Babalık davası dilekçe örneği medeni hukukun konusudur ve ülkemizde de oldukça fazla görülen bir davadır. Özellikle evlilik dışı doğumlar için dava baba ve çocuğun arasında soy bağı sağlanmasına yönelik olur.
Eğer evlilikte çocuk dünyaya gelmişse fakat evli durumundaki eş baba değilse ilk olarak babalığın reddi davası açılması gerekir ve sonrasında evli durumdaki eş babalık davası açabilir.
Anne veya çocuk baba olduğunu düşündüğü kimseye karşı babalık davası açabilir. Eğer davayı açan taraf anne olursa çocuğa kayyım atanır. Çocuğun sahip olduğu haklar kayyım tarafından takip edilir. Kayyım çocuğun doğumundan itibaren atanırsa kayyım da babalık davası açabilir.
Babalık Davası Dilekçe Örneği PDF
Babalık davası için aile mahkemesine başvuru yapılır. Anne ve baba nerede ikamet ediyorsa ya da çocuk o an neredeyse o bölgenin aile mahkemesine başvuru yapılabilir. Babalık davası dilekçe örneği PDF olarak hazırlanır ve resmi bir dille yazılır.
Eğer bölgede aile mahkemesi bulunmuyorsa asliye hukuk mahkemesi davaya bakar. Çocuk doğduktan sonra babalık davası açılma süresi 1 yıldır. Kayyım davayı açacaksa yine doğumdan itibaren 1 yıl süresi vardır. Çocuk kendi 18 yaşına girdiyse ve doğumda kendisine kayyım atanmamışsa kendisi babalık davası açabilme hakkına sahip olur.
Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davası nasıl açılır? 18 yaşına girmiş olan bir çocuk kendisi de babalık davası açabilir. Fakat yine 18 yaşından sonra 1 yıl süresi vardır. Eğer dava açamamasına dair geçerli bir neden olursa bu neden ortadan kalkınca yine 1 yıl süreyle dava açabilir. Babalık davası dilekçe örneği resmi bir dille hazırlanır ve yazım kurallarına dikkat edilir.

Evlilik içerisinde çocuk doğduysa ama evli olan eş baba değilse ilk olarak soy reddi davası açılması gerekir. Sonrasında dava sonuçlanınca 1 ay süreyle babalık davası açılabilir. Babalık davası açılması kişinin baba olduğuna dair mahkemenin ispat etme süreci olur.
Babalık Davası Dilekçe Örneği Word
Babalık davası dilekçe örneği Word bir kişi baba olduğunu iddia ediyorsa açılır. Dava süresince dikkate alınan en önemli delil DNA testi olur. DNA testi için babadan örnek alınır ve test sonuçlarıyla kişinin baba olup olmadığının ortaya çıkması amaçlanır.
Aile mahkemesine başvuru yapıldıktan sonra süreç hızlı bir şekilde başlar. Dilekçe resmi bir evrak olduğu her başvuru dikkate alınmak zorundadır. Anne kendisi bizzat giderek babalık davası açabilir.
Çocuk kendisi 18 yaşına geldiğinde babalık davası açabilir. Evlilik dışı çocuk için doğduğu zaman kayyım atanması olduysa davayı kayyım da açabilir. Kayyım çocuk reşit olana kadar haklarını korumakla görevli olur ve dava da açabilir.
Evraklar