Banka çeki iptal dilekçesi örneği, banka çekini iptal ettirmek isteyen kişilerin doldurdukları bir dilekçe olmaktadır. Banka çeki genel olarak çalındığı ya da kaybedildiği durumlarda iptal edilmek istenmektedir. Bu durumlarda verilen dilekçe ile de çek kullanım yasağı konulmuş olmaktadır. Ödeme yasağı konulan çekin iptal edilmesi durumunda başkasının eline geçse bile çek tahsil edilememektedir.
Banka çeki iptali için yazılacak olan dilekçe kişinin bulunduğu şehirde olan nöbetçi asliye ticaret mahkemesine yazılmaktadır. Dilekçede çalınan ya da kaybolan çek bilgileri ve banka bilgileri yer almaktadır. Ayrıca keşide yeri, keşideci, tarih ve miktar gibi bilgiler de dilekçede açık bir şekilde belirtilmektedir.
Banka Çeki İptal Dilekçesi Örneği: Kaybolan Çek Yaprağı İçin Ne Yapılır?
Kaybolan çek yaprağı için ne yapılır sorusu çek yaprağının başkasının eline geçerek tahsil olmasını istemeyen kişilerin araştırdıkları bir konu olmaktadır. bu kişiler asliye ticaret mahkemesine dilekçe vererek önlem almaktadır. Dava açmak için banka çek iptal dilekçesi yazılmakta ve ilgili mahkemeye verilmektedir. Bu sayede ihtiyati tedbir alınmış olmaktadır.
- Aktif Bank Telefon Güncelleme Dilekçesi Örneği
- Karşılıksız Çek Şikayet Dilekçesi Örneği
- Kredi Kartı Aidat İadesi Dilekçe Örneği
Çek iptal dilekçesi yazıldıktan sonra şahsen ya da bir avukat ile nöbetçi asliye mahkemesi hâkimliğine iletilmektedir. Burada men talebinde ya da ihtiyati tedbir talebinde bulunularak çekin başkasının eline geçmesi durumunda kullanılması önlenmektedir. Banka çeki iptal dilekçesi örneği ile ilgili bilinmesi gereken diğer detaylara geçebiliriz.

Çek iptali davasında, çekte ödeme yeri ya da hamilin yerleşim yerinde açılmayan bir çek yetkisizlik nedeni ile reddedilmektedir. Görevli olan bir mahkeme dışında başka bir mahkemede açılan çek iptali davaları da görevsizlik nedeni ile reddedilmektedir.
Keşideci Çek İptali Davası Açabilir Mi?
Keşideci çek iptali davası açabilir mi sorusuna, Kanun maddesi uyarınca iptal davasını yalnızca çekin zayi olduğu ya da zıyaın ortaya çıktığı anda çek üzerinde hak sahibi olan kişi açabilmektedir cevabı verilmektedir. Yargıtay yerleşik kararında çek iptalini isteme yetkisinin kimde olduğunu ve keşidecinin iptal davası açma hakkının olmadığını belirtmektedir. Çekin iptal isteme yetkisi,
- Lehtar
- Hamile
ait olmaktadır. Çekin kaybolması durumunda bu kişiler iptal davası açabilmektedir.
Ciro Edilen Çek Nasıl İptal Edilir?
Ciro edilen çek nasıl iptal edilir sorusuna, ciroyu yalnızca maddi hukuka göre hak sahibi olan ciranta iptal edebilmektedir yanıtı verilmektedir. Ciranta, kendi cirosu üzerinde bu işlemi yapabilmektedir. Bir cirantanın diğer ciroları çizmesi yani iptal etmesi yalnızca müracaat haklarının kullanılması sırasında sadeleştirme işlemi için mümkün olmaktadır.
Ciranta çizme yani iptal işlemi, bu işlemden dönme ya da işlemi değiştirme iradesini belirterek ve paraf ile onaylayarak yapılmaktadır. Ciranta bu şekilde ciroyu ya tamamen ya da kısmen iptal edebilmektedir. Banka çeki iptal dilekçesi örneği genel olarak bu şekilde.
Evraklar