Bekçilik başvurusu yapmak için tüm detayları bu yazımızda konu alıyoruz. Belirli bir bölge veya alanın güvenliğini sağlamak amacıyla çalışan görevlilere bekçi denir. Genel olarak 22:00 ile 06.00 çalışma saatleri olarak belirlenmiştir. Özel durumlar, görev ve ihtiyaçlara göre çalışma saatleri değişebilir. Silah taşımakla birlikte gerektiği takdirde kullanma yetkisine de sahiptir.
Bekçilik Başvurusu
Bekçilik başvurusu; Belli bir alan, bölge içinde asayişi sağlamakla birlikte görevli kişlere bekçi denilmektedir. Park alanları, mahalleler, değişik noktalar görevli oldukları yerler arasındadır. Genel anlamda geceleri çalışsalar da sorumluluklarında olan bölgelerin güvenliğini sağlarlar. Bekçilik başvurusu e-devlet üzerinden Polis Akademisi Başkanlığı sınav duyurularından yapılabilir.
- Bekçi alımı yapılacak iller Aydın, İstanbul, Denizli, Kocaeli, İzmir, Bursa, Gaziantep, Konya, Hatay, Tekirdağ, Balıkesir, Antalya, Eskişehir, Muğla, Uşak, Manisa’dır.
- Bayan bekçi olmak için şartlar bağlantısından bayan bekçi alımı ve tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bekçilik başvurusu nereden yapılıyor sorusu çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Polis Akademisi Başkanlığı internet sitesinden yapılan duyurulara göre İstanbul’da görevlendirilecek 400 erkek bekçi mahalle ve çarşıda görev yapmaktadır. Bekçilik başvurusu 2022 yılı için adaylar 19 Eylül ve 2 Ekim tarihleri arasında http:/www.pa.edu.tr adreslerinden e-devlet şifreleriyle giriş yaparak ön başvuruda bulunabilir. Alımlara ilişkin sınav takvimi Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sitesinden ilan edilecektir.
Bekçilik Başvurusu E-devlet
Peki bekçilik başvurusu nereden yapılıyor, ve gereken belgeler nelerdir. Bekçi olmak isteyen adaylar Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sınavlarına girmeden önce müracaatları alındıktan sonra ön sağlık komisyonlarınca kontrolden geçirilir. Çarşı ve Mahalle Bekçiliği giriş sınavları, yazılı sınav ve fiziki yeterlilik sınavları, sözlü sınavlar şeklinde olmaktadır.
Bekçilik başvurusu yapabilmek için gereken belgeler:
- Bekçi olabilmek için gereken belgeler arasında sınav başvuru dilekçesi,
- T.C. kimlik numarasını gösteren belgenin aslı ve fotokopisi,
- Geçici bitirme belgesi ve diplomanın aslı ve fotokopisi,
- Müracaat ettiği il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ettiğini belirten belge,
- Kendisi ve evliyse eşinin Yönetmelik 5. maddesinde belirtilen engel durumlarının bulunmadığını gösteren yazılı beyanı,
- Şehit veya vazife malulü olanların eş, çocuklarından şehitlik veya vazife malullük belgesinin onaylanmış örneği,
- Askerlik terhis belgesinin aslı, fotokopisi,
- Sınav ücreti yatırıldığına dair banka dekontları,
- Yaş düzeltmeleri yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi,
- Sağlık bilgilendirme formu

Bekçi Alımı
Yazılı sınavlarda adaylara test şeklinde beş şıktan oluşan 100 soru yöneltilmektedir. Bekçilik başvurusu 2021 yılında yapılırken de geçen yıllarda olduğu gibi sınav sitemi uygulanacaktır. Her soru 1 puan olup yanlış cevaplar doğruyu götürmemektedir. 50 puan ve üstü alanlar başarılı sayılmaktadır. Türkçe, Matematik, Genel Kültür, Hayat Bilgisi, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler konularından oluşan bir yazılı sınav yapılır.
Fiziki yeterlilik sınavı sınav komisyonları aday değerlendirme seçmelerini adayların mevcut durumları incelenerek yapılır. Adayların beden kabiliyetleri, fiziki yapıları değerlendirilir. Sözlü sınav sırasında adaylara genel kültür alanlarında hazırlanan soruların yazılı olduğu kart çektirilerek bu konu hakkında düşünmesi, sunum yapması istenir. Konuyla ilgili olarak harici sorular da yöneltilebilir.
Bekçilik başvurusu için EGM internet sayfasında yapılan bekçilik alımı duyuru sayfasını ziyaret edebilir. E-Devlet portal üzerinden giriş yapılarak polis akademisi sayfası üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinde bulunan polis akademisi sayfasına e devlet bekçilik başvuru modülüne giriş yapmanız gerekmektedir. EGM sitesinden bekçilik alım ve başvurularını yapabilirsiniz.
Bekçi Olmak İçin Şartlar Nelerdir?
Bekçilik başvurusu nasıl yapılır 2022 yılında sorusuna bekçi olabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir. Bunun yanı sıra zihinsel, fiziksel olarak belli durumları yerine getirmeleri gereklidir.
Bekçilik olmak için şartlar;
- En az lise mezunu olmak,
- En az 1.67 cm boy uzunluğuna sahip olmak,
- Beden kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması,
- Askerlik hizmetini tamamlamış olması,
- En az 18 en çok 31 yaşında olması,
- Memurluğa aykırı bir durumunun olmaması,
- Adli sicil kaydının bulunmaması,
- Silah taşıma konusunda gereken zihinsel ve fiziksel unsurların olması,
- Terör örgütleri, yüz kızartıcı suçlara karışılmış olmaması gereklidir.
- Bayan bekçi olmak için şartlar
Bekçinin Görevleri Nelerdir?
Farklı yerlerde görevlerini icra eden bekçiler bahçe ve parklar, sokaklar ve caddelerde çalışmaktadır. Jandarma ve polislere yardımcı olarak da görevlerini yerine getirirler. EGM bekçilik başvurusu işlemi yapılarak sınavda başarılı olunursa bekçilik görevine atanabilirler.
Genel kolluk kuvveti olmayan alanlarda görevleri şöyledir:
- Uyuşturucu madde satışını tespit etmek, yakalamak,
- Yasadışı bahis ve kumar oynayanlarla oynatanları tespit ederek yakalamak,
- Halkın huzurunu kaçıran, çevreyi rahatsız eden kişileri tespit etmek
Bekçi Maaşları Ne Kadar?
2022 bekçilik maaşları ilkokul mezunu bekçiler için 4618 lira olmaktadır. Lise mezunu olan bekçiler için maaşlar 4782 liradır. Ön lisans ve lisans mezunları olan bekçiler içinse 4999 lira olarak maaşları ödenecektir. Ödemeler memur zamlarına göre senede iki kez maaşlara yansır.
Evraklar
Bekçilik başvurusu ve bekçilik alımı ile ilgili makaleniz için teşekkürler