Barodan adli yardım talebi dilekçe örneği, ücretsiz olarak avukat desteği almak isteyen ve belirli şartları taşıyan kişiler tarafından yazılmaktadır. Kişilerin maddi yetersizlikleri nedeni ile hukuki destekten ve haklarını aramalarından geri kalmamaları adına adli yardım talebi yapılmaktadır.
Adli yardım, kişinin ücretsiz olarak avukatlık hizmetinden faydalanmasını ve yargılama harç ve giderlerinden muaf olmasını sağlamaktadır. Adli yardım talep edecek kişi bu yardımı hukuk, idare ve ceza alanlarından talep edebilmektedir. Hukuk davaları ve idari davalarda, baroya ya da mahkemelere adli yardım talebinde bulunulmakta, ceza soruşturma ve kovuşturmalarında ise polis ve jandarma karakolları, Cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemelerine adli yardım talebinde bulunulmaktadır.
Barodan Adli Yardım Talebi Dilekçe Örneği Nasıl Yapılır
Barodan adli yardım talebi dilekçe örneği nasıl yapılır denildiğinde, talep için bazı adımların izlenilmesi gerekmektedir. Adli yardım isteyen kişi gerekli olan bütün belgeler ile dilekçesini teslim ederek başvuruda bulunmaktadır. Başvurunun onaylanması için evrakların eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Kendisinin ve ailesinin geçimini zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama ya da takip giderlerini kısmen ya da tamamen ödeme gücü olmayan kişiler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki koruma talerinde ve icra takibinde, taleplerinin açık bir şekilde dayanaktan yoksun olmaması kaydı ile adli yardım almaktadır.
Adli yardım talebi baro tarafından onaylanmaktadır. Ardından kişiye baroya kayıtlı olan avukatlardan biri atanmaktadır. Kişi, avukatı ile beraber hareket ederek adli yardım talebinde bulunduğu konu kapsamında dava sürecini başlatmaktadır.

Mahkemeden Barodan Adli Yardım Talebi Dilekçe Örneği İçin Gerekli Belgeler
Mahkemeden barodan adli yardım talebi dilekçe örneği için gerekli belgeler tamamlanarak ilgili makama bırakılmadan talep olumlu olarak cevaplanmamaktadır. Adli yardımda bulunacak kişi adli yardım talebi için,
- Adli yardım başvuru formu
- Bağlı olduğu belediyeden emlak kaydı
- SGK ya da BAĞ-KUR’dan alınacak kayıt
- Tap Sicil Müdürlüğünden gayrimenkul kaydı
- Nüfus Müdürlüğünden vukuatlı aile nüfus kaydı
- Muhtardan fakirlik belgesi
evraklarını ilgili makama teslim etmektedir.
Boşanma Davasında Adli Yardım Talebi
Boşanma davasında adli yardım talebi yapılabilmektedir. Maddi durumu yeterli olmayan ve boşanma davası tarafı olan kişi vekâlet ücreti, harç ve masraflardan muaf olarak avukat sahibi olmaktadır. Adli yardım alan kişi bu kapsamda, yapılacak olan tüm yargılama ve takip giderlerinden muaf olmaktadır.
Adli yardım talebi sonrasında adli yardımdan faydalanan kişinin mali durumu hakkında kasten ya da ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkması durumunda ya da adli yardımdan faydalanan kişinin sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiğinin anlaşılması ile birlikte adli yardım kararı ve kişinin mali muafiyeti ortadan kaldırılmaktadır.
Evraklar