Bilirkişi nedir, bilirkişi bir olay ya da uyuşmazlığın çözülmesi aşamasında ispat niteliği taşıyan delillerdir. Bu incelemeler modern dünyadaki en iyi ispat aracı olarak bilinmektedir. Bilirkişi, davayı ya da olayı yöneten hâkim, savcı veya müfettişin yardımcısı konumundadır. Bilirkişi, uyuşmazlığın çözülmesi aşamasında olayın aydınlanması için teknik bilgi gereken konularda hâkimde eksik olan teknik bilgiyi tamamlayarak hâkime yardımcı olur.
Kanunda bilirkişi raporuna başvurulabilecek durumlar açıkça belirtilmiştir. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 63. Maddesinde çözülmesi için özel bilgi ve deneyim ya da uzmanlık gerektiren konularda; Cumhuriyet savcısı, davacı, davalı ya da avukat isteği ile bilirkişi raporu örneği düzenlenebilir. Ancak hâkimin bilgi ve donanımının yeterli olduğu durumlarda bilirkişi raporuna başvurulmayacağı da açıkça belirtilmiştir. Bilirkişi nedir işte detaylar..
Bilirkişi Raporu Nasıl Hazırlanır?
Genellikle ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri tarafından talep edilen bilirkişi raporları mahkemelerden farklı olarak birçok kamu kurumu tarafından da talep edilmektedir. Bilirkişi raporu nedir? sorusunun neticesinde uyuşmazlıkların çözülmesi için büyük önem arz eden raporlar olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda bilirkişi raporlarının hazırlanma süreci de önem ve titizlik gerektirecektir.
Bilirkişi; sunacağı raporda tarafların isim ve soy isimlerini, inceleme konusunu, vardığı sonuçları, gerekçelerini, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığını, bu ayrılığın sebebini, düzenlenme tarihini ve bilirkişi imzalarını bulundurmak zorundadır. Bilirkişilik ile ilgilenen kişiler genellikle bilirkişi raporu nasıl yazılır? Şeklinde araştırmalar yapmaktadır. Yukarıda yer verilen kurallara dikkat edildiği takdirde bilirkişi raporu hazırlamak zor değildir.
Bilirkişi Ücretleri ve Dilekçe Örnekleri
Nasıl Bilirkişi Olunur?
Bilirkişiler bilgi ve deneyimlerine başvurulduğu takdirde davaya konu olan olay hakkında delilleri toplar ve mahkemeye yazılı olarak sunar. Bilirkişi nedir? konusunda yapılan araştırmalar, bilirkişilerin istenildiği takdirde davaya katılan ve bayanını sözlü olarak da dile getiren kişiler olduğunu da göstermiştir.
Bilirkişi olabilmek için;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Bilirkişiler için görevlendirmelerin ilan edildiği tarihte 25 yaşından küçük olmamak,
- Bilirkişi olmak için başvuru yapacağı alanda en az 3 yıl tecrübeli olmak,
- Memuriyetinde herhangi bir disiplin ya da meslekten uzaklaştırma cezası almamış olmak
- Affa uğramış veya hala ertelenmiş bir durumda olan devlete karşı suç işlememiş olmak,
- Mesleğe halen devam ediyor olmak gibi şartlar aranmaktadır.

Bilirkişi Raporu Formatı
Bilirkişi raporları uzmanlık alanında verilen raporlardır. Mesela; trafik bilirkişi rapor örnekleri istenildiği takdirde bilirkişinin, fren mesafesinden aracın hızını tespit edebilmesi ve yolun durumuna göre değerlendirme yapabilecek niteliğe haiz olması gerekecektir. Bu rapor belirli formatlar dahilinde yazılmaktadır.
- Uzman yeterlilikleri
- Rapor hazırlanırken kullanılan materyal ve literatürler
- Önemli yönerge ve olgular
- Uzmanlık alanını ve hangi kanaatin kendi alanındaki bilgisi olduğu
- Kullanılan test ve canlandırma teknikleri
- Somut veriler ve kendi fikirleri
- Ulaşıldığı kanaatine varılan sonucun özeti
- Dosya eksiklikleri nedeniyle karara varılamaması durumunda dosyadaki eksiklikler hakkında detaylı bilgiler içermelidir.
Uzmanlık gerektiren olayların çözümü esasında başvurulan bilirkişi raporu, tarafların talebi üzerine alanında uzman olduğu kanaatine varılan tek bir bilirkişiye yazdırılabileceği gibi gerekli durumlar belirtilmek suretiyle birden fazla bilirkişiden oluşan kurula da yazdırılabilir. Bilirkişi Nedir sorusunu bu yazımızda cevaplandırmaya çalıştık..
Evraklar