Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesi çin ister taksitlendirme yöntemiyle isterseniz de SGK affının çıktığı dönem içerisinde borç yapılandırması yapabilme imkanına sahipsiniz. Primlerin artması ile birlikte pek çok vatandaş prim ödemesi konusunda ciddi zorluklar yaşamaya başlamıştır ve bu nedenle SGK affından yararlanmayı istemektedirler. 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kurlu olan vatandaşların bu dönem içerisinde Bağ-Kur primi ödemesi ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Bu dönem içerisinde oda, vergi ve sicil kaydı olsa bile SGK tarafından geriye dönük olarak prim ödeme hizmeti sunulmamaktadır. Geriye dönük prim ödemelerinizi yaparak prim günlerinde olan eksiklikleri kapatabilme şansına sahipsiniz. Bu nedenle emeklilik için gereken prim gün sayısını da doldurabilmektesiniz. Fakat geriye dönük prim ödemeleri, emeklilik yaşına herhangi bir etkide bulunmamaktadır.
- Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi Sorgulama Seçenekleri Nedir?
- Bağ-Kur 2008 Öncesi İçin De Geriye Dönük Bir Tescil Hakkı Var Mı?
- Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlarından Hangileri Silinmektedir?
- Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borcunda Taksitlendirme Yapılabilmesi İçin Bilinmesi Gerekenler
- Esnafların Bağ-Kur Borç Dondurabilme Hakkı Var Mevcut Mu?
Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi Sorgulama Seçenekleri Nedir?
Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesi yapmak isteyen kişilerin uygulayabilecekleri yöntemler aşağıda yer aldığı gibidir:
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip buradan sorgulamanızı yaptırabilmektesiniz.
- E-devletten prim borcunuzu sorgulayabilmektesiniz.
- Alo 170 hattını tuşlayarak geriye dönük borçlanma ücretini öğrenebilmektesiniz.
Bağ-Kur 2008 Öncesi İçin De Geriye Dönük Bir Tescil Hakkı Var Mı?
Tescil yaptırmamış olan vatandaşların 2008 öncesinde geriye dönük olarak tescil yaptırabilmeleri ne yazık ki mümkün değildir. Bu konuda açılan pek çok dava bulunmaktadır ve bu davalardan da yine pek çok mağdur olmuş insan vardır. Bağ-Kur kayıt tescili yapılmamış gözüken pek çok şirket ortağı ve vergi mükellefi de bulunmaktadır. Fakat bu konu ile alakalı henüz bir düzenleme yoktur. Bu konuyla ilgili bir düzenleme gerçekleştirilmesi durumunda; vergi ve ticaret sicil kayıtları ile geçmiş senelere ait olan ödenmemiş Bağ-Kur primlerinin ödenebilmesi mümkün olmaktadır.
Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borçlarından Hangileri Silinmektedir?
Bağ-Kur prim borçları ile alakalı yapılmış olan düzenlemeler neticesinde; 2015 senesindeki düzenlemeler doğrultusunda 1 seneden daha fazla borca sahip olan geriye dönük olan prim borçları silinmiştir. Bunun yanı sıra hizmetler de dondurulmuştur. 2008 senesinin düzenlemeleri doğrultusunda ise; 60 ayı aşmakta olan prim borcu bulunan vatandaşların geriye dönük olan borçları silinmiştir. Fakat bu borçların tamamı elbette silinmemektedir. Borçların zamlarında ve faizlerinde silinme işlemleri yapılmaktadır. Ana paranın ise ödemeleri kabul edilmektedir. 12 aydan daha fazla süresi olan ödenmeyen prim borcunun olması halinde, borçların direkt olarak silinmesinden dolayı 2018 yapılandırmasından faydalanmaya herhangi bir ihtiyaç duyulmadan borçlar silinmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile bu konu ile ilgili olarak görüşmek ve konuyu danışmak yeterli olacaktır.

Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borcunda Taksitlendirme Yapılabilmesi İçin Bilinmesi Gerekenler
Geriye dönük prim borçlarında taksitlendirme yapılabilmesi için bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda belirtildiği gibidir:
- Taksitlendirme işlemlerinde senelik olarak uygulanan faiz oranı %12 civarındadır.
- Geriye dönük prim ödemelerinde taksitlendirme işlemi yapmayı isteyen vatandaşların ilk olarak bir ön başvuru için Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeleri gerekmektedir. Kurumdan verilecek olan başvuru formunu almaları ve verilen formdaki bütün bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmaları gerekmektedir.
- Yetkililer tarafından verilmiş olan başvuru formunun doldurulması ile birlikte ön başvuru yapılmış olur ve ardından da taksit peşinatının ödenmesi gerekir.
- Taksit peşinatının ödemesini herhangi bir bankaya yapabilme imkanına sahipsiniz. Özellikle ödemeniz gereken bir banka bulunmamaktadır. T.C. kimlik numaranız üzerinden ücretin yatırılması yeterlidir. Peşinatın yatırılmasının ardından hemen taksitlendirme yapılması mümkün olmaktadır.
- Sağlık hizmetinden faydalanmaya başlayabilmek için peşinatı yatırmanızın ardından taksitlendirme işlemlerinizin de yapılması gerekmektedir.
- İki taksitin üst üste ödenmemesi halinde, taksitlendirme işlemi geçersiz hale gelmektedir. Bu nedenle de aydan aya düzenli olarak Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesinin yapılması beklenmektedir.
Esnafların Bağ-Kur Borç Dondurabilme Hakkı Var Mevcut Mu?
Günümüzde yapılmış olan son düzenlemeler ile birlikte; prim borcunun tamamen ortadan kalkması ya da dondurulması mümkün değildir. Primleri ödenmeyen Bağ-Kurlu için hizmet hakkının edinilmesi şarttır. Bunun için de Bağ-Kur tescilinin açılması ve ardından da prim ödemesinin yapılmaya başlanması gerekmektedir. Eğer prim ödemesi yapılmazsa, geriye dönük olarak hizmet alabilmeleri mümkün olmamaktadır. 2018 senesinde düzenlenmiş olan torba yasasında ise bütün Bağ-Kurlular bu haktan yararlanabilmektedirler.
Evraklar