Askerlikte Bakaya kalmak nedir sorusu askerlik yaşına gelen gençler tarafından çok sorulmaktadır. Askerlik yaşına gelmiş ve T.C. vatandaşları e-devlet üzerinde askerlik durum belgesi sorgulaması yaparken veya askerlik şubelerinde farklı durumlar karşılaşmaktadır. Yazımızında konusu olan Bakaya Kalmak terimini tanımlayacak olursak ; T.C. vatandaşı olan ve askerlik yaşına erişen ve askerlik döneminde gününde teslim olmamış kişilere denmektedir. Bu durumla karşılaştığınızda belli yaptırımlar ve cezai işlemler ile karşılaşabilirsiniz. Yazımızın devamında bu durumları sizler için araştırdık.
- Bakaya Kalmak Nedir?
- Bakaya Mazeret Durumları Nelerdir?
- Yoklama Kaçağı ile Bakaya Kalmak Arasındaki Fark
- Bakaya Kalma Cezası Ne Kadar? (2023)
- Bakaya kalmak ne demek?
- 2. kez bakaya kalma cezası ne kadar?
- Bakaya kalmak suç olmaktan çıktı mı?
- Bedellide bakaya kalma cezası ne kadar?
- Askerlikte bakaya kalma suçu ve cezası nedir?
- Bakaya kalmak sicile işler mi (GBT)
- Yoklama kaçakları yurtdışına çıkabilir mi?
Bakaya Kalmak Nedir?
Askerlik bakaya kalmak; yoklaması sonrası kişiye iletilen tarihlerde birliğine teslim olmayanlara bakaya kaldı denmektedir. Bakaya kalan kişi askerlik görevine başladığı zaman para cezası ödemekle mükelleftir.
Öncelikle bakaya kalmak ne demek ; Bakaya kalmak askerlik yönünden herhangi bir sıkıntısı olmayan ve askerlik işlemleri yönünden sıkıntısı olmadığı halde kendi döneminde birliğine teslim olmayan asker adaylarına denilmektedir. Bakaya kalan bedelli askerliğe gidebilir mi sorusuna yeni düzenleme ile cevap verilmiş oldu. Artık bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı durumuna düşenler bedelli askerlik yapamayacaklar.
- Askere gitmeden önce yapılması gerekenleri merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Bakaya Mazeret Durumları Nelerdir?
Askerlikte bakaya kalma durumunda geçerli mazeretiniz varsa cezai işlem uygulanmamaktadır. Bir sonraki sevk zamanı mazeret durumunu çözen kişiler tekrardan askerliğe kabul edilir. Kabul gören mazeretler;
- Askeri teslim tarihinden önce veya sonrası bakaya kalan kişinin çocuğunun olması
- Askere gitme tarihinden 15 gün önce veya 15 gün sonra kişinin ya da ikinci derece aile bireylerinin evlenmesi
- Bakaya kalan kişinin eşi ya da ikinci derecede aile bireylerinin 15 gün önce ya da 15 gün sonra vefat etmesi
- Sevk tarihleri döneminde hastanede yatarak tedavi göründüğüne dair sağlık raporu sunulması
- Askeri teslim tarihlerinde tutuklu ya da hükümlü olunması
Yukarıdaki mazerete sahip kişiler bakaya kalma durumunda cezai işlem görmemektedir.

Yoklama Kaçağı ile Bakaya Kalmak Arasındaki Fark
Bakaya kalmak tabiri yoklama kaçağı ile karıştırılan bir tabirdir fakat aralarında az da olsa fark bulunmaktadır. Yoklama kaçağı durumu askerlik yaşı gelmesine rağmen hiç bir işlem yapmayan kişilere denir. Bakaya kalmak ise yukarıda da ifade ettiğimiz gibi birliğine teslim olmayanlara denir. Aralarındaki en önemli ortak nokta ise şudur; yeni yasalara göre yoklama kaçağı ile bakaya kalan kişiler bedelli askerlik yapamamaktadır.
- Bedelli Askerlik Dilekçe Örneği : Bedelli askerlik başvurusu için gerekli olan dilekçe örneğini nasıl yazılmalıdır.
Bakaya Kalma Cezası Ne Kadar? (2023)
Askerlikte bakaya kalma cezası mazeretsiz ile para cezasına çarptırılmaktadır. Askeri birliğine teslim olmayan kişi teslim olmadığı her gün için 5 TL ceza ödemektedir. Kendi teslim olmadan yakalanan kişilerden ise her gün için 10 TL alınmaktadır. Kişiye tebliğ edilen cezalar 1 ay içerisinde ödenmelidir. İkinci kez bakaya kalan kişiler ise bu cezaları iki kat olarak öder.
Askerlik durum sorgulama işlemini bu linke tıklayarak E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Bakaya kalmak nedir? Askerlikte bakaya kalmak nedir? Cezası nedir? Sorularına yanıt verdiğimiz konumuz ile ilgili soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Bakaya kalmak ne demek?
Askerlikte bakaya kalmak; askerlik günü verilmiş ve birliğe gününde teslim olmayan asker adaylarına denilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse, askerliğe gününde gitemeyen kişilere denilmektedir. Bu kişilere belli cezai işlemler uygulanmaktadır.
2. kez bakaya kalma cezası ne kadar?
İki kez bakaya kalma cezası yenilenen düzenlemelerle artık uygulanan yaptırımın iki katına çıkartılması ile sonuçlanmaktadır.
Bakaya kalmak suç olmaktan çıktı mı?
Böyle bir durum söz konusu değildir. Eskide olduğu gibi halen suç olmaya devam etmekte ve cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Bedellide bakaya kalma cezası ne kadar?
Yeni düzenleme ile birlikte bakaya kalmış kişinin bedelli askerliğe başvurma hakkı yoktur. Askerlik için birliğe teslim olacağınız günü takip etmeniz gerekmektir ve bu günü kesinlikle geçirmemeniz gerekmektedir.
Askerlikte bakaya kalma suçu ve cezası nedir?
Birliğe teslim olacağınız günü geçirmeniz durumunda cezai işlemle karşılacak ve geç terhis durumu ile karşılacaksınız. Her teslim olmadığınız gün için 5 Türk Lirası ceza kesilecek ve birikecektir. Yakalananlar için ceza miktarı 10 Türk Lirasıdır. Ceza size tebliğ edildiği günde itibaren 30 gün içinde ödemeniz gerekmektedir.
Bakaya kalmak sicile işler mi (GBT)
Bakaya kalmak veya yoklama kaçağı olmanız durumunda GBT sistemini işlenmektedir. GBT sorgusunda asker kaçağı olarak görünmektedir. Bakaya kalan Adli Sicil Sabıka Kaydı alabilir ve askerlik bilgisi işlenmemektedir. Bakaya kalan Temiz kağıdı alabilir.
Yoklama kaçakları yurtdışına çıkabilir mi?
Bakaya durumunda düşüş ve kişini hakkında dava açılmamış ise pasaport alınabilir ve yurtdışına çıkılabilmektedir. Eğer ki bedelli askerlik yoklama kaçağı durumuna düşüldüyse; Madde 9: Bedelli askerlik hizmetinden; fiilî askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar.
Evraklar
Peki sınavı ve memurluğu kazandım ve atandım diyelim. Kaçak olduğum için görevde başlatmazlar galiba. Ben şüphem şurada, Kazandığım zaman askere gidip gelidğimde puan veya memurluğumu silerler mi diye? Tecrübe veya bilginiz var mı? Bir de bakaya olduğumuzda zorla alıkoyma yok değil mi? Sadece para cezası ödeniyor. Bu durum sicile işler mi? (Devlet işleriyle ilgili sorun çıkarır mı?) Evet atama yapılmaz biliyorum, ben bakaya durumunda iken mesela 1 sene bakaya kaldım ve senenin sonunda sınava girdim (eğer ösym sınavlarına girebiliyorsak) sınavdan kazandığım puan veya memuriyetin askere gidip geldiğimde iptal ediliyor mu, men edilir mi?
Memuriyet hakkınızın alınması veya sınav hakkınız elinizden alınması gibi durumlar kesinlikle olmayacaktır. Sınavı kazanıp atanmanız durumunda memuriyete başlamanız yapılır ve askere gidersiniz. Sonrasında para cezası ödemeniz gerekecektir.
Peki bakaya durumunda iken ÖSYM sınavlarına girebiliyor muyuz? Herhangi bir engel teşkil eder mi? Sınav binası önünde gbt vs. oluyor mu? Amacım bu yaz sınıflandırıldım ama pandemi ve sınava hazırlanma sebeplerinden dolayı 2022 yazı gitmek istiyorum. Bu da beni bakaya düüşürüyor. Sınavı kazandığımda atanma başvurusu yapabiliyor muyuz bilmiyorum. Eğer atama olursa askeere gidip geldiğimde göreve başlayabilecek miyim? Teşekkürler.
Bakaya durumuna olsanızda, ÖSYM tüm sınavlarına girebilirsiniz. Bakaya durumunda sınavı kazandığınızda atamanız yapılacaktır ve atandığınız kurumda başlama işlemlerini yapabilir, askerden dönüşte işinize tekrar kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bakaya kaldığınız süre boyunca para cezası kesilecektir.
askerlikte bakaya kalmak konusunda en aydınlatıcı yazı olmuş.
yeni sistemle işler zorlaştı gerçekten.
işe yarar bilgiler, teşekkürler
büyük haber siteleriden sonra böyle yalın temiz site bulmak güzel oldu.
en sonunda gerçekten bilgilendirici bir yazı bulabildim. teşekkür ederim
Merhaba ben 1 yıldan fazladır bakaya olmaktayım 2022 de üniversite sınavına girip istediğim bölümü kazanırsam eğer gidip tecil yapabiliyormuyum acaba?
Bi sorum daha olucak ben çalışmaktayım gidemiyorum askere acaba bu 2021-2022 tarihinde bedelli affı gelir mi?
Merhaba,2022 için bedelli affına nasıl bakıyorsunuz?
Merhaba iyi günler, ben Kasım’dan bu yana bakaya durumdayım.Şehir dışına çıkmam gerekiyor. Şimdi ben gidip askeriye şubeye teslim olup diğer celp dönemine kadar tecillimi yaptırsam.Cezamı da ödesem. Ama o dönem gelince gitmesen, yani 2. kez bakaya kalsam bunun cezası nedir ? Ayrıca diyelim ki bunu yapmayıp şehir dışında 1 kaç kez yakalansam bunu suçu nedir ? Cevap verirseniz çok ama çok mutlu olacağım. Çok teşekkür ederim.
Merhabalar,
Bakaya kalan kişi sonraki zamanlarda memuriyetine bir sıkıntı olur mu.Kendimden örnek vereyim; Ben bakaya kaldım ve sonrasında askerlik işlemlerimi tamamladım bakaya cezamıda ödedim, şimdi polisliğe girmeyi düşünüyorum önümde bir engel olur mu?
Merhaba bakaya kaldimda yanı askerlik yerim belli oldu ve kpps ‘ye çalıştığım için gidemiyorum kpps kayıt ve girmede sıkıntı yasarmiyim
Bakaya durumundayım kpps ‘ye girebilir miyim
Bazı sitelerde bakaya lar giremez diyor
bakaya ve yoklama kaçağı görünenler herhangi sağlık sorunu yaşadığında devlet veya fakülte hastanelerinde tedavi olabilirlermi bir sorun yaşarlarmı
Bakaya kalmış birisi askeriyeye girip astsubay olabilir mi, olupta maaş aldı ise buju askeriye sonra farkederse ne olur