Bayilik sözleşmesi nasıl hazırlanır konusunda uyulması gereken kurallar bulunur. Bayiliği satın almak isteyen kişi girişimci, bayilik veren de firma olur. Sözleşme de bu iki taraf arasında geçerli olan anlaşma ve kuralları yasalarla koruma altına alır.
Sözleşme içeriğinde garantiye alınan hususlar şunlardır:
- Hak
- Menfaat
- Ekonomik yük
- Sorumluluklar
Sözleşme sayesinde iki taraf için geçerli olacak maddeler tespit edilmiş olur. Sözleşme iki tarafın birbirine olan sorumluluklarını içerir. Sözleşme içerisinde yer alan maddeler her iki taraftan da onaylıdır.
İki taraf sözleşme süresi boyunca maddelere uymazsa bu durumun hukuki bir yaptırımı olur. Bu yaptırımlar yasalarca oluşturulur ve cezai yaptırım olarak uygulanır.
Bayilik Sözleşmesi Örneği
“Bayilik sözleşmesi nasıl hazırlanır?” sorusunun yanı sıra örneğini de paylaşabiliriz. Bayilik sözleşmesi hazırlandıktan ve iki tarafın da onayı olduktan sonra alt kısımlara iki taraf imza atar. Bu şekilde bayilik sözleşmesi örneği hazırlanıp kabul edilmiş olur.
Sözleşme imzalandıktan sonra senet hükmü taşır ve mahkeme durumunda delil olarak sunulabilir. Bayilik sözleşmesi hazırlanacağı zaman kanunun emredici hükümleri göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.
Bu durumu göz önünde bulundurmak sonrasında yasalar dolayısıyla anlaşmazlık yaşanmaması için önemlidir. Sözleşmenin yasalara uygun şekilde hazırlanması her iki tarafın da ödemeleri zamanında ve eksiksiz şekilde yapması için önemlidir. Bu sebeple bayilik için sözleşme hazırlanacağı zaman bu konuda uzman olan bir avukattan yardım alınmalıdır. Sözleşmeyi avukat hazırladığında hukuki sürece dair hiçbir anlaşmazlık olmaz.
Bayilik Sözleşmesi Nedir? Bayilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Bayilik sözleşmesi hazırlanacağı zaman hangi sektöre dair hazırlanacak bu konu önemlidir. Bayilik sözleşmesi nedir konusunda sektörden sektöre göre farklı maddeler içeren bir kanuni belgedir. Sektöre göre maddeler farklılık gösterse de her sözleşmede muhakkak olması gereken maddeler de vardır. Bayiliği kim alıyorsa ve bayiliği kim veriyorsa taraflar sözleşmede yazılmalıdır.
Bayilik alacak taraf ve bayiliği verecek tarafın adresleri yazılmalıdır. Sözleşmenin iki tarafın da onayını almış içeriği yazılmalıdır. Bayilik verileceği zaman hangi ürüne ya da hizmete dair verilecek bu bilgi yazılmalıdır. Ürün ya da hizmet iade edilmek ya da değiştirilmek istenirse ne yapılacak bu bilgiler sözleşmede olmalıdır.

Bayilik Sözleşmesi Örneği Word
Bayilik sözleşmesi nasıl hazırlanır konusu dışında bir diğer konu örneği olmaktadır. Bayilik sözleşmesi örneği Word örneği hazırlanırsa daha sonra istenilen değişiklikler yapılabilir. Sözleşmede olması gereken bir diğer madde de eğer taraflardan biri sözleşmede yazılan kurallara uymazsa nasıl bir cezai yaptırım olacak bunun bilgisidir.
Bayilik sözleşmesi hazırlanırken eğer sonrasında bir uyuşmazlık yaşanırsa tarafların hangi mahkemeye başvurması gerektiği sözleşmede yer almalıdır. Sözleşme ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor ve fesih durumu için hangi koşullar gereklidir sözleşmede bu bilgiler de yer almalıdır.
Bir firmadan bayilik almak istediğinizde muhakkak sözleşme imzalanması gerekir. Bu sayede tarafların ikisi için de olan sorumluluklar hukuk altında güvence altına alınmış ve uymazlık durumunda ceza belirlenmiş olur.
Bayilik Sözleşmesinin Hukuki Niteliği
Bayilik sözleşmesi nasıl hazırlanır konusunun yanı sıra kullanıcıların aklındaki sorulardan birisi bu durumun hukuki açıdan nasıl bir niteliği olduğu. Biraz da bu konuda sizlere bilgi vermek istiyoruz. Bayilik sözleşmesinde iki taraf için hak ve menfaatler belirlendiğinden hukuki olarak uygun bir şekilde hazırlanması gerekir. Bayilik sözleşmesi hukuki niteliği kesin olması için bu konuda uzman bir avukata hazırlatmak en mantıklısıdır.
İleride bir uyuşmazlık olursa ya da sözleşmeye dair bir durum yaşanırsa mahkemeye sunmak için sözleşmeye ihtiyacınız olur. Tarafların biri sorumlulukları yerine getirmezse sorun ancak mahkeme yoluyla çözülebilir. Mahkemede daha hızlı sonuç alabilmek için sözleşmeye tarafların kurallara uymaması durumunda ceza olarak ne olacağı da belirtilmelidir. İki tarafın da sözleşmeyi imzalaması hukuk önünde sözleşmenin kabul edilmesi için yeterlidir.
Delil olduğu için eğer taraflar anlaşmazlık yaşarsa sözleşme mahkemeye delil olarak sunulur. Sözleşmede bayilik alacak olan kişi ve bayilik veren firma ve adresleri muhakkak yer almalıdır. Hangi ürüne ya da hizmete dair bayilik alıyorsunuz ve eğer iade ya da değişim istenirse hangi yol izlenecek bu bilgiler kesinlikle sözleşmede yer almalıdır. Sözleşme feshedilmek istenirse hangi şartlar oluşmalıdır bu bilgiler de yazılmalıdır.
Bayilik Sözleşmesi Örneği
Aşağıdan bayilik sözleşmesi örneği word, excel ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Evraklar