yerin altına bilirkişi raporuna karşı beyan edilen ibarenin hangi tarihte olduğu ya da hangi tarih aralığında olduğu belirtilmelidir.
- Daha sonradan açıklama kısmında bilirkişiye neden danışıldığı, neden rapor istendiği ve raporun neden yanlış olduğu hakkında detayların yazılması gerekmektedir.
- Bütün detaylar yazılıktan sonra en alt kısma sonuç ve istem belirtilmelidir. Burada raporun hatalı ya da eksik olduğuna dair neden itiraz edildiği de yeniden belirtilmelidir. Daha sonra karar verilmesine talep edilmelidir.
- Dilekçe yazıldıktan sonra sağ alt tarafa da bilirkişi raporuna itiraz eden kişinin ismi ve soy ismi yazılmalıdır. Altına da imzası atılmalıdır.
Bilirkişi Raporunun İtiraz Süresi
Bilirkişi raporuna itiraz süresi ya da rapora karşı itiraz yapılan raporun tebliğinden sonra başlanır. Bilirkişi raporunun başlaması için UYAP sistemi üzerinden görülmesi yeterli olmayacaktır. Bilirkişi raporunun dilekçesini gönderen kişinin itirazı iki haftalık bir sürece girer. İtiraz süresinin son günü eğer herhangi bir tarih gününe denk gelir ise onu takip eden mesai günü itiraz süresi için son gün olur.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Word ve Pdf
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesini word ve pdf formatında aşağıdan indirebilirsiniz.
Evraklar