Barodan avukat talebi dilekçe örneği avukat ihtiyacı olan kişilerin araştırdıkları bir konu olmaktadır. Bir olay için mahkemeye başvurmak isteyen kişiler maddi durumlarının avukata para vermeye yeterli olmaması durumunda ücretsiz olarak barodan avukatlık hizmeti almaktadır. Türkiye Barolar Birliği, insanların haklarını araması için, özgürlüklerinin kısıtlanmaması adına insanlara yardımcı olmaktadır. Adli yardım olarak isimlendirilen bu hizmetten hukuk davalarında ve icra takiplerinde hizmet verilmektedir. Ceza davaları için ise Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine uygun olarak davanın görüldüğü mahkemeye başvuruda bulunarak ücretsiz avukat hizmeti istenmesi gerekmektedir. Barodan avukat talebi dilekçe örneği oldukça önemli bir detay.
Barolara hafta içi her gün hukuki yardım talebi olan kişiler ücretsiz avukatlık desteği almak adına başvuruda bulunabilmektedir. Başvuru yapacak kişilerin bazı belgeleri sunması gerekmektedir. bu belgeler,
- Muhtardan alınan fakirlik belgesi
- Muhtardan alınan ikametgâh belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Dava için gerekli olan belgelerin fotokopileri
şeklinde sıralanmaktadır. Ücretsiz olarak avukat hizmeti almak isteyen kişilerin şahsi olarak müracaatları sırasında bu belgeleri sunmaları ile işlemler başlamaktadır.
Mahkemeden Avukat İsteme Dilekçe Örneği
Barodan avukat talebi dilekçe örneği dışında mahkemede avukat isteme konusu da merak edilen bir diğer şey. Mahkemede avukat isteme dilekçe örneği yardımı ile hazırlanan dilekçe örneği, avukat talebinde bulunacak kişilerin diğer gerekli olan evraklar ile birlikte sunması gereken bir evrak olmaktadır. İddia ve savunmalarda, geçici hukuki koruma taleplerinde ve icra takibinde gerekli şartları sağlayarak başvurusu kabul edilen kişiler avukat desteğini ücretsiz olarak alabilmektedir. Adli yardım açılmış ya da açılacak olan bütün hukuk davalarında, idari davalarda, çekişmesiz yargı işlerinde, icra ve iflas takiplerinde, delil tespitinde, ihtiyari tedbir ve ihtiyati hacizlerde geçerli olmaktadır. kişiler bu davalar için talepte bulunabilmektedir.
Barodan Avukat Talebi Ne Kadar Sürer?
Barodan avukat talebi dilekçe örneği ile beraber bu sürecin ne kadar sürdüğü de bilinmeli. Dava dosyasını toparlayan kişi baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına teslim ederek avukat talebinde bulunmuş olmaktadır. Ücretsiz olarak devletin sunmuş olduğu adli yardım hizmetine başvuran kişiler başvurularının ne kadar sürede sonuçlanacağı, barodan avukat talebi ne kadar sürer gibi sorularına cevap alarak mahkemeye hazırlanmak istemektedir.

Kişilerin başvuruda bulundukları baro ödeme gücünün yetersiz olduğunun belgelenmesini istemektedir. Bazı durumlarda muhtardan alınan fakirlik belgesi kabul edilirken bazı durumlarda ise daha fazla ispat etmeyi sağlayacak belgeler istenebilmektedir. Bu durumda,
- Aylık kazancın gösterildiği bordro gibi evraklar
- Kişinin üzerinde kayıtlı bulunan gayrimenkul değerler
- Kişinin üzerinde kayıtlı araç olup olmadığını gösteren belge
- Herhangi bir sigortadan yararlanılıp yararlanılmadığını gösteren belge
ek evrak isteyen baroya sunulmaktadır.
Barodan Avukat Talebi Kaç Günde Çıkar?
Yapılan adli yardım başvurusu ile kişiler barodan avukat talebi kaç günde çıkar sorusunu baronun iletişim numarası ile irtibatta olarak öğrenebilmektedir. Adli yardım başvurusu bölgede hizmet veren boraya yapılmaktadır. Talep adli yardım bürosu ya da ilgili temsilciliğe iletilmektedir ve başvuru sırasında istenilen evrakların tamamlanması ile inceleme başlatılmaktadır. Bu esnada dava talebinde haklı olduğunu kanıtlayan kişilerin yardım başvuruları değerlendirilmeye alınmaktadır. Baroya iletilen başvurunun haklılığı araştırılmakta ve ardından nihai karar verilmektedir.
Adli yardım başvurusu bazı durumlarda ise davanın görüldüğü mahkemeye yapılmaktadır. bu durumda iddianın özetine ek olarak başvuru belgelerinin eksiksiz şekilde hazırlandığı bir dosya mahkeme başkanına sunulmaktadır. Adli yardım talebi ile başlamış olan davalar harç ve vergiden muaf olmaktadır. Bu mahkemelerde sonuç, duruşmaya gerek olmadan çıkmaktadır. Buna rağmen talep edilmesi durumunda ise karar incelemeli duruşma ile birlikte verilmektedir. Barodan avukat talebi dilekçe örneği dışında sizlere kullanıcıların bilmek istediği bu soruda da cevap vermiş olduk.
Boşanma Davasında Barodan Ücretsiz Avukat Şartları Nelerdir?
Boşanmak isteyen ama boşanma davası için avukat ücreti ödeyebilecek maddi gücü bulunmayan kişiler boşanma davasında barodan ücretsiz avukat şartları nelerdir sorusuna yanıt aramaktadır. Boşanma davalarının yürütülmesini isteyen kişi bulunduğu yerdeki Adliye Adli Yardım Bürosuna başvuruda bulunarak ödeme gücünün olmadığını ya da zayıf olduğunu ispat ederek avukat isteyebilmektedir. Sosyal güvencesinin olmadığını ve gelirinin bulunmadığını ispat eden kişiye başvurusunun kabul edilmesi ile ücretsiz bir avukat ataması yapılacaktır.
Evraklar